Halkın yüzde 4,3’ü cemaat ve tarikat mensubu!

Halkın yüzde 4,3’ü cemaat ve tarikat mensubu!
13 Ağustos 2022 09:13

Metropoll Araştırma şirketinin yaptığı çalışmaya göre, Türkiye’de halkın yalnızca yüzde 4,3’ü herhangi bir cemaat ya da tarikata mensup. Bu yapılara mensup olanlar, oran olarak en fazla Saadet Partisi ve AKP’yi destekliyor.

 

 

Metropoll Araştırma’nın kurucusu ve yöneticisi Prof. Dr. Özer Sencar, Türkiye’de toplumun ne oranda cemaat ve tarikat mensubu olduğuna ilişkin yaptıkları çalışmayı sosyal medya hesabından paylaştı.
Sencar’ın paylaştığı grafikte, cemaat ve tarikatların toplumda herhangi bir ağırlıkları olmadığı, halkın yalnızca yüzde 4,3’ünün bu yapılara mensup olduğu görüldü.

Özer Sencar, paylaştığı grafiğe, “Bir tarikat veya cemaatle bağlantısı olanları %4.3 olarak bulduk. Bağlı olanlar az bulunabilir ama toplumda ve kamudaki etki alanlarının çok daha geniş olduğunu biliyoruz” notunu düştü.

Araştırmada, cemaat ya da tarikatlara mensup kişilere hangi partiyi destekleri de soruldu. Saadet Partisi yüzde 13,3’le bu alanda birinci parti oldu. Saadet’i yüzde 6,1 ile AKP takip etti.

Cemaat ve tarikat mensuplarından CHP yüzde 3,7, İyi Parti yüzde 3,6, HDP ise yüzde 3,2 destek aldı. MHP’nin destek oranı ise yüzde 0,9 oldu.

 

tablo1