Gönül kuşağı

Gönül kuşağı
4 Eylül 2013 10:48

İstanbul’un Avrupa yakasında bir mahalle olan, Cihangir’den başlayıp Hakkari’ye ulaşan gökkuşağı renkli merdivenler aslında ülkemizdeki gönül birliğinin en güzel göstergesi!

 

11

 

 

22

 

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

 

 

Ziya Gökalp, ulusu meydana getiren temel unsurların ırk, kavim, coğrafya olmadığını belirtmiştir. Ulusun; dilce, ahlâkça ve güzellik duygusu bakımından müşterek olan, yani aynı terbiyeyi almış fertlerden oluşan topluluk olduğunu belirtmiştir. Bu tanımlarla beraber ulus tarifinde iki görüş vardır. Bunlardan birincisi, objektif ulus anlayışıdır. Bu görüşe göre; ulus aynı ırktan gelen, aynı dili konuşan ve aynı dine inanan insanların meydana getirdiği topluluktur. İkinci görüş ise, subjektif veya kültürel ulus anlayışıdır. Bu anlayışa göre ise; bir milletin meydana gelmesinde, ırk, dil veya din esas alınarak yapılan tanımlar eksiktir. Yani bir toplumdaki kişilerin arasında, kültür birliği, gönül birliği, ülkü birliği, birlikte yaşama ve ortak tarih bilincinin olması gerekmektedir.

 

Zaten bilimsel olarak ırklar yoktur ve yüzyıllarca beraber yaşayan topluluklar bir biri ile kaynaşmıştır.

 

İşte ülkemizdeki her yeri saran gökkuşağı renkli merdivenler, meydanlar, yollar, Diyarbakır’da sanatçılar sokağı, kimilerine göre biraz PKK renklerini fazla kullansa bile eninde sonunda Cihangir’e selamdır ve gök kuşağı renklerini kullanmıştır. Buda gösteriyor ki, ülkemizde insanlar arasında Hakkari’den İstanbul’a, İzmir’den Diyarbakır’a, Batman’a gönül birliği vardır. Ülkemizin bir ucundan öteki ucuna gökkuşağı renklerinden oluşan bir GÖNÜL KUŞAĞI oluşturmuştur. Bu ‘gönül kuşaği’ deyimini sağ olsun Zeynep Tokat hanıma borçluyum.

 

 

aaa

 

 

Kendiliğinden gelişen ve her köşe bucağı saran yaratıcı, sevgi dolu elinde fırça insanlarımız ortak yaşama isteğimizin en güzel göstergesidir.

 

 

555 666

 

 

MUSTAFA MERSİNOĞLU 4 EYLÜL 2013 BRİGHTON, İNGİLTERE

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı