‘Hayvanları avcıların merhametine terk etmeyeceğiz’

‘Hayvanları avcıların merhametine terk etmeyeceğiz’
26 Mart 2023 14:23

Malatya’nın Arguvan ilçesinde bir araya gelen doğa savunucuları avcılık faaliyetlerine karşı basın açıklaması yaptı. Malatya Çevre Platformu öncülüğünde ilçe merkezindeki Nazım Hikmet Meydanı’nda yapılan açıklamaya Arguvan köylülerinin yanı sıra Malatya merkezinden doğa savunucuları da destek verdi.

 

 

Gazete Duvar’dan Fırat Bulut’un haberine göre basın metnini okuyan Malatya Çevre Platformu avukatlarından Ferhat Duran 25 Aralık’ta Arguvan Doğayı Koruma Derneği üyelerinin avcılar tarafından darp edilmesini hatırlatarak yaşananlara tepki gösterdi.

 

 

‘AVCILAR ARGUVAN HALKINI TEHDİT ETTİ’
Avukat Duran şunları söyledi:

“25 Aralık’ta, Yeşilyurt Doğa Avcılar Derneği üyesi oldukları öğrenilen bir grup avlanmak için Malatya’dan kalkıp bölgeye gitmiştir. Arguvan Doğa Koruma Derneği üyeleri ile karşılaşan bu kalabalık avcı grubu, dernek üyelerinin üzerine ateş açmıştır. Olayın karakola intikal etmesi sonrası avcı grubu asker olmalarını bir dokunulmazlık aracı olarak kullanmaya çalışıp ‘Gelecek pazar 200 kişi geleceğiz’ diyerek Arguvan halkını tehdit etmişlerdir.”

Avcıların, köylerin ve mahallelerin çok yakınında bağ, bahçe ve ekinlerde avlandığına dikkat çekilen açıklamada avlanmak için Arguvanın seçilmesine tepki gösterildi. Avcılık faaliyetlerinin katliamdan farklı olmadığını söyleyen Duran, avcılığın hayvan haklarının, çevre haklarının ve yaşam haklarının ihlali olduğunu söyledi.

 

 

‘AVCILIK HAYVANLARIN YAŞAM HAKKINA KARŞI SOYKIRIMDIR’
Türkiye’nin imzacısı olduğu Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin maddelerini okuyan Duran, “Adına avcılık denilen faaliyet esasında keyfi bir şekilde hayvanların yaşam halkına karşı işlenmiş bir suçtur, soykırımdır” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamında anayasanın çevre ve doğa ile ilgili maddelerine atıfta bulunarak insanlar dışındaki canlıların da hakları olduğuna vurgu yapıldı.

 

 

‘AVCILIĞA KARŞI YÖRE HALKININ YANINDAYIZ’
Avcılık faaliyetlerinin yaşam hakkına karşı soykırım suçu olarak nitelendirildiği basın açıklamasında Malatya Çevre Platformu’nun Arguvan doğasına, yaban hayatına sahip çıkacağı belirtilerek bölge halkının doğa mücadelesine destek olunacağı belirtildi.

Avukat Duran açıklamada son olarak Arguvan’daki avcılık faaliyetlerine karşı yöre halkının olacaklarını belirterek “Arguvan’da yaşanan sürecin toplumsal ve hukuksal boyutu ile takipçisi olacağımızı, Arguvan halkının yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz” dedi.