Hayatın tadı-şifa kaynağı bal!

Hayatın tadı-şifa kaynağı bal!
20 Kasım 2019 08:51

Değerli okuyucularımız, arı, Türk milletinde tüm arı ürünlerine verilen addır. Türkler ilk defa Anadolu ve Asya da “balarısı” sözünü kullanmaya başladıkları tarih de yer almaktadır.

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

 

Kaşgarlı Mahmud’un açıklamasından da anlaşıldığına göre Türk Milleti, balı ilk gördüklerinde “arı yağı” diye adlandırmışlar. Daha sonra Anadolu, Trakya ve batı Türkleri (Oğuzlar, Kıpçaklar, Suvarlar) bal demeye başladılar. Uygurlar bala Çince “mi”, Tokharca “mir” sözlerinden kökenlendiği sanılan “mır” veya “mir” adını kullanmışlar.

 

 

Baldaki şifa:

 

 

Bal, birleşimindeki vitaminler ve minerallerle, özellikleri sayesinde Cenab-ı Allah’ın insanlara verdiği bir şifa armağanıdır. Kur’an-ı Kerim Nahl Suresi, 68-69 Ayetlerinde bal ile ilgili senin Rabbin, bal arısına şöyle ilham verdi: “Dağlardan, ağaçlardan ve kuracakları köşklerden göz göz evler edin. Sonra meyvelerin hepisinden ye de Rabbin kolaylaştırdığı yollara koy. Onların karınlarınlarından çeşitli renklerde içecek çıkar, onda insanlara şifa vardır. Şüphesiz bunda düşünecek bir topluluk için bir ders ve ibret vardır.”

 

 

Akasya Balı’nın mucize faydaları:

 

 

Terapotik özellikleri ile bilinen akasya balı, karaciğeri temizlemeye yardımcı olur, bağırsakları düzenler ve ant-i enflamatuar olduğu için solunum sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde çok faydalıdır.

Akasya balı, kırışıklıkların görünümünü azaltır, ciltte ki iltihabı yatıştırmaya ve izlerin görünümünü azaltmaya faydalıdır. Bağışıklık sistemini artırır. Akasya balı, doğal olarak hidrojenperoksit içerir ve güçlü bir antibakteriyeldir. Vücuttaki enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur ve bağışıklık sistemindeki yükü azaltır.

Akasya balı, kilo verme (Zayıflama) çabalarına yardımcı olarak metobolizmayı da etkiliyebilir.

Akasya balı, doğal olarak hidrojenperoksit içerir ve bu güçlü ant-i bakteriyel birleşendir.

Akasya balı kan basıncını normalleştirir. Stresi azaltır ve uykusuzluk sorunlarını giderir.

Akasya balı ile ardıç katranı eşit miktarda karıştırılıp egzama tedavisinde kullanılır.

Bronşiyal astım, gastrit, ülser için de faydalıdır. Hindistan da, idrar söktürücü olarak da kullanılmaktadır.

Hindistan da akasya balı, doğal bir antibiyotik olarak bilinir. Yaraların iyileşmesi için çok faydalıdır.

Akasya balı, ant-i oksidanlar açısından zengindir.

Flavonoidler, akasya balı içindeki antioksidan türüdür. Flavonoidler, zengin diye, kalp hastalığı, belirli kanser türleri de dahil olmak üzere kronik riskinizi azaltabilir.

 

 

Tarım Bakanlığı yetkililerine stratejik önem taşıyan bir öneri:

 

 

Türk Milletinin, akasya balını tanıyıp, kullanması için, Harran ovasında tahliye kanallarının, tüm yol kenarlarının, tarla sınırlarına ve belediyelerin sokak ve cadde kenarlarına akasya dikilmesi için, tarım Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili bakanlık ve tüm kurumların acilen akasya dikim seferberliğini başlatmalıdırlar.

Akasya balının faydalarını sizlerle paylaştık. O zaman, Harran ovası Türkiye’nin akasya balı üretim merkezi olmalıdır. Türk Milletinin, bal tüketmesi demek; daha az kimyasal ilaç kullanmak, daha az iş gücü kaybını önlemek, daha çok üretim yapmak ve güçlü Türk ekonomisi demektir.

Hindistan’nın, ünlü bürokrat ve İslam din görevlisi (Mevlevi) Hafız Seyyid Asaf Ali diyor ki: “Bal üretimi büyük bir ibadettir. İnsanların sağlıklı yaşamı için, doğal bir şifa deposudur.” onun içindir ki, Türkiye de bal üretimi desteklenip, teşvik edilmelidir.

 

 

Baldaki enzimler:

 

 

Bal bir çok enzim içerir. En etkilisi glucosexidase enzimini içerir. Bu enzim, havanın içindeki oksijen yardımıyla glikozu asite ve hidrojenperoksite çevirir. Bu balın uzun süre muhafaza edilmesini sağlar ve dayanma suresini artırır. Hirojenperoksit kuvvetli bir mikrop öldürücüdür (antiseptiktir).

