Gülsün Bilgehan: 'Kadınlar Meclis'te yeterince temsil edilemiyor.'

Gülsün Bilgehan: 'Kadınlar Meclis'te yeterince temsil edilemiyor.'
5 Aralık 2012 15:42

Bugün 5 Aralık 2012. Türk Kadını’na siyasi haklarının tanınmasının 78. yıl dönümü.


H&H RÖPORTAJ

Türk kadını siyasi haklarına dünyadaki pek çok hemcinsinden önce kavuştu.

78 yıl önce Meclis’e giren Türk kadını acaba bugün yeteri kadar temsil edilebiliyor mu? Kadının seçme ve seçilme hakkını tanıyan ilk ülkelerden biri olan Türkiye günümüzde bu konuda ne durumda?

Kadınların siyasi haklarını kazanmasının yıldönümünde,  CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan’la görüştük.

 

 

Sayın Bilgehan, bugün Türk kadınının siyasi haklarına kavuşmasının 78. yıldönümü. Öncelikle sizden Türk kadınının siyasi ve toplumsal hayattaki rolüne ilişkin bir değerlendirme alabilir miyiz?

“Siyaset alanında 1935’te Dünya 2.si iken bugün 95.yiz. Meclis’te kadın oranı çok düşük. Karar mekanizmalarında yani vali, müsteşar sayısında da geriyiz. Dünya’da her ülke kadınların çalışma hayatında ilerlerken biz bu konuda bile gerilemişiz. Çalışanlarımızın çoğu da zaten kırsal kesimde ve ücretsiz çalışanlar. Bu sonuçlar siyasi iradenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bir tek sağlık hizmetleri ve eğitim konusunda ilerleme var. Anne ölümü ve bebek ölümü azaldı. Eğitimde eşitleme sağlarken,bir tek başardığımız konu iken, 4+4+4 yasasına ne gerek vardı diye düşünüyorum.”

 

Kadınların Meclis’te yeterince temsil edildiklerine inanıyor musunuz?
 
 
Hayır. Geçen sene kadın erkek fırsat eşitliği komisyonu kuruldu. Ama bunlar yeterli değil. Zaten Meclis’te, komisyonlarda da yeterli kadın yok. Sayımız az.
 
 
 
 
 
 
Kadın milletvekilleri kadın haklarını yeterince savunabiliyorlar mı?
 
Göreceli bir ilerleme var. Geçen sene bir kez kadına şiddet konusunda Meclis’te ortak karar alındı. Onun dışında bu konularda çok az birlikte hareket ediliyor. Buna parti içi çalışma yöntemleri de engel oluyor tabi. Partiler kendi seçmenlerine yönelik çalışmalarda bulunuyorlar. Kendi bünyelerinde ki kadınlarla hareket ediliyor. Tabi bu kimi zaman da rekabete neden oluyor ve ortak çalışmalar sağlanamıyor.