Gökçek döneminde yapılan altgeçitte faciadan dönüldü!

Gökçek döneminde yapılan altgeçitte faciadan dönüldü!
28 Mart 2021 09:04

Ankara’da Kuğulu Park Kavşağı’na Melih Gökçek döneminde yapılan Kuğulu 1 Alt Geçidi projesinde yapım sırasındaki ihmaller nedeniyle faciadan dönüldüğü ortaya çıktı. ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Gökçek döneminin ihmallerini anlattı.

 

 

Ankara’da her gün binlerce aracın geçtiği Kuğulu Park Kavşağı’na Melih Gökçek döneminde yapılan atık su hattı projesinde, “Bu kadarı da olmaz” dedirten ihmaller olduğu belirlendi.

Farklı yönlerden gelen iki boru hattının aynı eksende birleştirilmediği, bu nedenle asfalt altına sızan suyun kum dolu çuvallar ile boru içine yönlendirilmeye çalışıldığı öğrenildi. Sızıntı fark edilmeseydi büyük faciaların yaşanabileceğini söyleyen Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, BirGün’e konuştu.

Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre; Ankara’da, ASKİ ekiplerince Kuğulu 1 Alt Geçidi projesinde tespit edilen hatalar, büyük bir ihmali ortaya çıktı. Hatalı imalat nedeniyle yer altında sızan suyun, kum dolu çuvallar ile ‘yoluna sokulmaya’ çalışıldığı ortaya çıktı.

 

TOPRAK ÇEKİLDİ

 

 

ASKİ ekipleri, Ankara’nın en işlek hatlarından biri olan Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Kuğulu Park’ın karşısındaki asfaltta çökme fark etti. 2006 yılında yaptırılan Kuğulu 1 Alt Geçidi’ne sızan suyu yer altı kamerasıyla takip eden ekipler, toprağın çekildiğini, bulvar üzerindeki asfaltın altında boşluk olduğunu belirledi. Sorunun, atık su hattının hatalı yapılmasından kaynaklandığı bildirildi.

 

DAHİYANE ÇÖZÜM

 

Asfalt altında, yukarıdan ve aşağıdan gelen iki farklı boru hattının birleştirilmediği ve arada 30 cm’lik açıklık olduğu anlaşıldı. Yukarıdan gelen borudan su sızmaması ve suyun aşağıdaki boruya iletilmesi için ilginç bir yönteme başvurulduğu tespit edildi. Boruların sağ ve sol kenarına, kum dolu çuval konulduğu bildirildi.

Asfaltın altında büyük bir boşluk meydana geldiğini anlatan ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, “Müdahale etmemiş olsaydık havaların ısınmasıyla birlikte zemin daha da gevşeyecek ve ciddi çökmeler, belki de hiç tahmin edemeyeceğimiz felaketler söz konusu olacaktı” diye konuştu. Çuvallarla çevrilen kısma taş duvar örülerek beton atıldığını ifade eden Öztürk, “Zamanında buraya yağmur suyu hattı inşa edilirken beton, taş ve duvar örülmesi gereken yere ne yazık ki sadece kum torbaları koyarak suyu yönlendirmeye çalışmışlar” ifadelerini kullandı. Melih Gökçek döneminde inşa edilen ve kısa sürede tamamlandığı için başarı öyküsü olarak anlatılan alt geçitteki hatalı imalat, çökme tehlikesine yol açtı. Geçidin altından geçen iki atık su borusu arasından sızan suyun kum çuvalları ile kontrol edilmeye çalışılması nedeniyle asfaltın altının boşaldığı belirlendi.