‘Hazine boşaldıkça siyasi iktidar baskısı artırıyor’

‘Hazine boşaldıkça siyasi iktidar baskısı artırıyor’
25 Temmuz 2022 19:43

Ekonomist Prof. Dr. Duran Bülbül, Vergi Daireleri Gelir İdaresi Başkanlığı’nın şirketlerin vergi borcu için aldığı kararı değerlendirdi. Bülbül, karara ilişkin “Önceden de taşıtlara haciz konulurdu ama yakalama emri çıkarılmazdı. Hazine boşaldıkça siyasi iktidar baskısı artırıyor” değerlendirmesini yaptı.

 

Fotoğraf: Reuters/ Çağla Gündoğan

 

Vergi Daireleri Gelir İdaresi Başkanlığı işleme koyduğu yeni uygulamayla, vergisini ödeyemeyen şirketlerin üzerine kayıtlı makine ve taşıtlarına el koyma emri çıkarılıyor. El konulan araçlar ticaret hizmetinden çekilerek satışa konuluyor.
Cumhuriyet’ten Çağdaş Bayraktar‘a konuşan Bülbül şöyle konuştu:

 

 

“Hükümetin ciddi şekilde kaynak arayışında olduğunu gösteriyor”

 
“Bu, siyasi iktidar için yeni bir borçlanma aracı. Geçmişte böyle bir uygulama yoktu. Vergi daireleri bir yandan bu uygulamayı yaparken vergi borcundan dolayı el konulup satılan araçtan artan paraları da mükelleflerine hemen iade etmiyor. O parayı bir süre kendisi kullanıyor. Hem böyle bir yeni modele yönelmek, hem de gecikme ve tecil faizinin artırılması, hükümetin ciddi bir kaynak arayışında olduğunu gösteriyor. Bu ihtiyacı yine zamlarda olduğu gibi yurttaştan karşılamaya çalışıyor.”