Gökçek’e yakın şirkete kıyak!

Gökçek’e yakın şirkete kıyak!
18 Aralık 2021 06:30

Gökçek dönemine ait ‘kıyaklar’a yenisi eklendi. Müfettişler, Gökçek döneminde, bir spor kulübü yöneticisine ait şirkete aylık 42 bin TL’ye kiralanan tesisin olması gereken kira bedelini aylık 110 bin TL olarak hesapladı.

 
Ankara’da, Melih Gökçek döneminde Keçiörengücü yöneticisine 25 yıllığına düşük bir ücret karşılığında kiralanan sosyal tesise yönelik belediye müfettişlerince yapılan denetim, mevzuata aykırı uygulamaları açığa çıkardı.

Normalde 27,4 metrekare olması gereken kapalı alanın sonradan 133 metrekareye çıkarıldığı, kira bedeli aylık 110 bin TL olarak hesaplanan tesis için kiracının ayda yalnızca 42 bin TL kira ödediği ortaya çıktı.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Başkanlığı görevinden el çektirilen Melih Gökçek döneminde vakıf ve derneklere sağlanan ayrıcalıklar, belediyenin el değiştirmesinin ardından yapılan incelemeler ile ortaya konuldu. Gökçek’in, eşi Nevin Gökçek’in vakfının da aralarında olduğu çok sayıda vakıf, dernek ve spor kulübüne mülkiyetindeki taşınmazları ucuza kiraladığı tespit edildi.

 

 

MÜFETTİŞLER İNCELEDİ

 

 

Mansur Yavaş idaresindeki ABB, vakıf ve derneklere ucuza kiralanan tesislerin bir bölümünün geri alındığını duyurdu. Gökçek döneminde imzalanan sözleşmeler gereği halen vakıfların kullanımında olan bazı tesislere yönelik ise denetimler gerçekleştirildi. Denetimler kapsamında ABB müfettişleri, İzmir Caddesi’nde bulunan Rekreasyon Alanı Sosyal Tesisi’nde incelemelerde bulundu.

 

 

25 YIlLIĞINA KİRALANDI

 

 

Sosyal tesisin, ABB Belediye Meclisi’nin 17 Ekim 2011 tarihli kararı ile 25 yıl süreyle belediye iştiraki ANFA Ankara Altınpark İşletmeleri Şirketi’ne devredildiği bildirildi. ANFA, meclis kararıyla bünyesine kattığı tesisi kısa bir süre sonra özel bir şirkete kiraladı. Kiralama süresinin bitimi 20 Eylül 2037, kira bedeli ise aylık 42 bin 751 TL olarak belirlendi.

 

 

TESİS GİDEREK BÜYÜDÜ

 

 

Alanda incelemelerde bulunan belediye müfettişleri, toplam üç büfe, üç sokak kafe, bir seyyar satış yeri ve bir umumi tuvaleti içeren tesisin kapsadığı toplam alanı 289,2 metrekare olarak hesapladı. Müfettişler, rekreasyon alanındaki tesislerin ilk kiralamanın yapıldığı tarihte hesaplanan büyüklüğü ile mevcut büyüklüklerini de kıyasladı. Kıyaslamanın ardından ortaya çıkan tablo, denetim raporuna şöyle kaydedildi:

• Birinci büfenin ölçüsü 6,6 metrekare olması gerekirken büfenin 22,56 metrekare ölçüsünde olduğu,

• İki numaralı sokak kafenin kapalı alan ölçüsü 27,4 metrekare, açık alan ölçüsü ise 58 metrekare olması gerekirken kafenin kapalı alan ölçüsü 133 metrekare, açık alan ölçüsü ise 34,32 metrekare ve ilave 32,9 metrekare teras olarak tespit edilip tutanak altına alınmıştır.

Müfettişler, işletmenin kira sözleşmesinde toplam tesis büyüklüğünün 289,2 metrekare olarak belirtildiği ancak kontroller ile yalnızca bir adet kafenin dahi 200 metrekare büyüklükte olduğunu vurguladı. İşletmeye verilen metrekare ile kullanılan metrekare arasında fark olduğunu rapora işleyen müfettişler, kira bedelinin de güncel kira bedeliyle uyuşmadığını ifade etti. Ankara’nın en merkezi bölgesinde olan alandan belediyenin aldığı aylık 42,7 bin TL kirayı düşük bulan müfettişler, şirketin en az 110 bin TL kira ödemesi gerektiğini belirtti.