Gurur ve önyargı iki yüz yaşında

Gurur ve önyargı iki yüz yaşında
11 Mart 2013 01:53

28 Ocak 1813’te basılan Jane Austen’in Gurur ve Önyargı adlı romanı ikinci yüz yılını doldurdu.

 


 


 


MustafA MERSİNOĞLU H&H YORUM


 


 


Şimdiye kadar yirmi milyonun üstünde satıldığı tahmin ediliyor ve hiç baskısı tükenmemiş.


 


 


İngiltere’de BBC’nin 2003 yılında yaptığı bir ankette Tolkein’in ‘Yüzüklerin Efendisi’ adlı kitabından sonra Büyük Britanya’nın ikinci sevilen kitabı seçilmiş. 


 


Bir çok kere Holywood’dan Bollywood’a filme çekilen ve televizyon dizisi olan bu kitabın konusu adına oldukça uygun olarak insan ilişkilerini şekillendiren gurur ve önyargı başta olmak üzere bir çok temayı işliyor bir de aşkı.


 


 


İki yüz yıl önce yazıldığında kadınların böyle ulu orta yazması yakışıksız sayılıyordu onun için Jane Austen kitabını adını gizliyerek yayınlatmıştı.


 


 



 


 


 


Türkiye’de de bir çok baskısı yapılan bu kitabın Türkçe çevirisinin biri 1947’de ‘Aşk mı Gurur mu’ diye Güzin Güral tarafından yapılmış Rafet Zaim Er Kitapevi tarafından yayınlanmış. Daha sonra Beria Okan (Özoran) tarafından ‘Gurur ve Aşk’ adıya çevrilip Milli Eğitim Bakanlığı,  Dünya Edebiyatından Tercümeler . 58, İngiliz klasikleri dizisinde 1951 yılında yayınlanmış. Daha sonra da Türkiye İş Bankası Yayınları Hasan Ali Yücel Klasikler dizisinden Hamdi Koç çevirisi ile  ‘Gurur ve Önyargı’ ‘Can Yücel’ tarafından yazılan “Hayatta Ben En Çok Babamı Sevdim” adlı şiirle yeni nesillerin tanıdığı Türkiye’nin efsanevi Milli Eğitim Bakanı, Hasan Ali Yücel,  dünya klasiklerinin Türkçe’ye çevrilmesini yayınlanmasını sağlamıştı.


 


 


 



 


 


 


 


Şimdi kasıtlı ve yalan şekilde devamlı ırkçılıkla suçlanan İnönü döneminde UNESCO’ya giriş onun önerisi ile olmuştur. 4 kasım 1945 tarihinde toplanan Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Komisyonu’nda ulusal eğitim politikasının temel ilkelerini şu şekilde sıralamıştır:


 


a) Bütün dünya uluslarını tanımak, anlamak ve saymak,



b) Kapalı bir kültürde mahpus kalmayarak insanlığın ortak kültür kaynaklarına gitmek,



c) Yurttaşlar arasında ırk, din, dil, sınıf ayrılıklarını gözetmemek.


 



Uğur Mumcu’nun ‘40’ların Cadı Kazanında’ adlı kitabında incelediği anti-komünist baskılar altında bakanlıktan istifa etmiştir.


 


 


Gurur ve Önyargı’ adlı bir kitabın Hasan Ali Yücel zamanının yayını olmasına şaşmamalıyız. Bu dönemi suçlayanların okullarımızda okutulan bir çok dünya klasiğine açtığı savaş ortada.


 


John Steinbeck ve Jose Mauro de Vascocelos’un kitaplarının soruşturulmaya uğraması, İngiliz Guardian gazetesi eki Review’de bile 12.01.2013 tarihinde Kaya Genç tarafından yazıldı.


 



Ülkemizde önemli yerlere gelenler bir zamanlar Milli Eğitim Bakanlığımızın  çevirtip bastığı Jane Austen romanlarını okusalardı, şu yazdıkları kulaklarına küpe kalıp biraz daha bilinçli ve duyarlı insanlar olurlar mıydı?


 



‘Bir beyfendi ya da hanımefendi, iyi bir roman okumaktan keyif almıyorlarsa, onlar çekilmez derecede aptal olmalılar’


 


‘Sinirli insanlar, bilge olamazlar’


 



‘Kibir ve gurur değişik şeyler, genelde aynı anlamda kullanılsalar bile. Kibirli olmadan gururlu olunabilir. Gurur kendimiz hakkında düşündüğümüzle, kibir başkalarının bizim hakkımızda düşündükleri ile ilgilidir.’


 



‘Ne söylediğimiz ve düşündüğümüz değil, ne yaptığımız bizim kim olduğumuzu belirler’


 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı