Günlerdir beklenen konuşmayı yaptı

Günlerdir beklenen konuşmayı yaptı
11 Eylül 2013 07:42

ABD Başkanı Barack Obama, günlerdir beklenen ulusa sesleniş konuşmasında, Suriye’ye karşı askeri operasyon seçeneğinin masada olduğunu ancak Rusya’nın kimyasal silahların teslimi teklifine de bir şans verilebileceğini söyledi.

 

Beyaz Saray’dan Amerikan halkına seslenen Obama, Esad rejiminin kimyasal silahları kullandığına değinerek ‘Sorun, ABD ve uluslararası toplumun bu konuda bir şeyler yapmaya hazır olup olmadığı. O insanlara, o çocuklara olanlar yalnızca uluslararası kanunların ihlali değil, aynı zamanda güvenliğimize bir tehlikedir. Neden böyle olduğunu açıklamama izin verin. Eğer biz harekete geçmekte başarısız olursak, Esad rejimi kimyasal silah kullanmayı durdurmakta hiçbir neden görmeyecek. Bu silahlara yönelik yasaklar aşınacağı için, başkaları da zehirli gazlar elde ederken ve bunları kullanırken ikinci kez düşünmesini gerektirecek için bir neden görmeyecek. Zamanla askerlerimiz savaş alanında kimyasal silah savaşıyla yüz yüze kalacak. Terörist örgütler için bunları elde etmek ve sivillere karşı kullanmak kolaylaşacak’ dedi.

Kimyasal silahların Suriye’nin sınırlarının ötesine geçmesi durumunda, bu silahların ABD’nin müttefikleri Türkiye, Ürdün ve İsrail’i de tehdit edebileceğini vurgulayan Obama, ‘Bu silahlara karşı durmakta başarısızlık, öteki kitle imha silahlarına ilişkin yasakları zayıflatabilir. Esad’ın müttefiki olan ve nükleer silah konusunda uluslararası kanunlara uymayı görmezden gelen İran’a cesaret verebilir. Bu bizim kabul edebileceğimiz bir dünya değil. Bu da büyük bir risk altına girmektir. Bu nedenle dikkatli bir düşünmenin ardından Esad rejiminin kimyasal silah kullanımına, hedeflere yönelik askeri eylem yoluyla cevap vermenin ABD’nin ulusal güvenlik çıkarına olduğuna karar verdim’ diye konuştu. Obama, bu askeri eylemin amacının Esad’ı kimyasal silah kullanmaktan caydırmak, rejimin bunları kullanma kapasitesini azaltmak ve dünyaya bu silahların kullanılmasını hoş görmediklerini açıkça belirtmek olduğunu vurgulayarak, ‘Bu başkomutan olarak benim değerlendirmemdir’ dedi.

Dünyanın en eski anayasal demokrasisine sahip bir ülkenin başkanı olarak da ABD’nin güvenliğine karşı acil bir tehdit oluşturmayan durumlarda konuyu Kongre’ye taşımanın doğru olduğuna inandığını belirten Obama, ‘Başkan, Kongre’nin desteğiyle hareket ettiği zaman demokrasimizin daha güçlü olduğuna inanıyorum ve birlikte durduğumuz zaman Amerika’nın dışarıda da daha etkili olduğuna inanıyorum’ diye konuştu. Özellikle Irak ve Afganistan savaşlarından sonra askeri eylem fikrinin, ne kadar sınırlı olursa olsun ülkede popüler olmadığını bildiğini dile getiren Obama, ‘Sonuçta ben de 4,5 yılımda savaşları bitirmek için uğraş verdim, başlatmak için değil’ diye konuştu.

Obama, Suriye’de hiçbir Amerikan askerinin karaya ayak basmayacağını, ucu açık savaşa girme amaçlarının olmadığını ve Kosova ve Libya’daki uzun süreli hava saldırısı kampanyası yürütmeyeceklerini bildirdi. Obama, bunun kimyasal silahlarla ilgili belirli hedeflere yönelik bir saldırı olacağını belirtti. Obama, ‘ Sınırlı bir saldırı bile Esad’a diğer hiçbir kimsenin veremeyeceği bir mesaj verecektir. Başka bir diktatörü daha askeri güçle indirmemeliyiz. Bunu, sonrasındaki her şeyde bizi sorumlu kılan Irak’ta öğrendik ama sınırlı saldırı, Esad veya diğer diktatörlerin kimyasal silah kullanmadan önce bir kez daha düşünmelerini sağlayacaktır’ dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’nın Suriye’nin kimyasal silahlarıyla ilgili teklifi hakkında, ‘Bu teklifin başarılı olup olmayacağını söylemek için çok erken ve herhangi bir anlaşma, Esad rejiminin verdiği sözleri tuttuğunu da onaylamalı’ diye konuştu.

Obama, ‘Esad karşıtlarının bazılarının aşırılık yanlıları olduğu doğru. Ancak eğer insanlar masum sivillerin gazlarla öldürüldüğü bir ortamda dünyanın hiçbir şey yapmadığını görürse, El Kaide sadece daha kaotik bir Suriye’de güçlü olabilir. Suriyelilerin çoğunluğu ve bizim çalıştığımız Suriyeli muhalifler, sadece barış, özgürlük ve onur içinde yaşamak istiyor. Askeri eylemin hemen ertesinde, aşırılıkları ve tiranlığı reddedenleri güçlendirecek bir siyasi çözümü başarmak için çabalarımızı iki katına çıkaracağız’ dedi.

Obama, yine de son günlerde ABD’nin ciddi askeri eylem tehdidi ve Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ile yapıcı görüşmenin sonucunda bazı cesaret verici sinyallerin görüldüğüne dikkati çekerek, Rusya’nın teklifini anımsatarak, Esad rejiminin kimyasal silahları olduğunu kabul ettiğini ve Kimyasal Silahlar Konvansiyonu’na katılmaktan söz ettiğini anımsattı. Obama, ‘Bu teklifin başarılı olup olmayacağını söylemek için çok erken ve herhangi bir anlaşma, Esad rejiminin sözlerini tuttuğunu açıkça ortaya koymalı. Ancak, bu girişim, özelikle Rusya Esad’ın en güçlü müttefiki olduğu için, askeri güç kullanmadan kimyasal silahların ortadan kaldırılması yönünde potansiyel taşıyor. Bu nedenle Kongre liderlerinden, biz diplomatik yolları izlerken, askeri güç kullanma yetkisine yönelik oylamayı ertelemelerini istedim. Dışişleri Bakanı John Kerry’i Rus meslektaşıyla perşembe günü buluşması için gönderiyorum ve ben de Başkan Putin ile istişareye devam edeceğim’ diye konuştu.

Konuyu İngiltere ve Fransa ile de ele aldıklarını belirten Obama, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne, Esad’ın kimyasal silahlardan vazgeçmesini ve uluslararası kontrol altında bunları tamamen yok etmesini gerektiren bir tasarı önermek için Rusya ve Çin ile görüşüp, birlikte çalışacaklarını dile getirdi.