Hataylılara çağrı: Oyunuzu Hatay’da kullanın!

Hataylılara çağrı: Oyunuzu Hatay’da kullanın!
16 Mart 2023 09:26

Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan duyuruda başka bir ikametgahta, çadır kentte ya da konteynerde kalan depremzedelerin oy kullanmaları için bu değişikliği nüfus müdürlüklerine bildirmeleri gerektiklerine ilişkin bilgilendirme yer aldı.

 

 

Seçimin gerek güvenlik gerek prosedür açısından en kritik yerleri deprem bölgeleri. Depremzedelerin 17 Mart’a kadar e-devlet üzerinden ikamet adreslerini belirlemesi gerekiyor.

 

 

‘İKAMETGAHLARI NEREDE KAYITLIYSA ORADA OY KULLANABİLİRLER

 
Gazete Duvar’dan Burcu Özkaya Günaydın’ın haberine göre Hatay’daki siyasi partilere hem prosedürü hem de seçime dair nasıl bir hazırlık içinde olduklarını sorduk. İçişleri Bakanlığı’nın açıklaması sonrasında parti olarak kaymakamlığa giderek ayrıntılı bilgi aldıklarını ifade eden CHP Defne İlçe Başkanı Akın Parlakyıldız, ister konteynerde ister çadırda kalıyor olsun, seçmenin ekstra olarak bir işlem yapmasına gerek olmadığını söyledi. Depremzedelerin her nerede kalırlarsa kalsınlar ikametgâhlarına göre kurulacak sandıklarda oy kullanacağını belirten Parlakyıldız, şehirden ayrılmak durumunda kalan depremzedeler için de prosedürün aynı olduğunu vurguladı.

Depremzedelerin bulundukları yerlerdeki CHP il ve ilçe örgütlerine başvurarak oylarını Hatay’da kullanmak istediklerini belirtmelerinin yeterli olduğunu, seçmenin ulaşım sorununu üstlendiklerini ve birçok ilden otobüs kaldıracaklarını belirten Parlakyıldız, “800 bin insan göç etti Hatay’dan. Biz çoğunluğunun oy kullanmaya geleceğini biliyoruz. Hatay oyunu burada kullanacak. Hataylı, Hatay’a çok bağlıdır. Mecbur kaldığı için şehirden ayrıldı. Şayet gelmezlerse, gittiği yerlerde oy kullanırsa o zaman Hatay için vahim bir tablo ortaya çıkar” dedi.

 

 

TİP: SÜRE İÇİN YSK’YA DİLEKÇE VERDİK

 
İkamet belirleme ve beyan işlemi için son tarih olan 17 Mart’ın çok erken olduğuna dikkat çeken TİP Hatay İl Yöneticisi Şahin Kışlakçı, parti olarak sürenin uzatılması için YSK’ye dilekçe verdiklerini ifade etti.

 

 

‘KİMSE İKAMETİNİ ALDIRMASIN’

 
Çadırda ya da konteynerde yaşasa da oyunu ikamet adresinde kullanabileceğini belirten TİP Şahin Kışlakçı, aynı durumun şehir dışında bulunan seçmen için de geçerli olduğunu, oyunu Hatay’da kullanmak isteyen kimsenin ikametgâh taşımasına gerek olmadığının altını çizdi.

 

 

 

HATAYLILAR OYLARINI HATAYDA KULLANACAK

 
Yalnızca şehir dışında bulunan ve oyunu bulunduğu şehirde kullanmak isteyen seçmenin, ikametgâhını bulunduğu şehre aldırması gerektiğini vurgulayan Kışlakçı sözlerini Hataylı seçmene çağrı yaparak tamamladı: “Biz üyelerimize, dostlarımıza tüm Hataylılara çağrı yapıyoruz. Hataylı oyunu burada kullanacak ve Hatay’a sahip çıkacak. Hataylı burada demografinin değişimine izin vermeyecek.”

Cumhuriyetin yüzüncü yıl dönümüne denk gelen seçimlerde elde edilecek sonuçların, yüz yıldır devam eden anti demokratik yönetimlere bir cevap niteliği taşıyacağını vurgulayan HDP İl Eşbaşkanı Kerem Nalbant, her bir oyun bu sebeple çok önemli olduğunu, gerek şehir içinde yaşamaya devam eden gerekse deprem şartları yüzünden şehirden ayrılmak durumunda kalan Hataylıların oylarına sahip çıkacaklarına dair inancını şu sözlerle dile getirdi: “Bu kenti beraber kuracağız, beraber hayatı getireceğiz. Bize gelen dönüşlerden biliyorum. Hiçbir Hataylı gittiği yerde kalmak istemiyor. Büyük çoğunluğu kalıcı olarak şehirlerine dönecek.”

 

 

‘HATAYLILAR DÖNÜYOR’

 
Şehirde yaşamaya devam eden seçmenin, kayıtlı oldukları ikamet adreslerinde oy kullanabileceğini belirten Nalbant, şehir dışında bulunan ve oyunu Hatay’da kullanmak isteyen seçmen için üzerlerine düşeni yaparak gidiş dönüş imkânlarını sağlayacaklarını, il ve ilçe örgütlerinde buna dair çalışmaların başladığını, bir kısım seçmenin şehre şimdiden geri dönüşünün sağlandığını kaydetti.