Gezi Davası’nda unutulmayacak beraat gerekçesi

Gezi Davası’nda unutulmayacak beraat gerekçesi
6 Mart 2014 22:33

Taksim Gezi Parkı Olayları’nı protesto etmek için adliye içinde toplanarak açıklama yapan 2 avukatın 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada beraat kararı verildi.

 

BARO BAŞKANI KOCASAKAL VE YÜZE YAKIN AVUKAT KATILDI

 

Anadolu 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanıklar Kartal Hukukçular Derneği Yöneticileri avukatlar Osman Zeki Erdoğan ve Mehmet Ümit Erdem hazır bulundu. Duruşmaya Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı avukat Başar Yaltı, Yalçın Tura ile İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve yüze yakın avukat katıldı.

 

“YAPILAN AÇIKLAMA HUKUKA UYGUNDUR”

 

Yaklaşık 3 saat süren duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık avukat Mehmet Ümit Erdem, Taksim Gezi Parkı’na yapılan müdahaleyi protesto etmek için İstanbul olmak üzere bir çok yerde eylemler yapıldığını belirterek, polisin eylemleri bastırmak için şiddet kullandığı ve bunun sonucunda çok sayıda yaralı ve ölenlerin olduğunu ifade etti. Olay günü avukat ve aynı zamanda Kartal Hukukçular Derneği Başkanı olarak Anadolu Adalet Sarayı’nda basın açıklaması yapma kararı aldıklarını söyleyen Erdem, “Amacımız adliye binası içinde herhangi bir açıklama yapmak değildi. Diğer avukat arkadaşlarla adliye içerisinde buluştuk ve dışarı çıktık. Eylemimiz mesai saatleri dışında olmuştur. Görevlilerden de herhangi bir uyarı ve şikayet almadık. Yaptığımız tamamen hukuka uygundu. Bu nedenle suçlamayı kabul etmiyorum” dedi. Bir diğer sanık Osman Zeki Erdoğan ise, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, Taksim Gezi Parkı eylemlerinde olan olaylara karşı protesto ve taleplerini dile getirmek için basın açıklaması yapma kararı aldıklarını ifade etti ve basın açıklaması yapmanın demokratik bir hak olduğuna değindi.

.

.

HAKİM: PROTESTOLAR YEŞİL İÇİN BARIŞÇIL GÖSTERİ

 

Mahkemenin Hakimi Enver Kumbasar, 15 dakikalık aradan sonra 4 sayfalık kararını açıkladı. Kumbasar, Taksim Gezi Parkı’nda yeşilin büyük ölçüde ortadan kaldırılarak yapılaşmaya yol açılacağından kaygılananların ağaçların kesilmesine başlanması üzerine 27 Mayıs 2013 tarihinde başta Gezi Parkı ve çevresinde başlayan, oradan tüm İstanbul’a ve ülkenin bir çok yerleşim yerine yayılan protesto gösterilerinin barışçıl olduğunu belirtti.

 

“ORANTISIZ GÜÇ KULLANILARAK GÖSTERİLER BASTIRILDI”

 

Gösterilerin yaygınlaşması ve kitleselleşmesi üzerine kolluk kuvvetlerince çoğunlukla orantısız güç kullanılarak gösterilerin bastırılmaya çalışıldığını ifade eden Hakim Kumbasar, bir çok ölüm ve çok sayıda yaralanmalara sebebiyet verildiği, çok geniş bir yelpazede hak ihlalleri yaşandığı, bu durumun da yeni protestoları tetiklediğini kaydetti.

 

“CEZA YAPTIRIMINA BAĞLANMALARI HUKUKEN VE VİCDANEN OLANAKSIZ”

 

Mahkeme Hakimi Enver Kumbasar, meslekleri avukatlık olan ve bu sıfatları nedeniyle hak ve hukuku savunmak gibi önemli bir kamu görevi de yürüten sanıkların yöneticisi olduğu derneğin öncülüğünde, gezi olayları bağlamında kolluk görevlilerince yapıldığını düşündükleri yaygın ve ağır hak ihlallerine karşı protesto ve duyarlılık gösterdiklerini ifade ederek, “Gezi eylemcilerine destek amacıyla toplu basın açıklaması olarak düzenledikleri eylemlerini gerçekleştirmek için mesleklerini icra ettikleri adliye binası içerisinde bir araya gelmeleri ve bir kaç dakika kalıp dışarıya çıkarak toplu basın açıklaması yapmaları biçiminde gerçekleşen eylemin suç olarak nitelendirilmesi veya bir ceza yaptırımına bağlanması hukuken ve vicdanen olanaksız görülmüştür. Bu muhakemenin mantıki sonucu olarak sanıklara yüklenen eylemin suç oluşturmadığının kabulü gerekmiştir. Bu gerekçelerle sanıkların beraatlarına karar verilmesi gerektiği vicdani yargısına varılmıştır” denildi. Yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olmamasını da gerekçe gösteren hakim, sanıkların ayrı ayrı beraatların karar verdi.

 

1 YIL 6 AYDAN, 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

 

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 5 Haziran 2013 tarihinde avukatlar Kartal Hukukçular Derneği Başkanı Ümit Erdem ve başkan yardımcısı Osman Zeki Erdoğan’ın da katılımıyla yaklaşık 40 kişinin Anadolu Adalet Sarayı C Blok içerisinde zemin katta izinsiz olarak toplanarak Taksim Gezi Parkı’nda başlayan olayları alkışlarla ve slogan atarak protesto ettikleri belirtildi. İddianamede, avukatlar Erdem ve Erdoğan’ın, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na” muhalefet ettikleri gerekçesiyle 1 yıl 6 aydın 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talp edildi.

 

“KARAR, SARSILMIŞ OLAN GÜVENLERİ YENİDEN TESİS ETMEK İÇİN ÖNEMLİ”

 

Duruşma sonrası açıklama yapan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, meslektaşlarının Taksim Gezi Olaylarını protesto ettikleri için Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet suçundan yargılandıklarını ve yargılama sonucuna beraat ettiklerini belirterek, “Bu karar Türk Hukuku’nun yüz akı kararlarından biridir. Hala adliye içerisinde Cumhuriyetin hakimi, savcısı olan ve sadece hukuka ve vicdanına göre karar veren pek çok sayıda savcımız ve hakimimiz var. Bugün ki karar da bunlardan bir tanesidir. Kararda bunun bir demokratik hak olduğu ve ortada suç oluşturan bir fiilin bulunmadığı belirtiliyor. Mahkeme de beraat kararı verdi. Bu tür kararlar yurttaşlarımızın hukuka olan sarsılmış güvenlerini yeniden tesis etmesi için önemlidir” dedi.