Görme engelli öğrenciye görsel sorular soruldu! CHP’li Gök’ten Bakan Selçuk’a: Bu mağduriyeti nasıl gidereceksiniz?

Görme engelli öğrenciye görsel sorular soruldu! CHP’li Gök’ten Bakan Selçuk’a: Bu mağduriyeti nasıl gidereceksiniz?
17 Haziran 2021 10:42

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS), skandal bir durum yaşandı. Mersin’in Yenişehir ilçesinde doğuştan görme engelli Melek Sude Akbaş’a (14), girdiği LGS sınavında görsel soruların yer aldığı sınav kitapçığı verildi.

 

 

Yaşadığı mağduriyeti anlatan Akbaş, “Sınav günü okula gittiğim zaman kitapçıklara bakıldı ve hepsinin görsel olduğu söylendi. Sözel bölümünde az sayıda görsel vardı ama ikinci oturumda yapılan sayısal sınavında hepsi görseldi. Toplasan matematik ve fen bilgisinde sadece 7-8 soru yapabildim. Sınav için çok çalışmıştım. Fakat sınav günü sorularım görsel olunca, çok üzüldüm ve ağladım” dedi.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

 

 

6 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilen Liselere Giriş Sınavı’na(LGS) Mersin’de giren görme engelli bir öğrencimize görsel soruların bulunduğu sınav kitapçığı verilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) tarafından görme engelli öğrencilerimiz için sınav kitapçığı hazırlanmış olmasına rağmen sözü geçen çocuğumuzun sınava girdiği okulda bu kitapçıklardan bulunamamış, diğer öğrenciler için hazırlanan soru kitapçığını yanıtlamak zorunda kalan öğrencimiz soruları cevaplayamamıştır.

 

 

Sınav için verdikleri emeklerinin boşa gittiğini ifade eden öğrencimiz ve ailesi sınavların gerçekleştirildiği başka okullarda da benzeri mağduriyetlerin yaşandığını ifade etmekte, bu haksızlığın ve mağduriyetin ortadan kaldırılmasını talep etmektedirler. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın eşit ve adaletli bir ortamda hayata hazırlanması her bir çocuk bireyin sosyal gelişimini doğrudan etkilemektedir, çocuk bireylerimizin bu çağlarda maruz kalacağı haksızlık ve hayal kırıklıkları çocuklarımızın kendilerini toplumdan soyutlamasına sebep olmakta, bu tür hassas konulara ciddiyetle yaklaşılmaması ülkemizin geleceğini karartmaktadır.

 

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Mersin’de görme engelli öğrencimizin sınava girdiği okulda görme engelliler için hazırlanmış LGS soru kitapçığının bulunmamasının sebepleri nelerdir?
2. LGS sınavında görme engelli olduğu halde kendileri için hazırlanmış kitapçık bulunmaması sebebiyle görsel soruların bulunduğu kitapçığı kullanmak zorunda kalan öğrencilerimizin sayısını açıklar mısınız?
3. Uygun soru kitapçığı bulunmadığı için soruları cevaplayamayan öğrencilerimizin mağduriyetleri nasıl giderilecektir? Konuya ilişkin bir açıklama yapılması düşünülmekte midir?
4. Önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek merkezi sınavlara engelli bireylerimizin katılımlarının artırılması amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir?