A Haber’e ve muhabirine İETT otobüsü cezası!

A Haber’e ve muhabirine İETT otobüsü cezası!
6 Kasım 2021 10:11

Sefer sırasını bekleyen park halindeki İETT otobüslerini ‘bozuk’ diyerek canlı yayına taşıyan A Haber ve drone havalandıran muhabiri hakkında ‘uyarı’ kararı çıktı. Basın Konseyi, A Haber’in Basın Meslek İlkeleri’ne aykırı yayını hakkındaki CHP’li Tanal’ın şikayetini karara bağlarken, “Önyargıyla kurgulanmış haber” tespiti yaptı.

 

 

 

Basın Konseyi, CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın başvurusu üzerine yaptığı inceleme sonucu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşlarından İETT Genel Müdürlüğü’nün sefer sırasını bekleyen park halindeki yolcu otobüslerini, “bozuk” diyerek ekrana getiren A Haber ile muhabiri Tülay Ayçiçek hakkında ‘uyarı’ kararı verdi.

 

 

İETT OTOBÜSLERİNE YÖNELİK ALGI OPERASYONU TESCİLLENDİ

 

 

CHP’li Tanal, söz konusu kararı, “Yandaşların, havuz medyasının, İETT otobüslerinin arızalanmasına ilişkin algı operasyonuna, yalana başvurduğu, Basın Konseyi’nin tespitleriyle tescillendi. Şikayetimiz üzerine; park halindeki otobüsleri ‘bozuk’ diye haber yapan A Haber’e ve muhabirine gazetecilik dersi verildi!” şeklinde Twitter hesabı üzerinden duyurdu.

 

 

A HABER BASIN MESLEK İLKELERİ’Nİ ÇİĞNEDİ

 

 

Tanal’ın AKP iktidarına yakınlığıyla bilinen A Haber hakkındaki şikayetini değerlendiren Basın Konseyi Yüksek Kurulu, şikayet konusu yayınla, Basın Meslek İlkeleri’nin “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanamaz” şeklindeki 6’ncı maddesi ile “Gazeteci görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır” şeklindeki 12’nci maddesinin ihlal edildiğini oy çokluğu ile saptadı.

“ÖNYARGIYLA KURGULANMIŞ HABER” TESPİTİ

 

 

Yüksek Kurul’a şikayet edilenler (A Haber ve muhabiri) hakkında Basın Meslek İlkeleri’nin 2 maddesini ihlalden ‘uyarı’ kararı alınmasını öneren Basın Konseyi Genel Sekreterliği’nin değerlendirmesinde ise “İstanbul gibi bir metropolde toplu ulaşım elbette büyük bir kitleyi ilgilendirmekte ve bu konudaki haberler dikkatle izlenmektedir. Elbette eleştirel haber yapmak, kamu hizmetlerinde kalitenin yükseltilmesi için gereklidir ve aynı zamanda yayıncının görevidir. Ancak bu yapılırken gerçekler çarpıtılıp bozulmadan izleyiciye olduğu gibi aktarılmalıdır.

Şikâyet edilen haber ise araştırılıp gerçek olduğuna somut kanıt gösterilmeden; olayın tarafının görüşü alınması mümkünden bu yapılmayıp önyargıyla kurgulanmış; halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı gözetilmemiş; bir kamu kurumuna karşı halkı kışkırtıcı ifadelerle yayınlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

 

 

A HABER, DRONE HAVALANDIRIP BÖYLE CANLI YAYIN YAPMIŞTI!

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın, İBB ve İETT hakkında gerçeğe aykırı ifadeler kullanarak tarafsızlık ilkesinin tamamen uzağında yayın yaptığı gerekçesiyle hem RTÜK’e hem de Basın Konseyi’ne şikayet ettiği A Haber’in muhabiri, sefer sırasını bekleyen otobüslerin park halinde bulunduğu İETT garajına yakın noktada canlı yayına geçerek, şu ifadelerini kullanmıştı:

“Tabi bozulan İETT aracının bozulan kapısını tamir etmeye çalışan yolcular olsun, yanan otobüsler olsun, bozulan otobüsleri iten vatandaşlar olsun bu tarz manzaraları zaten sık sık gündemlere de getiriyoruz ki zaten İstanbullular bu durumdan oldukça şikâyetçi çünkü İETT onlar için adeta bir çile haline geldi.

Kameraman arkadaşım Kadir Mercan’ın çektiği drone görüntülerden sizlerin de göreceği gibi hemen ekranın bir diğer tarafında da sizlere aktarıyoruz. Oradan göreceğiniz gibi o otobüsler bozulan otobüsler art arda dizilmiş bir şekilde burada sıra bekliyor. Ancak gördüğümüz kadarıyla o bekleyen otobüslere herhangi bir işlem yapılmıyor, günlerdir bekliyor.

Buraya her gün neredeyse 5-10 otobüs aracı geliyor tabi burada dediğimiz gibi yaklaşık drone görüntülerinden de gördüğümüz gibi 90’a yakın İETT aracı burada bekliyor ve bakımını yapmalarını ve vatandaş bir çözüm yolu arıyor.”