Göz Testi Nedir? Görme Testi Nasıl Yapılır?

Göz Testi Nedir? Görme Testi Nasıl Yapılır?
3 Şubat 2022 14:54

Göz testi, gözümüzün çeşitli kısımlarındaki görme problemlerinin ortaya çıkartılmasına yönelik olarak yapılan tek bir ölçüm veya birden farklı teknikle yapılan ölçümlemeleri ifade etmektedir. Yapılan göz testi veya göz testleri sonucunda göz kırma kusurları, miyop, hipermetrop, astigmat problemlerinin yanı sıra makula dejenerasyonu, renk körlüğü, göz tansiyonu ve daha birçok farklı hastalık ortaya çıkartılabilmektedir.

 

 

Özellikle aile sağlığı geçmişinde bazı göz hastalıkları bulunan kişiler düzenli göz muayeneleri sonucunda yapılan bu göz testleri ile kendilerinde başlangıç aşamasında olan çeşitli göz problemlerinin erken teşhisinde fayda sağlamaktadırlar. Ayrıca uygulanan çeşitli göz testleri ile birlikte kişinin göz içi lens ve lazer operasyonları için uygunluğunun tespiti de yapılabilmektedir.

Göz doktorları uzak veya yakın mesafe için görme kusurlarının tespitinde genellikle göz tabloları kullanmaktadır. Bu tablolardan ise en yaygın kullanılanı Snellen tablosudur. Renk körlüğü probleminin tespitinde ise ishihara testi kullanılmaktadır. Sarı nokta hastalığı gibi retina kökenli hastalıklarda ise standart bir göz muayenesi olmamakla bile belirtilerin ortaya koyulması açısından amsler grind testi yaygın olarak uygulanabilmektedir.

Sıklıkla uygulanan göz testleri ise şunlardır:

Görme Keskinliği Testi:

Görme keskinliği testi her iki göz için ayrı ayrı uygulanarak kişinin uzak görüş için görme probleminin derecesinin ortaya çıkartılması amaçlanmaktadır.

Hastanın belirli bir mesafede ötesine yerleştirilen ve üzerinde çeşitli harflerin bulunduğu görme eşeli kullanılmaktadır. Okuma yazma bilmeyen kişiler ve okul öncesi çağındaki çocuklar için E eşeli kullanılmaktadır.

Görme Alanı Testi:

Bu test sayesinde her bir gözün görme kapasitesindeki dış sınırlarının ölçümü yapılır. Hem bilgisayarlı hem de bilgisayarsız olarak yapılabilmektedir.

Hasta doktora 1 metre mesafede oturmaktadır. Hastanın bir gözünü kapatarak doktorun burnuna odaklanması istenir. Bu sırada farklı farklı yönlerden hareket eden ışığı ilk ve son gördüğü yerleri doktora belirtmesi gerekmektedir.

Renk Körlüğü Testi:

Renk körlüğü hastalığının ortaya çıkmasındaki temel sebep renk algısını sağlayan retinadaki konilerin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Renk körlüğü kalıtsal sebeplerle ortaya çıkan bir hastalık olup kişinin doğuştan bu hastalığa sahip olması nedeniyle, renk körlüğü tanısının koyulabilmesi için çeşitli testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Renk körlüğünün tespitine yönelik kullanılan en yaygın test İshihara testidir. Bu test dışında Farnsworth testi, Munsell D-15 testi, Farnsworth Lantern testi de hastalığın tanısı için sıklıkla kullanılmaktadır.

İshihara testi uygun ışık koşullarında uygulanmakta olup hastanın gördüğü şekil ve sayıları doğru bir biçimde belirtmesi üzerine kuruludur. Tüm renk körlüğü testleri doktor tarafından uygulanması koşuluyla geçerliliğe sahip olduğu unutulmamalıdır.

Amsler Grind Testi:

Bu göz testi standart bir göz muayenesi yerine geçmemektedir. Ancak özellikle 40 yaş sonrası sarı nokta hastalığı şüphesi  kişiler bu testi kendilerine uygulamasında fayda vardır. Bu testin uygulanışı esnasında kişi gözlük veya kontakt lens kullanıyorsa öncelikle bunları çıkartmalıdır, amsler grind şablonu düz bir zemine sabitlenerek tam karşısına geçilir, bir göz elle kapatıldıktan sonra tablonun orta noktasına odaklanılır.

Şemada bulunan büyük karenin dört köşesi birden sağlıklı bir şekilde görülmesi gerekmektedir. Ayrıca bu test her iki göz içinde ayrı ayrı uygulanmalıdır. Bu noktada kişideki sarı nokta hastalığının ortaya çıkartılması kesin olarak göz doktoru tarafından çeşitli yöntemler kullanılarak yapılan tetkikler ile olduğunu belirtmekte fayda vardır.

 

Çeşitli göz hastalıklarına yönelik tanı ve tedaviler , Veni Vidi Göz Merkezleri’nde alanında uzman göz doktorları tarafından yapılmaktadır.