Gürsel Tekin: “Eğer o kınayı gönderecekseniz, o kenti yönetenlere göndereceksiniz.”

Gürsel Tekin: “Eğer o kınayı gönderecekseniz, o kenti yönetenlere göndereceksiniz.”
11 Eylül 2013 14:23

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin: “İstanbul’u yöneten belediye başkanları, valiler ve kaymakamların tamamına baktığınızda, İstanbul tarihçeleri sadece 40 ila 50 yıl arasındadır. Sizin kaderinizi, geleceğinizi, sosyal yaşamınızı bunlar tayin ediyor.”

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Marmara Roman Dernekleri Federasyonu’nun daveti üzerine, Sarıyer’deki Romanlarla bir araya geldi.

 

Çayırbaşı Mahallesi’nde kırmızı güllerle karşılanan Tekin, buradaki bir kahvehanede yaptığı konuşmada, sadece Romanların değil, yoksulların da kentin dışına atıldığını söyledi.

 

Kentsel dönüşüm yapılan Sulukule’nin 300 yıllık bir tarihi olduğunu anlatan Tekin, daha hiç kimsenin İstanbul’da olmadığı dönemlerde, İstanbul’a Romanların sahip çıktığını kaydetti.

 

Tekin, “Bugün İstanbul’u yönetenlerin yüzde 100’ü, yüzde 99’u değil, belediye başkanları, valiler ve kaymakamların tamamına baktığınızda, İstanbul tarihçeleri sadece 40 ila 50 yıl arasındadır. Sizin kaderinizi, geleceğinizi, sosyal yaşamınızı bunlar tayin ediyor” dedi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul’un 2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapma hakkını elde edememesine sevinenlere kına göndereceğini ifade ettiğini söyleyen Tekin, “Sayın Başbakan, şimdi size sesleniyorum. Eğer o kınayı gönderecekseniz, o kenti yönetenlere göndereceksiniz Olimpiyatların neden bize verilmediğini çok net bir şekilde görmüş oluruz. Özellikle bilmeniz gereken şu ki, uluslararası kuruluşların 2007’den itibaren İstanbul’daki kentsel dönüşüm ve Roman yurttaşlarımızın sürgünleriyle ilgili yazmış olduğu raporların tamamı Olimpiyat Komitesi’ndeydi” diye konuştu.

 

Hava hariç her şeye vergi ödendiğini dile getiren Tekin, sosyal devletin vatandaşa eşit davranması gerektiğini kaydetti.

 

Tekin, kentlerle ilgili projeleri olan tek partinin CHP olduğunu söyledi.

 

“İnanıyorum ki, en doğru tercihi yapacaksınız”

 

Amerikan başkonsolosunun bir gazeteye verdiği röportajı okuduğunu ve başkonsolosun İstanbul’da yaşananlarla ilgili “Benim yüreğim buna dayanmadı” dediğini belirten Tekin, Sarıyerlilerden, kendi kaderlerini kendilerinin belirlemesini istedi.

 

Tekin, İstanbul’da 9,5 milyon kişinin oy kullandığını ve bunların yüzde 32’sinin mülkiyet sorunuyla baş başa olduğunu dile getirerek, “En önemli mülkiyet sorunu olan ilçe Sarıyer’dir. Şimdi İstanbul’da oturan yurttaşlarımız, geleceğiyle ilgili öncelikli olarak kendi karar verecek. Sizi yok sayan, AVM’lere, ranta sıkıştıran iktidarla sizin aranızdaki sorunları dönüştürecek tercihe ancak siz karar vereceksiniz. İnanıyorum ki, en doğru tercihi yapacaksınız” ifadelerini kullandı.