Hasankeyf’ten gitmek istemeyen köylülerden yol kesme eylemi

Hasankeyf’ten gitmek istemeyen köylülerden yol kesme eylemi
24 Eylül 2013 10:47

Batman’ın Ilısu Baraj Gölü altında kalacak tarihi Hasankeyf İlçesi’nin Kesmeköprü Köyü’nde yaşayan vatandaşlar, kendi topraklarının yeni yerleşim birimine verileceğini, kendilerinin de Raman Dağı’na gönderildiği gerekçesiyle ilçede yol kesme eylemi yaptı.

 

Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan tarihi Hasankeyf İlçesi’nin Kesmeköprü Köyü’nde yaşayan köylüler, bugün ilçede yol kesme eylemi yaptı. Kendi köylerinin bir bölümü de su altında kalacak olan köylüler, arazilerinin bir bölümünün kamulaştırılarak, yeni yerleşim birimine taşınacak köylülere tahsis edildiğini söyledi. Köylüler, kendilerine ise Raman Dağı çevresinde yer verildiğini belirterek, bu uzak bölgeye gitmek istemediklerini ve Hasankeyf’in yeni yerleşim biriminde kendilerin konut ve yer tahsis edilmesini istedi.

 

7f1c4592f66603d4a593206071c567bd

 

KIRLANGIÇ DEĞİLİZ, GÖÇ ETMEK İSTEMİYORUZ

 

Bugün aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 kişi ile Ilısu Baraj inşaatına giden yolu kesti. ‘Kırlangıç değiliz T.C. vatandaşıyız göç etmek istemiyoruz’, ‘Tarlalarımız bizden alıp Hasankeyflilere hediye ediliyor’, ‘Göçün mimarı DSİ’ yazılı dövizler açan köylüler, baraj inşaatına gidecek araçların geçişine izin vermedi.

 

Köy muhtarı İhsan Yıldız, “Topraklarımızı yarı fiyatına bizden alıp bizi göçe zorluyorlar. Yıllardır Hasankeyf’le iç içe yaşadık. Bir sorunuz yok. Aramızda sadece Dicle Nehri geçmesine rağmen DSİ bizi ayırmak istiyor. Çocuklarımız bile aynı okula gidiyorlar. Biz bunu kabul etmediğimiz için eylem yaparak sesimizi duyurmak istiyoruz” dedi.

 

e419ca9136e7383136536a55d560ac21

 

Dün Hasankeyf’e gelerek yeni köprü ve kavşakların temelini atan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Hasankeyflilerin basına kapalı görüştüklerini dile getiren köylüler, bakanların kendi köy topraklarını onlara vereceklerini söylediklerini iddia etti. Köylülerden Abdülkerim Tapkan şunları söyledi:

 

“Dört bakan Hasankeyflilerle toplantı yaptı. Biz de gizli katıldık. Baraj altında kalmayan topraklarımızı alıp Hasankeyflilere verileceğini belirttiler. Yıllardır Hasankeyf’le komşuyuz. Aramızda sadece Dicle Nehri geçiyor. Biz de yeni Hasankeyf’te yer almak istediğimizi belirttik. Ancak kabul etmediler. Bizim topraklımızın üzerine yeni Hasankeyf yaptılar, bizi de Hasankeyf’ten uzak bir alana taşıyacaklarını belirttiler. Biz bu haksızlığı kabul etmediğimiz için buğun yeni Hasankeyf ve köprü çalışmalarını durdurduk. Hakkımızı alana kadar eylemimiz sürecek.”