Halkın yüzde 56.4’ü Gezi protestoları sırasında cami yakıldığını düşünmüyor

Halkın yüzde 56.4’ü Gezi protestoları sırasında cami yakıldığını düşünmüyor
21 Haziran 2022 09:48

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin Kızılcahamam kampında Gezi eylemlerine yönelik “Bunları savunan zihniyetten hiçbir şey olmaz. Polis araçlarımız, camilerimiz yakıldı” sözlerinin ardından Türkiye Raporu Haziran 2022 ayı anketinde yurttaşa Gezi’de cami yakıldığını düşünüp düşünmediklerini sordu. Katılımcıların yüzde 59’u gezi parkı protestoları sırasında cami yakıldığını düşünmediğini söylerken cami yakıldığını düşünenlerin oranı yüzde 16’da kaldı.

 

 

Haziran ayının ilk haftasında Türkiye çapında bin 500 kişi ile bilgisayar destekli telefon görüşmesi (CATI) yöntemi ile yapılan araştırmanın öne çıkan bir diğer sonucu ise ankete katılan AKP seçmeninin yüzde 43.5’inin ve MHP seçmeninin yüzde 56.4’ünün Gezi protestoları sırasında cami yakıldığını düşünmediklerini ifade etmesi oldu.
Cumhuriyet’ten Dilan Ayırkanın haberine göre, Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki anket sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Selçuki, iktidarın ekonomi kötüleştikçe belirli konular üzerinden muhalefeti suçlu ilan etmeye çalıştığını söyledi. Selçuki, “Düzelmeyen ekonomik koşullara rağmen muhalefetin üzerine giydirilen bu “suçlu” elbisesi ile kendi seçmeninin muhalefet partilerini desteklemesinin önüne geçmeye çalışmaktadır. Ancak sonuçlarımız gösteriyor ki Gezi özelinde bu stratejinin pek karşılığı yok” ifadelerini kullandı.