Geri çekilen PKK’lı sayısı

Geri çekilen PKK’lı sayısı
29 Mayıs 2013 20:59

Evelsi gün (27 Mayıs) PKK internet sitesinde şöyle bir haber vardı…


Safile USUL H&H YORUM

“16 kişilik 6. gerilla grubu geldi ve törenlerle karşılandı.”

Yani, 6. grup Kuzey Irak’a ulaşmış ve grupta 16 kişi varmış.

Bu bize şöyle bir fikir verebilir…

Grupların yaklaşık olarak aynı büyüklükte olacağını düşünürsek, ki, muhtemelen gruplar 3 aşağı 5 yukarı aynı büyüklüktedir, çekilen toplam PKK’lı sayısı yaklaşık en fazla 100 kişi kadar olmalı.

Ki, daha önce de söylemiş olduğum gibi PKK’nın gerçekten çekildiğini sanmıyorum.

Muhtemelen 100, bilemediniz 200 kişilik bir PKK grubu çekilmiş olur, geri kalanlar ise, Türkiye’de eski hallerinde olduğu gibi kalmaya devam ederler.

Böylece hem Hükümet’in istediği olmuş olur, hem de PKK’nın.

Şöyle ki…

Hükümet kamuoyuna karşı, “PKK çekildi” diyebilmiş olur…

PKK da az bir kişiyi çekerek hem kamuoyuna, “Bakın, ne güzel çekiliyoruz, artık bizi oyun sahasına sokun” mesajı verebilir, hem de geri çekilen 100-200 kişi dışındaki PKK’lıları Türkiye içinde tutarak bundan sonra gerektiğinde yine silahlı gücünü pazarlık aracı olarak kullanmaya devam edebilir.

Bu husus dışında PKK kapsamında bir-iki şeye daha değinmek istiyorum…

Henüz tam emin olmamakla beraber, PKK temsilcileri tarafından dile getirilip, internet sitelerinde yazılanlardan, PKK’nın Suriye (Esad) ile ilişkilerini çok da kötüleştirmediği ve Esad’la ittifakı bizdeki Hükümet üzerinde bir pazarlık gücü olarak elde tutmaya çalıştığını düşünüyorum.

Son günlerde, PKK’nın Suriye’ye ilişkin olarak, “Suriye üzerinde filler tepişiyor” veya, “Suriye’de tehlikeli bir mezhepçilik gelişiyor” gibi ifadelerine rastladım internet sitelerinde.

Ama sadece bu da değil, PKK’nın Suriyeli muhaliflere pek yanaşmadığı önceden de internet sitelerinden belli oluyordu.

Ortada oldukça karmaşık ve zamanla daha da değişebilecek tablolar var gibi.

Bu konuda CHP’nin sonuna kadar ve sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin sınır bütünlüğü ve devlet egemenliği politikasını savunması ve  izlemesi zamanla bölgede yaşayan her kesim için, Kürtler de dahil buna, en faydalı yol olacak kanısındayım.

Türkiye bu bölgenin tartışmazsız tek moral ve çekim gücü ve bunun nedeni soyundaki, kökündeki ve kuruluşundaki özellikler ve de hukuk devleti ve demokrasi nosyonunu bu Hükümet’e rağmen temelinde taşıyor olması.

KERRY LAVROV’A, “HABERİM YOK” DEMİŞ

Bugün Russia Today gazetesinde şöyle ilginç bir haber var.

Lavrov bugün bir açıklama yapmış ve demiş ki, “Türkiye ve Katar BM’ye, Esad’ı paralı asker kullanmaktan dolayı kınayan bir bildirge çıkması için yeni bir taslak sunmuşlar. Türkiye ve Katar’ın paralı askerden kastettiği Hizbullah güçleri ve Hizbullah için paralı asker denemez. Hizbullah Suriye’deki Şiileri korumak için gönüllü olarak savaşıyor. Türkiye ve Katar’ın bu bildirge taslağından Kerry’ye söz ettim. Kerry bana, ‘Benim bundan haberim yok’ dedi ve araştıracağını söyledi.”

Haberin içeriği iki açıdan ilginç…

Lavrov’un Hizbullah değerlendirmesi açısından, bir…

Kerry’nin Lavrov ile konuşmalarında Türkiye ile arasına mesafe koyduğunu göstermesi açısından, iki.

 


Yazarın Son Yazıları:
Köfteden de gitti birkaç puan
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı