Hasta Yatağının Sağlık Mücadelesindeki Yeri?

Hasta Yatağının Sağlık Mücadelesindeki Yeri?
5 Ocak 2022 15:27

Hasta yatağı; yaşlı, felçli, uzun veya kısa süreli hastalıklarda yatağa bağımlı olarak hayatını idame ettirecek olan hastalar için özel olarak tasarlanmış ergonomik medikal ürünlerdir. Hastalar, hasta bakıcılar, doktorlar ve hemşireler açısından tedavi sürecini kolaylaştırmaktadır.

 

 

Hastanın rahatını sağlamak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için üretilmiştir. Uzun süreli hastalıklarda yatak yaralarını önlemek için üretilen modelleri de mevcuttur. Hastanın kendi ihtiyaçlarını azami ölçüde sağlamasına yardımcı bir üründür. Tekerlekli olması da bu yatakları daha kullanışlı hale getirmektedir.

 

Hasta Yatakları Modelleri 

 

İki, üç ve dört motorlu hasta yatakları, havalı hasta yatakları gibi hasta yatağı modeli gibi çeşitleri mevcuttur. Hasta veya hasta yakını yatak tercihini hastanın hastalığına, boyuna, kilosuna, medikal ihtiyaçlarına uygun bir şekilde seçmelidir. Örneğin; bazı yaraları mevcut olan bir hasta için havalı hasta yatağı daha çok tercih edilmelidir. Havalı hasta yataklarının da boru tipi ve baklava model olmak üzere iki çeşidi vardır. Bu yataklar baskı, basınç ve nemi azaltır. Böylece hastanın bel ve kalça bölgesinde oluşan bası yaraların önlenmesini sağlar.

Hastanın yatağa bağımlı olması hastayı psikolojik açıdan da olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu yüzden tercih edilen yatak hastanın fiziksel aktivitelerini kolaylaştırıcı nitelikte olmalı ve dışa bağımlılığını azaltmalıdır. Kendini psikolojik anlamda daha iyi hisseden hasta hastalık sürecini de daha verimli geçirir ve hastalığı daha çabuk atlatır. Hasta için oldukça zor olan bu süreç aynı zamanda hastaya bakan kişi açısından da hayli zordur. Hastanız için konforlu ve ekonomik bir yatak seçimi için https://www.hurriyetmedikal.com linkini ziyaret edebilirsiniz.

Bu sebepten tercih edilecek olan yatan hastanın ihtiyaçlarına cevap vermesinin yanında hasta bakıcıya da kolaylık sağlamalıdır. Felçli hastalar için lazımlıklı modelleri tercih etmek bu noktada önem arz etmektedir. Hasta yatakları her şeyden önce kullanışlı ve dayanıklı olmalıdır. Kullanılan malzemeler paslanmaya karşı uzun süre dayanabilmeli, silinmesi ve temizlenmesi kolay olmalıdır. Hasta yatağı kiralama hizmetleri ile daha uygun fiyatlara bir hasta yatağı da alabilirsiniz.

 

Hasta Yataklarının Devlet Tarafından Karşılanır mı?

 

Hastanın ihtiyaç duyduğu hasta yatağı, hastaneden alınacak raporun İl SGK dairesine iletilmesi halinde bazı hasta yatağı modelleri, devlet tarafından hastaya temin edilebilmektedir.  Ayrıca hasta yakınlarının daha kapsamlı yatak istemesi kapsamında devlet, yatağın bir kısmını da ödeyebilmektedir. Hasta yatağı fiyatları, modellere göre değişiklik gösterebilmektedir.