Granül Kahve

Granül Kahve
29 Haziran 2022 15:23

Bir içecek türü olan granül kahve, kahve çekirdeklerinin öğütme işlemlerinden ve kimyasal aşamalardan geçirildikten sonraki halidir. İlk olarak New York’ta Pan America fuarında tanıtılan bu kahve türü 1938 yılında ünlü marka tarafından dünyaya açılmıştır. Dondurma ve kurutma tekniği ile özel olarak üretilen kahveler özellikle 1930lu yıllarda aşırı miktarda talep edilmiştir. Bu kahvenin yapımı için temelde iki teknik uygulanır. Dondurarak kurutma ve spreyleme yöntemi ile kurutma şeklinde iki kısma ayrılır.

 

Dondurarak kurutma yönteminde kahve bekletilir ve suyunun kuruması sağlanır. Ardından -40 derecede dondurulan kahve kristalleşerek buhar haline gelir. Böylece granül kahve elde edilir. Diğer yöntem olan spreyleme yöntemi ile kurutmada ise kahvedeki su oranı buharlaştırılır. Ardından bu kahveye özel tanklar içinde spreyleme uygulanır. Bu işlemle şimdi içilen granül kahve elde edilir. Çeşitli işlemlerden geçerek elde edilen granül kahve suda çabuk erimesi, raf ömrünün uzun olması ve pratik şekilde hazırlanması nedeniyle çok fazla tercih edilir.

 

Granül Kahvenin Faydaları Ve Yan Etkileri Nelerdir?

Ölçülü tüketilmediğinde zararlı hale gelen granül kahve çok içildiğinde kalp çarpıntısı gibi yan etkiler yapabilir. Dişlerde sararma, bağırsaklarda fazla çalışma, uykusuzluk ve ishal gibi durumlara neden olan kahvenin gün içerisinde en fazla iki ya da üç fincan içilmesi gerekir. Gebelik döneminde tüketimi tavsiye edilmeyen bu kahve türü emzirme döneminde de hem annede hem de bebekte uykusuzluğa yol açar.

 

Yeteri miktarda üretilen granül kahve odaklanma sorununu çözer, dikkat dağınıklığını önler, metabolizmayı hareketlendirerek yağ yakımını hızlandırır. Kaygı ve stresi önleyerek mutluluk sağlayan kahve gün içinde gerek duyulan enerjiyi verir. Vücudu dinç tutan granül kahve zindelik verir, kalorisinin düşük olması sebebiyle diyet ve kilo verme dönemlerinde de içilebilir.