Gergedan Ödülleri

Gergedan Ödülleri
14 Ekim 2012 10:54

Gergedanlar tüm heybetlerine rağmen neredeyse yok olmak üzereler ama ülkemizde her geçen gün artıyorlar.


Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

Hayvanlar aleminde gergedanlar bilimsel adı megafauna denilen aileye girerler, yani büyük boy. Neredeyse bir ton ağırlıkları vardır.

Belirttiğim gibi nesilleri tükenmektedir Uluslararası Doğayı Koruma Birliğinin 1963’te başlayan nesli tükenmekte olan türlerin listesini yayınlamaya başlamıştır ve gergedanlarda bu listeye girer.
 

Albert Dürer

‘Gergedan’ Eugene Ionesco’nun (1909-1994) 1959 yılında yazdığı bir tiyatro oyunun adıdır. Uyumsuz tiyatro (Absürd) türüne girer. Üç perdelik bu oyun Fransa’nın bir taşra kasabasında geçer ve bu kasabanın tüm insanları gergedanlaşır. Bir tek oyunun ana kahramanı Berenger genelde içkisi ve tembelliği yüzünden eleştirilen bir halk insanıdır bir tek o gergedanlaşmaz. Bu oyun Komünizm, Faşizim ve Nazizimin aniden yükselmeğe geçtiği İkinci Dünya Savaşı öncesi dönemde büyük çoğunluğun bu dönüşümlere kültür, felsefe ve ahlak yönünden uyum sağlamasını eleştirir.  
Bu oyun Düsseldorf’ta ilk kez sahnelendiğinden birkaç ay sonra, ülkemizde 1960 yılı yaz başında Devlet Tiyatrosu’nun İstanbul turnesinde oynamıştır.  
 

ENIS BATUR’UN 1 MART 1987’DE ÇIKARTTIĞI DERGİ

 
Bence ülkemizin hızla dönüşüme uğradığı bu dönemde bir Gergedan Ödülü koymalıyız. Gergedanlaşan insanlarımıza bu ödül layiktir. Bu yılda bir olabilir, ayda bir de olabilir ve Ayın Gergedanı dilebiliriz. Ama artık gergedanlaşma o kadar hızlandı ki günlük gergedan bülteni bile olur. Hatta liberal faşist din sömürü düzeni o kadar gelişti ki bir gergedan borsamız bile oluştu ve anlık gün boyu değişen durumlara göre gergedanlaşanlarımız var. Gergedan dergisinin ilk sayısında ‘Türklerin Türkiye’yi Keşfi Nasıl Tamamlandı?’ gibi yüzlerce yazının yazarı Murat Belge bu son röportajı ile artık gergedanlaşmasını tamamladığından   bence ilk Gergedan Ödülünü hak etmiştir.  Soru: “Balyoz davası tartışmalı kararlarla sonuçlandı. Siz bugün baktığınızda Balyoz’u nasıl değerlendiriyorsunuz?

Murat Belge: “Dava, mahkemelik bir davadan öte Türkiye’nin ezelden beri meselesi olan ülkeyi kim, nasıl yönetecek sorusunu yargıya taşıdı.
Soru: “Yargılanma sürecindeki soru işaretleri sizin için önemsiz mi?”
Murat Belge: “Hukuk önemsiz” denilemez, haksızlıklar düzeltilmeli. Ama davanın Türkiye tarihindeki ağırlığı düşünüldüğünde hukuk ister istemez eziliyor.”
Gergedan Ödülüne adaylarınızı bekliyoruz.


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı