Helal Akreditasyon Kurumu’nun başvuru ve sertifikaları Meclis gündeminde!

Helal Akreditasyon Kurumu’nun başvuru ve sertifikaları Meclis gündeminde!
15 Şubat 2022 13:21

Gıda ve çeşitli ürünlere “Helal Sertifikası” verip, alanında dünya lideri olmak amacıyla Temmuz 2018’de kurulan Helal Akreditasyon Kurumu 4 yılda yerli ve yabancı sadece 30 firmadan başvuru alabildi ve toplam 8 sertifika verdi.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, “Kuruluşundan itibaren akreditasyon alanındaki başarılarından çok kiraladığı araçlara yapılan ödemeler ve personel maaşları ile gündeme gelen Helal Akreditasyon Kurumu’nun ödeneklerinin her yıl devasa oranlarda artırılmasının sebepleri nelerdir?” diyerek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

 

CHP’li Gök, Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Dünyada yaşayan yaklaşık 1.8 milyar Müslüman nüfusun ihtiyacına yönelik olarak helal ürün ve hizmetlerin belgelendirilmesi amacıyla 2017 yılında kurulan Helal Akreditasyon Kurumu(HAK) aradan geçen 5 yıl içerisinde yalnızca 30 firmadan başvuru alabilmiş ve 8 firmaya sertifika vermiştir. Helal Akreditasyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un gerekçesinde küresel çapta Müslümanların yaptığı harcamaların büyüklüğünün 3.9 trilyon dolar olduğu ve helal akreditasyonun Türkiye’ye sağlayacağı imkanlar belirtilmiştir ancak kurumun bu alanda öncü olacak çalışmalar yürütmesi suretiyle ülkemize önemli gelirler sağlayacağına ilişkin beklentiler karşılanamamıştır. Kurumun gelirleri kendi personel giderlerini dahi karşılamaya yetmezken HAK kurulduğu günden 2021 yılının sonuna kadar Devlet Hazinesinden 35.3 milyon lira harcama yapmıştır. 2022 bütçesi yüzde 45.4 oranında artırılarak 9 Milyon 390 bin liraya yükseltilen Kuruma 2023 yılı için 10 Milyon 528 bin ve 2024 yılı için 11 milyon 593 bin lira ödenek tahsis edilmiştir. Hazineden aldığı milyonlarca liralık desteğe rağmen giderlerini dahi kendi gelirlerinden karşılayamayan HAK’ın yaptığı çalışmaların ülkemize hangi tarihte katma değer sağlayacağı bilinmemektedir.
Bu bilgiler ışığında:
1. 5 yılda kamu bütçesinden 35.3 milyon lira harcayan Helal Akreditasyon Kurumunun bu süreçte yalnızca 8 firmaya sertifika vermiş olmasının ve gelirlerinin öz giderlerini dahi karşılayacak seviyede olmamasının sebeplerini açıklar mısınız?
2. Kuruluşundan itibaren akreditasyon alanındaki başarılarından çok kiraladığı araçlara yapılan ödemeler ve personel maaşları ile gündeme gelen Helal Akreditasyon Kurumu’nun ödeneklerinin her yıl devasa oranlarda artırılmasının sebepleri nelerdir?
3. Helal Akreditasyon Kurumu’nun kuruluşundan itibaren yaptığı harcama kalemlerini yıllık temelde açıklar mısınız?
4. Helal Akreditasyon Kurumu’nun kuruluşundan itibaren elde ettiği gelir kalemlerini yıllık temelde açıklar mısınız?
5. Helal Akreditasyon Kurumu’nun yapılan başvuru ve sertifika işlemlerini artırmak amacıyla yürüttüğü çalışmaları açıklar mısınız?
6. Helal Akreditasyon Kurumu’nun hangi tarihte öz gelirleri ile bütçe dengesini kuracağı öngörülmektedir?