Mübarek balda günümüze kadar bile analiz edilmemiş bir çok faydalı madde vardır. Bal, birçok hastalığın tedavisinde sade olarak veya destekleyici karışım olarak kullanılır. Hindistan’nın bir çok bölgesinde, çayların tadlandırılmasında bal kullanılır ve faydasını iki misli arttırır.

Bal kullanabileceğiniz en güçlü şifa ilaçları arasındadır. Bal, zencefil, tarçın, karabiber ve zerdeçal ile yapılan ev ilaçları bakteri ve virüs enfeksiyonlarını tedavi etmeye ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur. Bal, zencefil ve zerdeçal karışımının iyileştirici özellikleri mevsimsel alerjileri kolaylaştırmaya, sindirimi arttırmaya ve sağlıklı bağırsak florasını teşvik etmeye yardımcı olabilir.

Bu bileşenlerin bir kombinasyonu Ayurveda tıbbında yüzyıllar boyunca kullanılmaktadır. Bununla birlikte, araştırmalar sağlık iddialarının çoğuna bilimsel destek olduğunu keşfetmiştir. Bal ve zencefil ve zerdeçal içeren ilaçlar kalp hastalığının, mide ülserlerinin tedavi edilmesi ve daha hızlı hızlı bir şekilde kurtulma ile ilişkilendirilmiştir.

 

 

Balın Faydaları:

 

 

Bal, antienflamatuar, antibakteriyel, antiviral ve antioksidan özelliklere sahip doğal bir iyileştirme ilacıdır.

İyileşme potansiyeli için kullanılacak en iyi bal türü çiğ, işlenmemiş baldır.

Balın tıbbi özelliklerine ilişkin Rajasthan Tarım Üniversitesinde 2012 yılında yapılan bir inceleme, bir dizi sağlık sorununu tedavi etmek için bal kullanabileceğinizi ortaya koydu. Bal, egzama, yara iyileşmesi, gastrointestinal problemler, kalp hastalığı ve diyabet için alternatif bir tedavi yöntemidir. Balın anti-tümör özelliklerine sahip olduğunu gösteren bazı kanıtlar bile var.

 

 

Bal sindirimine yarar sağlar:

 

 

Balın sağlıklı kalmanıza yardımcı olmasının yollarından biri, iyi sindirim sağlığını arttırmasıdır.

Araştırmalar, baldaki antibakteriyel özelliklerin bir dizi bakterilere karşı etkili olduğunu bulmuştur.

Bal yemeninde zamanı var:

Balın faydasını görmek için, en faydalısı, sabahları aç karnına bir yemek kaşığı baldır.

 

 

İŞTE MÜBAREK BALIN FAYDALARI:

 

 

1- Ilık su ile şerbet yapılıp içilirse kabızlığı giderir ve şifaya kavuşturur.

2- Soğuk su ile şerbet yapılıp içilirse ishali keser.

3-Kalp çarpıntısı için çok faydalıdır.

4- Bal, sıcak olarak yenirse 7, soğuk olarak yenirse 20 dakika da kana karışır.

5- Hazim için kesin devadır, karbonat kullanmaya gerek yoktur.

6- Bağırsaklardaki lekeyi tamemen yok eder.

7- Hafızayı kuvvetlendirir.

8- Bel ağrıları için: 100-130- gram arası petekli bal, aynı miktarda eritilmiş kuyruk yağını mutfak robotunda krem haline getirip belinizin ağrıyan bölgesine sarın, streç film ile 4-5 defa belinize sarıp, tülbent ile bağlayın. 24 Saatte bir aynı işlemi tekrarlayın.

 

 

NOT: Bu işleme 14 gün devam edilirse, insan tabiatına göre ağrıdan eser kalmaz.

 

 

9- Rajasthan tarım Üniversitesinde yapıllan bir araştırma da, damar sertliğini insan tabiatına göre yok ettiği ortaya çıkmıştır.

10- Bal yiyen kişi kabız olmaz ve basur memeleri oluşmaz.

11- Bal ile beslenen çocuklar, sağlıklı yetişir ve güçlü bir hafıza oluşur.

12- Stres ve üzüntü den dolayı psikolojisi bozulup uykusuzluğa sebep olduğu zaman, teskin eder, uykuyu normalleştirir.

13- Mübarek bal, kemik hastalıkları için çok etkili ve doğal bir şifa kaynağıdır.

14- Sarılık hastalığına tutulan, 18-22 gün sabah, akşam bir yemek kaşığı dolusu bal yediği zaman, sarılıktan kurtulmuş olur.

15- Kansızlık için kan deposudur.

16- Hindistan da, bel ağrısı için, belin ağrıyan bölgesi bal ile en az 15-20 dakika masaj edilir, un haline getirilmiş tane karabiber ile sıvayıp streç film ile bağlayıp, 24 saatte bir tekrarlayın.

NOT: Bu işleme 10 gün devam edip, 7 gün ara verdikten sonra ikinci seansa devam edin, Ağrıların azaldığını göreceksiniz.

