Ha Rize’de heykel ha Menemen’de Kubilay

Ha Rize’de heykel ha Menemen’de Kubilay
29 Aralık 2016 11:59

22 Aralık 2016 Hem Rize hem de Türkiye için kara bir gün oldu.Rize’nin en geniş meydanındaki Atatürk heykeli,sanki ülkede rejim değişmiş Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet yıkılmış da gibi Cumhuriyet’in kurucusunun heykeli meydandan halatlar vinçlerle kaldırılıyor.

 

 

 

Yunus BÜLBÜL H&H YORUM

 

 

 

 
Belediye başkanı Reşat Kasap 2014’de göreve geldikten sonra Rize meydanındaki Atatürk heykeline kafayı taktı. Atatürk heykelini bir şekilde meydandan kaldırmak istiyordu.Önce heykeli kaldırıp yerine çay bardağı koyma çalışması başlattı.Gelen yoğun tepkiler üzerine bu fikirden geri atmak zorunda kaldı.

 

 
Ardından AKP’nin senaryosunu kendi yazıp kendi uyguladığı sözde 15 Temmuz darbeciği yaşandı.Sözde darbecik sonrası AKP,Cumhuriyetin kurumlarına karşı bu güne kadar uygulamayı isteyip de bir türlü uygulayamaya koyamadığı ne kadar karanlık projesi varsa uygulamaya başladı.
Bu arada AKP’li belediyeler tarafından halkta bıkkınlık yaratan bir uygulama yarışı başlatıldı.15 Temmuz sözde darbeciğini bahane ederek toplumun yıllardır alıştığı ne kadar meydan,cadde,sokak,durak,yapı varsa adı değiştirdi.Neredeyse evlerin numaralarının önüne bile No:15 Temmuz 13/14 yazılır hale geldi.

 

 
Rize belediyesi de bu Furyadan geri kalmadı.Hemen daha önce ertelediği Atatürk heykelini kaldırma projesini yeniden gündeme getirdi.Bu kez bahane gündeme de uygundu.Çay bardağı gitmiş yerine 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet anıtı gelmişti.Meydandaki Atatürk’ün heykeli kaldırılacak yerine de, sözde darbe de ölenler için bir anıt dikilecekti.Meydanda bulunan Atatürk heykeli meydandan alınıp valilik önüne konacak itirazlar ise “Atatürk heykeli kaldırılmadı yeri değiştirildi törenler için valilik önüne kondu” denecekti.Nitekim dendi de.

 

 
22 Aralık günü elinde çay demeti bulunan Atatürk’ün siyah heykeli daha dikkat çekici olsun, daha çok mesaj verilsin dercesine turuncu halatlar ve vinçlerle yerinden sökülerek bir kamyonun kasasında götürüldü. Sökülen bir heykelden ziyade Mustafa Kemal’di o,işgal altındaki bu ülkenin kurtuluşuna liderlik edip onu medeniyet ışığına yönelten ebedi önderdi.

 

 
Biz bu görüntünün benzerini, Amerika tarafından işgal edilen,işgal altındaki Irak’ta izlemiştik.Biz bu filmi,Amerikan işgalcileri ve yerli işbirlikçilerinin Saddam Hüseyin’in Bağdat’taki heykelini yıkarken izlemiştik.

 

 
Ülkemiz işgal altında mı? Bir karşı devrim mi gerçekleşmiştir ki Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Rize meydanındaki heykeli bir işgalci güç tavrı ile turuncu halatlar ve vinçlerle sökülüp bir kamyon kasasında götürülüyor.

 

 
Ülkemiz maalesef Cumhuriyete düşman, yeniliklere düşman,medeniyete düşman,çağdaşlığa düşman, sanata düşman,bilime düşman,yazana düşman,konuşana düşman gerici AKP iktidarının karşı devrimiyle karşı karşıya.

 

 
1930 yılı 23 Mart’ında Cumhuriyet’in Menemen’deki temsilcisi Mustafa Mehmet Kubilay’a saldırıp boğazını kesen Derviş Mehmet’in mantığı ne ise 2016 yılı 22 Aralık’ında Rize meydanından Atatürk’ün heykelini söken Prof.Dr.Ünvanlı Belediye başkanı Reşat Kasap’ın mantığı aynıdır. Tek kelime ile Cumhuriyete ve Atatürk’e düşmanlık.

 

 
Menemen’de Kubilay’ın başının Cumhuriyete baş kaldıran yobazlarca kesilmesi sonrası,28 Aralık 1930’da orduya gönderdiği başsağlığı telgrafında Atatürk “Mürtecilerin gösterdiği vahşet karşısında Menemen’deki ahaliden bazılarının alkışla tasvipkar bulunmalarının bütün cumhuriyetçi ve vatanperverler için utanılacak bir hadise” olduğunu söyledi.

 

 
O gün Menemen’de Kubilay’ın başının kesilmesine alkış tutanlar olduğu gibi bu günde Atatürk heykelinin kaldırıldığı alanda zafer pozu veren ve bu pozu “ işte yeni atanız ”diye paylaşanlar da aynıdır.

 

 
Ha Rize meydanından kaldırılan Atatürk heykeli,ha Menemen’de kafası kesilen Kubilay. O halde tavırda aynı olmalıdır.O tavrı bu günün şartlarına uygun olarak koyacak güç CHP’den başkası değil.Bu olay Faceook’ta yada Twitter’de kınama mesajı ile kınamakla olacak iş değil.
CHP en az 30-40 milletvekili ile yanlarına çok sayıda partiliyi ve halkı alarak Rize belediyesine gitmelidir.Atatürk ve Cumhuriyet düşmanı belediye başkanına anlayacağı dilden mesaj verildikten sonra valilik önünü iliştirilen Atatürk’ün heykeli alınarak eski yerine Rize meydanına dikmektir.

 

 
Bu yapılmaz,bu tür yol ve yöntemlerle müdahale edilmez ise Rize meydanındaki Atatürk heykelinin sökülmesi bir prova olur arkası gelir. Daha sonra Yozgat’ta,Maraş’ta,Sivas’ta,Kayseri’de o ilde bu ilde AKP’li belediyeler kendilerini güçlü gördüğü her ilde Atatürk heykellerini taşıma yer değiştirme küçültme gibi bahanelerle kaldırırlar.

 

 

 

Yunus BÜLBÜL Twitter

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Milli Eğitim Bakanı’nın sivil toplum kuruluşları olarak gösterdiği tarikat ve cemaatler
Salim Çoruk Mamak Belediye Başkan aday adayı oldu
CHP’li belediyeler soluk alınan hava kabarcıklarıdır