‘Hayvanlarımız altın yemiyor’

‘Hayvanlarımız altın yemiyor’
6 Aralık 2021 19:11

Çanakkale’de Cengiz’in maden projesi için protestolar eşliğinde bilirkişi incelemesi yapıldı. Yöre halkından 60 yaşındaki Güven, “Bizim hayvanlarımız altın yemez, ot yer, mera ister. Köyümüzü rahat bıraksınlar!” dedi

 

 
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Hacıbekirler köyünde Cengiz Holding tarafından yapılan, 3 buçuk milyon ağacın kesileceği ifade edilen Halilağa Bakır Madeni projesi için bölgede bilirkişi keşfi yapıldı. Bilirkişi ve mahkeme heyetini köy meydanında karşılayan bölge halkı, madeni protesto etti. Keşif öncesi konuşan 60 yaşındaki Gülferit Güven, “Bizi duysunlar. Bir kişi zengin olacak diye benim köyüm yok olacak” dedi.

 

 

Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre Cengiz Holding’e ait Batı Truva Şirketi tarafından yapılmak istenen altın-bakır madeni projesi için geçen temmuz ayında çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. 80 kişi, TEMA ve birçok dernek kararı yargıya taşıdı. Açılan davada mahkeme, bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Bölgeye dün gelen bilirkişi heyeti, rapor hazırlamak ve mahkemeye sunmak için keşif yaptı.

 

 

KEŞFE ALINMADILAR

 

 

Keşif esnasında yurttaşlar bölgeye alınmazken bilirkişi heyetine sadece TEMA yetkilileri eşlik etti.

Keşif öncesi konuşan bölge halkından Gülferit Güven, maden projesine tepki gösterdi. “Bizi dinlesinler, bizi duysunlar” diyerek konuşmasına başlayan Güven, “60 yaşındayım, bu köyde yaşıyorum. Bizim havamıza, suyumuza dokunmasınlar. Benim hayvanlarım altın yemez, ot yer, mera ister. Bu köyün hayvanlarını, ormanlarını, havasını, suyunu rahat bırakın” dedi.

Davacıların avukatlarından Burcu Özaydın ise şu ifadeleri kullandı: “Bu yapılmak istenen çalışmayla birlikte bölgedeki 3 köy yaşanmaz hale gelecek. Bu köyler tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Ayrıca bu 3 köyün temel içme su kaynakları, bu proje alanı içerisinde. Yer altı sularına ağır kimyasallar karışacak. Siyanür, kimyasal havuzlarıyla büyük cehennem çukurları açılacak. Halkın tüm itirazlarına karşın sermayenin çıkarlarını düşünerek bütün bu dağı, binlerce dönüm araziyi yok edecekler. 3 köy haritadan silinecek.”

Bölge halkı, şirketin geçen ay yapmak istediği ‘halkı bilgilendirme toplantısı’na izin vermemişti. Pandemiye rağmen yapılmak istenen toplantıya yurttaşların protestosu damga vurmuştu. Şirketi ve projeyi bölgeden adeta kovalayan bölge halkı, toplantıyı yaptırmamıştı.