17- Bir yemek kaşığı bal, iki çay kaşığı toz zencefili karıştırıp ılık ve beyaz pamuklu bir bez parçasına sürüp boğazınıza bağlarsanız boğaz ağrısını keser.

18- Çiğ balın sindiriminize yardımcı olmasının yollarından biri, bağırsak mikrofloranızın sağlığını arttırmasıdır. Bilimsel çalışmalar, balda sindirim sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan 180′ den fazla bileşik bulunduğunu göstermiştir.

 

 

Ham baldaki antioksidanlar:

 

 

Bal, sizi sağlıklı tutmada önemli bir rol oynar çünkü çok sayıda güçlü antioksidan içerir.

Bal üzerine yapılan araştırmalar, faydalı enzimlerin, fenolik bileşiklerin ve organik asitlerin sayısını balın antioksidan yararlarını verdiğini göstermiştir. Bu antioksidan bileşikler oksidatif stres hasarını önlemeye yardımcı olur ve kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Rajasthan Tarım Üniversitesi gıda bilimadamları, sağlığınızı artırmak için geleneksel tatlandırıcılar için balın kullanılmasını öneriyor.

 

 

Bal, kalp-damar sağlığını arttırır

 

 

Ham baldaki antioksidanların sayısı, günde bir kaşık balın kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Kalp sağlığınıza fayda sağlamak için en iyi bal türünü yemek isterseniz, araştırmalar, daha açık baldan daha fazla antioksidan içerdiğinden daha koyu balın en iyi seçenek olabileceğini göstermiştir.

Bal almak kalbinize nasıl bir fayda sağlayabilir? Bal, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye yardımcı olan bileşikler içerir . Bal tüketimi, kan basıncını düşürme, kalp atış hızını azaltma ve koroner kalp hastalığı riskini azaltma ile ilişkilendirildi.

Bal kolesterolü azaltabilir: Rajasthan da bir çalışma, işlenmemiş çiğ bal tüketmenin kandaki kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğunu buldu. Aynı zamanda, bal “İyi” kolesterolün iyileştirilmesine ve iyi kalp sağlığının geliştirilmesine yardımcı olmuştur.

 

 

Öksürük ilacı olarak bal

 

 

Bal, öksürük uyumun yatıştırmaya yardımcı olmak için geleneksel öksürük şuruplarından daha iyi olmasa da iyidir .

Bir denemenin sonucu olarak kara buğday balı çocuklarda gece öksürük uyumunu azaltmada yardımcı olmuştur. Solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş çocuklar yatmadan önce biraz bal yedi. Ebeveynler balın öksürük şiddetini ve sıklığını azaltmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı.

Rajasthan Tarım üniversitesi bilim adamları, 1-2 çay kaşığı çiğ balın ılık suda karıştırılmasını ve yarım limon suyunun ilave edilmesini önerir. Enfeksiyonun giderilmesine ve öksürüğünüzü gidermeye yardımcı olmak için bu karışımı günde 2-3 kez içiniz.

 

 

Alerji semptomlarını yönetmeye yardımcı olur:

 

 

Bağışıklık arttırıcı özellikleri bu alerji tedavisi için büyük doğal ilaç olur.

Rajasthan-Bikaner tarım üniversitesinde, bilimsel bir araştırma sonucunda, çiğ bal almanın, 4 haftalık bir süre boyunca alerjik rinit (saman nezlesi) tedavisine yardımcı olabileceğini buldu. Saman nezlesi olan insanlar günde 3-4 kez bir çorba kaşığı bal almışlar. Bilim adamları yüksek dozda bal almanın alerjik rinit tedavisinde yardımcı olabileceğini öne sürdüler.

Bal kilo kaybı diyetinde kullanmak için, sağlıklı bir tatlandırıcıdır

Geleneksel tatlandırıcılar için balın ikame edilmesi kilo vermenize yardımcı olabilir ve ayrıca bağışıklık sisteminizi geliştirebilir.

Rajasthan Tarım Üniversitesi, bilimsel bir çalışma sonucu, balın şeker yerine doğal bir tadlandırıcı olarak kullanılmasının vücut kitle indeksini (VKİ) düşürmeye yardımcı olabileceğini buldu. Bu, kalp hastalığı riskini azaltmak gibi diğer sağlık alanlarında da olumlu bir etki yaratabilir.

Araştırmalar ayrıca, diyetinize bal eklemekten ağırlık kazanma riski olmadığını da ortaya koydu.

Ham bal: Bazı insanların bal ve bal ile ilgili ürünlere alerjisi var. Hindistan-Rajasthan Tarım Üniversitesinde yapılan araştırmalarda, bal alerjilerinin mide bulantısına, kusmaya, hırıltılığa, zayıflığa ve düzensiz kalp atışlarına neden olabileceğini söylüyor.

 

 

Kaynakça: Mevlevi-Hafız Seyyid Asaf Ali

Hafız Abdullah Aldır

Rajasthan Tarım üniversitesi eğitim notları

Kur’anı Kerim ve izahlı Meali Alisi Yazar A. Fikri Yavuz

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun