‘Hava soğuk, yemeğimiz yok, çok zor durumdayız’

‘Hava soğuk, yemeğimiz yok, çok zor durumdayız’
6 Şubat 2023 15:23

Kahramanmaraş’ta bu sabah 04:17’de gerçekleşen 7,7 büyüklüğündeki deprem en az 10 kenti etkiledi. Depremin vurduğu farklı kentlerden BBC Türkçe’ye konuşan depremzedelerin hepsi, hayatlarında ilk kez bu kadar şiddetli ve uzun süren bir deprem yaşadıklarını anlattı.

 

 

Fundanur Öztürk / BBC Türkçe

Fotoğraf: Reuters

 

 

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde yüzlerce binanın yıkıldığı, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

BBC Türkçe’ye konuşan CHP Pazarcık İlçe Başkanı Veysel Şervan, sadece kendi tespit edebildiğine göre ilçede en az 100 binanın yıkıldığını söylüyor.

Birçok yakınım enkaz altında diyen Şervan, “Pazarcık çok kötü durumda. Ben de kendimi ve ailemi binadan zor kurtardım. İnsanlar kendi imkanlarıyla kurtarma yapıyor” diyor:

“Biz tam enkazdan çıkmıştık ki bir kişinin enkazdaki küçük bir boşluktan elini uzattığını gördük. Onu kurtarmaya çalışan arkadaşımızın üzerine bina yıkıldı. Gözümün önünde onu kurtarmaya çalışan da altında kaldı. Onlar kaldı, kurtulma şansları yok, komple üzerlerine yıkıldı. Çok zor durumdayız.”

50 metre alanda beş binanın yıkıldığını gördüğünü söyleyen Şervan, yollardaki hasara rağmen ilçeye ulaşımın açık olduğunu kaydediyor:

“Çok şiddetli oldu ve çok uzun sürdü. Böyle bir deprem görmedik. 50 metrede beş bina yıkıldığını gördüm. Çok bina yıkıldı ama çok şükür çalışmalarda da canlı insanlar çıkarılıyor. Henüz tüm köyleri de gezemedim ama köylerde de çok enkaz haberleri geliyor.

“Sadece benim gördüğüm, Pazarcık’ta en az 100 bina yıkıldı. Arama kurtarma çalışmaları daha yeni yeni sabaha karşı birkaç tane geldi. Şu anda ne çadır var ne bir şey. İnsanlar dışarıda, yağmur yağıyor, yiyecek yok, içecek yok, ısınma yok, bilmiyorum… Şu ana dek etkili bir arama kurtarma yapılamadı.”