Hamilelik Hesaplama: Kaç Haftalık Gebeyim?

Hamilelik Hesaplama: Kaç Haftalık Gebeyim?
26 Nisan 2021 15:25

Dünyanın en güzel haberlerinden birini aldınız ve hamile olduğunuzu öğrendiniz! İçinizde mutluluktan kelebekler uçuşurken aklınızda; hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuz ve bebeğinizi ne zaman doğuracağınız soruları belirebilir. Merak etmeyin, gebelik hesaplama aracı ile hem “kaç haftalık hamileyim” sorusuna yanıt bulabilir hem de tahmini doğum tarihi hesaplamanızı yapabilirsiniz.

 

Gebelik hesaplama cetveli nedir?

Bebek, hamileliğin 3. haftası itibarıyla oluşmaya başladığı için bebeğin haftası, gebelik haftasından 2 hafta geriden gelir. İlk 2 hafta rahmin gebeliğe hazırlanırken geçirdiği aşamayı kapsar. Gebelik hesaplama cetveli sayesinde gebeliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzu ve bu ayın hangi trimester’e denk geldiğini öğrenebilirsiniz. Yani bu cetvel size, “Kaç haftalık gebeyim?” sorusunun cevabını verir.

 

Hamilelik hesaplaması nasıl yapılır?
Ortalama 40 hafta süren hamilelikte önemli olan son adet tarihinin başlangıç günüdür. Bu nedenle hamilelik hesaplama aracı son adet tarihinin başlangıcını esas alarak hesaplama yapar. Buna göre yapılan hesaplamada, bulunduğunuz günün tarihinden son adet tarihi çıkarılır ve sayı 7’ye bölünür. Elde ettiğiniz bu sonuç gebelik haftası hesaplamanızdır.

 

Ay ay gebelik hesaplama

Gebeliğin ortalama 40 hafta sürdüğünü düşündüğümüzde hamilelik ortalama olarak 10 ay sürer. Her bir ayı 28 gün üzerinden hesaplayınca da gebelik süresi toplamda 280 günü bulur. Yani 40 haftalık gebelik süresi bittiğinde 9 ay 10 gün denilen 280 günlük süreç tamamlanmış olur.

 

Gebelik ayı hesaplamasında da hamileliğin kaçıncı günündeyseniz toplam gün sayısını 30’a böldüğünüzde içinde bulunduğunuz ayı elde etmiş olursunuz. İşte kaç aylık gebeyim, sorusunun yanıtı bu kadar basit. Bunu hemen bir örnekle pekiştirelim. Hamileliğinizin 52. günündesiniz. Bu durumda yapmanız gereken şey, 52’yi 30’a bölmek. Yani, 1 ay 22 günlük hamile oluyorsunuz.

Doğum tarihi hesaplaması nasıl yapılır?

Doğum hesaplaması 2 farklı yöntemle yapılabiliyor. İlk yöntemde son adet tarihinin ilk günü üzerine, 280 gün sayılır. Çıkan sonuç tahmini bebek doğum tarihi verir.

 

İkinci yöntemde ise tahmini doğum tarihi hesaplaması yapmak için son regl tarihinden 3 ay geriye gitmek gerekir. Çıkan sonucun üzerine de 7 gün eklenir. Örneklemek gerekirse; son adetinizin ilk günü 8 Temmuz olsun. 3 ay öncesine gittiğinizde nisan ayına gelmiş oluyorsunuz. 8 rakamına 7 eklediğinizde ise 15 sonucuna ulaşıyorsunuz. Tahmini doğum tarihi hesaplama formülüne göre bebeğinizi kucaklayacağınız gün böylece 15 Nisan olmıuş oluyor. Tabii tüm bu işlemleri gebelik haftası hesaplama aracı ile yapmak çok daha kolay.

 

Doğum hesaplaması ne kadar güvenilir?

 

Resim2

Hamilelik hesaplaması aracı yalnızca doğum zamanı hesaplamak için kullanılan bir yöntem. Bu araç son adet tarihini veya gebe kalınan tarihi esas aldığı işin tabii ki sonuçlarda birtakım sapmalar olabilir.

 

Hamilelik süresince her şey yolunda gidebileceği gibi karşılaşabileceğiniz birtakım olumsuz durumlar da söz konusu olabilir. Bazı durumlar erken doğum yapmanıza yol açabilir ya da bebek beklenen tarihte doğmazsa riskli durumlara karşın gebeliğinizin sonlandırılması gerekebilir. Bunların hepsi yalnızca bir ihtimal. Zaten doktorunuz, takibinizde olacağı için doğum tarihinizle ilgili herhangi bir değişiklik olursa size bilgilendirme yapacaktır.

 

Tüm bu olasılıklardan dolayı, bebek doğum hesaplaması yaparken birkaç gün önce ve sonrasını da hesaba dahil etmeniz iyi olur. Böylece beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmuş olursunuz.

 

Gebelik hesaplaması başka hangi yöntemlerle yapılır?

Düzenli bir regl döngüsü olanlar için son adet gününe göre hamilelik hesaplamak en doğru sonucu verir. Ancak adet düzensizliği yaşayan kadınlar için bu, çok sağlıklı olmayabiliyor. Bu noktada döllenme tarihi net olarak saptanamadığı için doktorla birlikte tahmini doğum tarihi hesaplaması yapılır. Rahim ölçüsü ve erken ultrason kontrolü gibi yardımcı yöntemlerden faydalanılır. Rahim ölçüsü gebeliğin hangi döneminde olunduğu, ultrason kontrolü de bebek aylık hesaplamasına dair bilgi verir. Buna göre de doğum hesaplaması yapılır.

 

Tüp bebekte gebelik hesaplamasında da döllenme laboratuvar ortamında gerçekleştiği için embriyonun transfer tarihi ve yumurta toplama tarihine göre işlem yapılabiliyor.

 

Bir de ilişki gününe göre gebelik hesaplama var. Anne adayı olan pek çok kadın hamileliğin ilişki tarihinde başladığını düşünse de gebeliğin başlangıç tarihi olarak son adet döneminin ilk günü dikkate alınır. Yumurta 24 saat boyunca aktifliği koruyabildiği, sperm de 4-5 gün canlılığını yitirmediği için hamileliğin ilişkinin yaşandığı gün mü yoksa daha sonra mı oluştuğu net olarak bilinmez. Bu nedenle adet döneminin ilk günü tüm dünyada hamilelik hesaplama için standart olarak belirlenmiş durumdadır.

 

Hamilelik keyifli, heyecanlı ve uzun bir serüven. Bu serüvende; “Kaç haftalık hamileyim?”, “Bebeğim anne karnında ne durumda?”, “Hamilelikte nasıl beslenmeliyim?” gibi önemli konularda aklınıza gelebilecek her türlü sorunun yanıtını uzman onaylı ve güvenilir kaynaklı içerikleriyle anneysen.com’da bulabilirsiniz.