Göz altı morlukları neden olur ve tedavisi nasıl yapılır?

Göz altı morlukları neden olur ve tedavisi nasıl yapılır?
27 Ocak 2021 21:46

Gözaltı morlukları toplumda çok yaygın. Kişileri görsel yönden çok mutsuz eder. Değişik yöntemlerle bundan kurtulmaya çalışan kişiler sık sık estetik cerrahlardan yardım ister. Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz estetik cerrah Dr. Defne Erkara gözaltı morlukları hakkında bilgi verdi.

 

1

Gözaltı morluk sebepleri

 

Gözaltı morluğuna sebep olan pek çok etken vardır. Bunların başında genetik yatkınlık gelir. Bazı faktörler de bu yatkınlığı uyararak arttırır. Bu nedenleri sıralayacak olursak:

 

-Uyku sorunları

 

En çok gözaltı morluk sebebi uyku bozukluklarıdır. Kronik uykusuzluk ciltte donukluk, solgun görünüm ve göz altlarında sıvı birikmesine neden olarak morluk yapabilir. Alttaki damarların görünür hale gelmesine sebep olurlar. Ayrıca şişkinlik sonucu gölgelenme olması da mor görüntü verebilir. Az uyumak kadar çok uyumak da göz altı morluk sebebi olabilir. Aşırı yorgunluk, uyku saati düzensizliği riski arttırır.

 

-Yaş

 

Yaşın ilerlemesiyle cilt inceldiği için deri altındaki koyu dokular alttan görünür hale gelir. Deri altı yağ ve kolajen de azaldığı için cilt esnekliği azalır. Böylece kararmış ve mor bir görüntü ortaya çıkar.

Resim2

-Göz yorgunluğu

 

Günümüzde telefon ve bilgisayar kullanımı çok fazla. Televizyonu da bunlara ekleme gerek. Bu tür aşırı ışıklı ekranlara gereğinden fazla bakmak gözü yorar, göz altı derisindeki damarların  genişlemesine yol açar. Böylece genetik yatkınlığı fazla olan kişilerde göz altı morlukları ortaya çıkar.

 

-Güneş

 

Gözaltı morluklarının bir başka nedeni güneştir. Güneşe fazla çıkan kişilerde aşırı melanin salgılanır. Renk pigmenti olan melanin fazlalığı da göz altlarında morluk ve koyuluk nedenidir.

 

Bunlar haricinde bazı alerjiler, tiroid hastalıkları, susuz kalma gibi nedenleri de göz altı morluk sebepleri arasında sayabiliriz.

 

Nasıl tedavi edilir?

 

Göz altı morluklarında kişiye ve nedene özgü tedavi yöntemi seçmek gerekir. Uyku düzenlemeleri, su alımı, düzenli beslenme, güneş koruyucu kullanma gibi önlemler şarttır. Bunun haricinde tıbbi tedavi yöntemlerine başvurmak gerekebilir.

 

Gözaltı morluklarında ışık dolgu kullanımı

 

Gözaltı ışık dolgusu gözaltı morluk tedavisinde ilk seçenektir. Azalmış deri altı yağ ve kolajen dokusuna takviye amaçlı hyaluronik asit içerikli dolgular yapmak cildi canlandırır. Eksik dokulara destek olarak koyu görüntüyü azaltır.

Resim3

 

Yağ enjeksiyonu yapılması ne zaman gerekir?

 

Bazen göz altındaki çukurluk çok derin olabilir. Ya da deri altı yağ ve kolajen dokusu kaybı çok olabilir. Bu durumda ışık dolgu göz altı morluklarının giderilmesinde yeterli olmayacaktır. Yağ enjeksiyonu yapmak gerekecektir.

 

Gözaltı morlukları tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi; eğer alt göz kapağında sarkma ya da büyük torbalanma varsa gerek ışık dolgu gerekse yağ enjeksiyonu işe yaramayacaktır. Bu durumda öncelikle alt göz kapağı estetiği ile bu sorunu düzeltmek gerekir.

 

Sonuç olarak; göz altı morluklarına sahip olmak kader olabilir ama bu sorun ile yaşamak kader değildir. Tıbbi ve kozmetik yöntemlerle göz altı morluk sorunu ortadan kaldırılabilir

 

Defne Erkara hakkında detaylı bilgi :

https://www.defneerkara.com

https://www.youtube.com/user/defneerkara

https://www.instagram.com/opdrdefneerkara/?hl=tr