Hekimlerden bakanlığa şeffaflık çağrısı!

Hekimlerden bakanlığa şeffaflık çağrısı!
4 Şubat 2022 10:35

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Baytemür, salgına ilişkin ölüm verilerinin ayrıntılı şekilde açıklanmasını istedi. Dr. Baytemür, “Vaka sayıları Türkiye’ye yakın olan ülkelerde ölüm sayıları bir buçuk kat daha fazla” dedi.

 

Fotoğraf: AP

 

 

Birgün’den Nisa Küçük’ün haberine göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 pandemisinde tehlikeli dönemin artık geride kaldığını iddia etse de vaka sayıları ve can kayıplarındaki artış sürüyor. Salgının yönetilemediği ülkede her gün 100 bini aşkın yeni vaka çıkıyor, ortalama 200 civarında yurttaş hayatını kaybediyor. Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemür, iktidarın salgının başından bu yana sürdürdüğü şeffaflıktan uzak tavrın, salgının kötü yönetilmesinde en önemli etkenlerden biri olduğunu belirtti. Baytemür, salgından ölen yurttaşların yaş, cinsiyet, kronik hastalık, aşı vb. durumlarının il il ayrıntılı şekilde açıklanması gerektiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı bilgilere göre salgının başladığı günden itibaren Türkiye’de 12 milyonu aşkın vakanın saptandığına ve 87 binden fazla insanın yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Baytemür, şunları söyledi: “Türkiye’ye yakın vaka sayıları olan ülkelerde ölüm oranları yaklaşık bir buçuk kat daha fazla. Bugüne kadar buna ilişkin bilimsel bir açıklama yapılmış değil. Sağlık Bakanlığı yaş, cinsiyet, kronik hastalık, meslek, sosyoekonomik durum, aşı durumu gibi ayrıntılı verileri il il açıklamalı, buna yönelik önlemler alınmalıdır. Kimler ölüyor, bilmek istiyoruz. Bunları bilmeden sağlıklı bir salgın yönetimi yürütülmez.”

 

 

512 SAĞLIKÇI YAŞAMINI YİTİRDİ

 

 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve ATO olarak sağlık çalışanı ölümlerini yakından takip ettiklerini kaydeden Baytemür, şu bilgileri verdi:

“Hayatını kaybeden sağlık emekçileriyle ilgili ulaşabildiğimiz oranda yaş, cinsiyet, kronik hastalık verilerini öğreniyoruz. Şu ana kadar tuttuğumuz verilere göre, 185’i hekim olmak üzere 512 sağlık çalışanı COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren sağlık çalışanlarından 433’ü erkek. Bu veriler hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının yüzde 36’sının hekim, yüzde 84’ünün erkek olduğu anlamına geliyor. Ankara’da ise 15 hekim, 7 diş hekimi, 3 eczacı ve 13 diğer sağlık çalışanı hayatını kaybetti.”

 

 

SALGIN BİTTİ ALGISI YARATILIYOR

 

 

Dr. Baytemür, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Artan vaka sayıları sizi ürkütmesin. Endişe etmeyiniz, hastalık eski günlerindeki gücünde değil. En kötü günler geride kaldı” şeklindeki açıklamasına da tepki gösterdi. Her gün 200 kişi ölürken bu açıklamanın hiçbir inandırıcılığının olmadığını belirten Baytemür, şunları kaydetti:

“Sağlık Bakanlığı hastalık bitmiş gibi bir algı yaratıyor ancak salgın sona ermedi. PCR testleri birçok alanda kaldırıldı, önlemler gevşetildi. Yaşlı ve kronik hastalığı olanlara ‘Evden çıkmayın, dikkatli olun’ demek önlem değildir. İl hıfzıssıhha kurulları, illere özgü kararlar almıyor. Bayburt’ta alınacak önlemlerle İstanbul’da alınacak önlemler bir olabilir mi? Alan gözlemlerimize göre, ölen yurttaşların çoğu aşısız, eksik aşılı ya da kronik hastalığı olan yaşı büyük kişiler. Ancak bu bizim saha gözlemimiz. Bir an önce ölen vatandaşlarımıza yönelik detaylı açıklama yapılmalıdır. Halkımızın sağlığını ve hayatını tehdit eden salgın konusunda açık, şeffaf ve doğru bilgi edinme hakkı vardır. Spekülasyonlar önlenmelidir. Çünkü hastaneler çok yoğun, her gün yeni servisler açılıyor.”

 

 

 

Hakikati gizleme çabası

 

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘endişeye gerek yok’ minvalindeki açıklamalarına Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) sert tepki geldi. TTB’den yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sağlık Bakanlığı’nın gerçeği tam olarak yansıtmayan verilerine göre dahi günlük vaka sayısı 100 binin üzerine çıktı. Bakanlığın salgını kendi haline bırakan, tek bir önlem dahi almayarak halk sağlığını göz ardı eden politikaları neticesinde önlenebilir bir hastalık nedeniyle hastalanıyor ve ölüyoruz. Sağlık çalışanlarının enfekte olma oranları artıyor. Birçok hastanede klinikler kapanıyor, sağlık hizmetleri aksıyor. Giderek büyüyen bu krize karşı Sağlık Bakanı’nın ‘endişe etmeyin’ söylemi halk sağlığını önemsemeyen, bilimdışı ve bir bakanın söyleyemeyeceği sözlerdir. İktidarın art arda yaptığı açıklamalar ile mevcut tabloya karşı hiçbir önlem alınmadıkları; gerçeğin üstünü örtmek niyetinde oldukları açıktır.”