Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin eski başhekimi: Beş yazı yazdım, ‘bütçemiz yok’ dediler!

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin eski başhekimi: Beş yazı yazdım, ‘bütçemiz yok’ dediler!
23 Mart 2023 10:03

Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı’nda görevli eski Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yunus Doğramacı, depremde en az 152 kişinin hayatını kaybettiği hastaneyle ilgili, başhekim olarak görev yaptığı dönem, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ek bina için “depreme dayanıksız” diyerek beş yazı yazdığını, ancak ödenek duvarına çarptığını anlattı.

 

Fotoğraf:Temsili

Prof. Dr. Doğramacı, Halk TV yazarı İsmail Saymaz’a depremde yıkılan ek binanın altında kalarak ve ana binada elektrik kesintisi nedeniyle hastaların hayatını kaybetmesi hakkında konuştu. Prof. Dr. Doğramacı, binanın depreme dayanıksız olduğu ve yeni bina yapılması için beş yazı yazdığını, AKP’den milletvekili aday adayı olan dönemin İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat’ın, “Tepki çeker. Burada esnaf var. Siyasetçiler var. Kapatırsak sıkıntı olur” diye karşılık verdiğin söyledi. Prof. Doğramacı, ancak “Vicdan azabı çekerim birisi ölürse. Burayı bir uzman değerlendirsin. Yazımı çekmeyeceğim” diyerek ısrar etmesi üzerine Hambolat’ın durumu Sağlık Bakanlığı’na bildirdiğini anlattı. Doğramacı, ödenek olmadığı gerekçesiyle adım atılmadığını ifade etti.
Prof. Dr. Doğramacı, bu süreçte yaşadıklarını, “Fiziki şartları çok kötüydü. 2012’de güçlendirme istenmiş. Hiç yapılmamış. Bütçe ayarlamamışlar. Biraz da bana tepki gösterdiler. ‘Bu şeyleri niye yazıyorsunuz, sıkıntı yaratıyor’ dediler” diye anlattı.

Prof. Dr. Doğramacı, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “bus-bar” adı verilen enerji hattını su basma ihtimalinden ötürü değiştirmek istediğini ve ödenek duvarına çarptığını belirtti. Prof. Dr. Doğramacı, Sağlık Müdürü’nün, “bus-bar’ı değiştirmek için 500 bin TL gerekir, bütçe yok” dediğini söyledi.

Prof. Dr. Doğramacı, “Hastane kapatılsaydı, depreme dayanıklı yapılsaydı bu insanlar ölmezdi. Herkes biliyor. Yeni hastanede bus-bar sisteminde bakır kablolar değiştirilseydi kırılmazdı. Göçmeler olduğu için bus-bar kılıyor ve jeneratör devreye girmiyor. Jeneratörler devreye girse hastalar kurtulurdu” diye konuştu.

 

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın.