Hazine, Karayolları’na ekimde 25 milyar TL yardım yaptı!

Hazine, Karayolları’na ekimde 25 milyar TL yardım yaptı!
24 Kasım 2022 09:39

Garanti ödemeleri ve artan döviz kuru nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesine ekim ayında aktarılan 25 milyar TL ile Hazine’nin bu yılki yardım tutarı 76 milyar TL oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan kamu harcamaları istatistiklerine göre, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne Hazine yardımı adı altında dev ödenekler aktarıldı.

 

Fotoğraf: kgm.gov.tr

 

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, bütçe açığının finansmanı için KGM’ye yıl boyunca aylar itibarıyla 400 milyon TL ile 5,5 milyar TL arasında değişen rakamlarda yardım yapıldı. Ancak bu rakam ekim ayında 19 milyar liraya çıktı. Böylece bu kalemden yapılan yardım tutarı on ayın sonunda 43,6 milyar TL oldu.

 

 

456 milyon TL ile 4,5 milyar TL arasında değişen sermaye transferi de ekim ayında 6,1 milyar TL oldu. On aylık sermaye transferi de 32,4 miyar TL olarak gerçekleşti.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün daha çok yardım ve transfer almak zorunda kalmasına garanti tutarının belirlenmesiyle ilgili yapılan değişikliklerin neden olduğu belirtiliyor. KGM, otoyol ve köprülere döviz kuru ve ABD enflasyonu oranında yılda iki defa ödeme yapıyordu. Ancak garanti tutarlarının altı ayda değil üç ayda bir belirlendiği iddia ediliyor. Hem ABD enflasyonunun artması hem de dövize endeksli garanti ödemelerinin artık üç ayda bir yenilenmesi nedeniyle garanti ödemelerinde olağanüstü artış yaşandığı ifade ediliyor.

 

 

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün mali yılbaşında belirlenen bütçesi ile yıl sonu harcamaları arasında yüzde 72’den başlayarak yüzde 215’e kadar varan oranlarda sapmalar yaşanmaya başlandı. 2010 ile 2015 yılları arasında yüzde 122’nin altına düşmeyen sapma oranı 2015 yılında yüzde 215 oldu. 2016 ile 2018 yılları arasında yüzde 72-83 arasında değişen oranlarda sapma görüldü.