Hedef günlük 1 milyondu, ortalama 142 bine düştü!

Hedef günlük 1 milyondu, ortalama 142 bine düştü!
8 Ekim 2021 08:04

Uzmanlar korona virüsünün delta varyantı etkisine dikkat çekip, aşılamanın daha da önem kazanması gerektiğini vurgularken, Sağlık Bakanlığı verilerine göre son bir ayda birinci doz korona virüsü aşısını yaptıranların sayısı günlük ortalama 142 binde kaldı. Bu rakam ikinci doz aşıda ise günde ortalama 227 bin seviyelerinde seyretti.

 

 

Fotoğraf: AP

 

 

9 MİLYON KİŞİ İKİNCİ DOZU YAPTIRMADI

 
Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre 5 Ekim itibariyle 1. doz korona aşısı yapılan kişi sayısı 54 milyon 214 bin 776 ve bu oran yüzde 87,34’e denk düşüyor. Aynı tarih itibariyle 2. doz aşılama oranı ise yüzde 73,23 olarak açıklanırken toplam kişi sayısı 45 milyon 454 bin 130 kişiye denk düşüyor. Yani, ilk doz aşısını olup ikinci doz aşısını olmayan 9 milyona yakın kişi bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı’nın 6 Eylül tarihindeki verilerine göre 1.doz aşı yapılan kişi sayısı 49 milyon 946 bin 816 idi. Aynı tarihte 2. doz aşı yapılanların toplam sayısı ise 38 milyon 628 bin 745 olarak açıklanmıştı.

6 Eylül- 5 Ekim tarihleri arasında 1. doz aşılanan kişi sayısının 4 milyon 267 bin 960 olduğu ortaya çıktı ve 1. doz aşılanan sayısı günlük ortalama 142 bin 205’e denk düştü. Aynı tarihler arasında 2. doz aşısını olan kişi sayısı ise 6 milyon 825 bin 385 oldu. Son bir ayda günlük 2. doz aşılananların ortalaması 227 bin 512’de kaldı.

 
‘ARTIK TEK DOZUN ÖNEMİ YOK’
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten’e göre bakanlığın aşılama oranlarına ilişkin verileri gerçeği yansıtmıyor. 1. doz aşılamadaki yüzde 87,34 ile 2. doz aşılamadaki yüzde 73,23 oranının gerçek olmadığını belirten Ökten, “Bu rakamlar 18 yaş üzeri bireylerden hesaplandığı için böyle yüksek. Biz aşılamayı 12 yaşa kadar indirdik. 12 yaş nüfusu üzerinden değerlendirildiği zaman bu rakamların daha düşük olduğunu göreceksiniz” dedi.

TTB’nin hesaplarına göre, birinci doz aşılama oranının yüzde 70-75, ikinci doz aşılama oranının yüzde 55-60 aralığında olduğunu belirten Ökten, “Bizim mutlaka iki dozu hesaplamamız lazım. Artık tek dozun bir önemi yok. Bizim koruyucu bağışıklık için mutlaka yüzde 85 en az iki doz aşıyı olmamız lazım” dedi.

 

 

‘GÜNLÜK 1 MİLYON DOZ AŞI YAPILMALI’
Dünya Sağlık Örgütü’nün 3’üncü doz onayı verdiğini, ilk iki doz aşılamayı toplumda bir an önce yüzde 85 üzerine çıkarmak için çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Ökten şöyle konuştu: “Pandemiyi rakamlarla oynayarak halledemeyiz, halledemediğimiz de ortada. Çünkü her gün bu ülkede 250’e yakın insan ölmekte, 30 bine yakın kişi yeni hasta olarak tanımlanmakta. Siz istediğiniz kadar rakamlarla oynayın bunlar bu sonucu değiştirmez. Pandeminin yönetilememesi bir şekilde rakamlarla gizlenmeye çalışılıyor.”

TTB 2. Başkanı Ökten’e göre son bir aydaki günlük aşılama oranları oldukça düşük ve günlük en az 1 milyon doz aşılama yapılması gerekiyor. Önümüzün kış mevsimi olduğunu belirten Ökten, “Kapalı alanlarda kalma oranları artacak ve kapalı alanlarda havalandırma azalacak. Biliyoruz ki delta varyantı kapalı ortamları seviyor ve bulaş hızı çok yüksek. Bu nedenle bizim havalar daha da soğumadan aşılama oranlarımızı artırmamız, özellikle ikinci doz aşı oranlarının yüzde 85’lere çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

‘AŞILAMA RÖLANTİYE ALINMIŞ DURUMDA’
Aşılama oranlarının düşük olmasının nedenini değerlendiren Ali İhsan Ökten’e göre iktidar aşılamanın önemini ciddiye almıyor ve topluma anlatamıyor. Bölgesel farklılıkların ve eşitsizliklerin olduğunu belirten Ökten şöyle devam etti: “İktidar bunların üzerine giden ayrı bir çalışma yapmadı. Aşı kampanyaları yapması lazım bunu da yapmadı. Artık vatandaşın ‘ben gideyim aşı olayım’dan çıkıp, vatandaşın ayağına gidilmeli.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde anadil sorunu yaşanıyor. Aşılama oranlarının yükselmesi için Kürtçe ve Arapça kampanyalar yapılması, bu bölgelerdeki aşılama oranlarının yükseltilmesi gerekiyor. Bölgelerin ileri gelenlerinden, söz sahiplerinden destek alınabilir. Çok daha yoğun çalışma yapılması lazım fakat yapılmıyor. Sadece rutin işleyişte olan bir aşılama durumu var. Aşılama biraz rölantiye alınmış durumda.”

 
PROF. AZAP: HASTALIĞIN YAYGIN OLMASI AŞILAMANIN HIZLANMASINI GEREKTİRİYOR
Korona aşısı oranlarını değerlendiren Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap’a göre aşıya ulaşım sağlandıktan sonra aşı olmaya niyetli kesimlerin önemli bir kesimi aşı oldu. Aşıya tereddüttü olanların bulunduğunu ve bu kesimin ikna edilmesi gerektiğini belirten Azap, “Türkiye dünyada günlük vaka sayısı açısından bu aralar en çok vaka bildiren üçüncü ülke. Dolayısıyla hastalık da çok yaygın. Hastalığın yaygın olması aşılamanın da hızlanmasını gerektiriyor. O nedenle insanların kaygılarını, kafalardaki tereddütleri giderecek adımlar atılması gerekiyor” dedi.