Genelkurmay açıklaması “Bize güvenin” diyor

Genelkurmay açıklaması “Bize güvenin” diyor
28 Ocak 2013 19:03

Pazartesi sabahı Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı açıklamayı önce internet üzeri gazetelerden öğrendim.


Safile USUL H&H YORUM

Bu tür açıklamaları illa orijinalinden okurum, ki, bu sefer de iyi ki öyle yapmışım çünkü gazetelerde yer alan haberlerde açıklama yanlış imla işaretleri ile verildiğinden, ortaya yanlış bir anlam çıkıyormuş.
 
Mesela gazetelerde yer alan açıklama haberinden Genelkurmay’ın, “Bu haberlerin medyada yer almasından rahatsızlık duyuyoruz” dediği gibi bir anlam çıkarken, açıklamanın Genelkurmay internet sitesinde yer alan halinde, “Biz medyaya açıklama yapmıyoruz ama…” anlamı çıkıyor.
 
Şimdi lafı uzatmadan hemen açıklamaya gelelim.
 
Ve, açıklamaya dikkatlice bakalım.
 
Açıklamanın birinci cümlesini copy+paste yapıyorum buraya, bu kadar sadığım yani metnin orijinal haline…
 
“1. Devletimizin stratejik, yüce milletimizin en güvendiği, dünyada ve bölgesinde saygın bir kuruluş olma sorumluluğunun idraki içinde olan Türk Silahlı Kuvvetleri; teşkilatımız ile ilgili konuların tarafımızdan medya aracılığı ile gündeme getirilmesini uygun bulmamaktadır.”
 
Şimdi, bu cümlede deniyor ki…
 
a-Biz TSK olarak bu devletin stratejik gücüyüz (isterseniz yukardaki cümleyi bir daha okuyun, göreceksiniz böyle dendiğini)
 
b-Biz bu devletin stratejik gücü olduğumuzun farkındayız, bunu biliyoruz ve bunun gerektirdiği sorumluluğa uygun davranıyoruz
 
c-Bu kapsamda sorunlar var biliyoruz ama biz bu sorunları Genelkurmay olarak medya ile paylaşmayı uygun bulmuyoruz (c şıkkından çıkan otomatik sonuç ise şu; “Biz sorunların farkındayız ama buna karşı bir stratejimiz olmadığını sakın düşünmeyin”)
 
Şimdi Genelkurmay açıklamasının 2. cümlesine gelelim…
 
“2. Türk Silahlı Kuvvetlerini ilgilendiren her konu, yasal platformlarda ve ikili resmî görüşmelerde ilgili ve sorumlu makamlarla paylaşılmaktadır.”

 
Bu cümlede ise, deniyor ki…
 
“Genelkurmay Başkanlığı Erdoğan ve Gül ile bu konuları görüşüyor ve TSK tutuklamalarının yarattığı ağır durumu ve sıkıntıları ve Genelkurmay’ın taleplerini onlara anlatıyor.”
 
Şimdi de, Genelkurmay açıklamasındaki 3. cümleye gelelim…
 
“3. Bu nedenle, sadece yüce milletimizi doğru bilgilendirmek amacıyla bazı açıklamalar yapılmaktadır.”
 

Bu cümlede de, Genelkurmay şunu diyor…
 
“Biz Genelkurmay olarak, sadece bazen kamuoyu bazı konularda doğru bilgiye ulaşsın diye bazı açıklamalar yapıyoruz. Ama devletin stratejik gücü olan TSK ve durumuna ilişkin yaptığımız temel değerlendirmeler ve izlediğimiz yol hakkında kamuoyuna açıklama yapmıyoruz. Çünkü bu uygun olmaz ve bu muvacehede (çerçevede) bu mümkün de değil.”
 
Ben bu açıklamayı aynen böyle okuyorum.
 
Açıklamanın son cümlelerine değinmeyeceğim yazıyı uzatmamak için, anlatacağımı anlatabilmem için verdiğim cümleler yeterli oldu.
 
BU YORUM BANA DOĞRU VE ÖNEMLİ GELDİ

 
Hürriyet yazarı Şükrü Küçükşahin pazartesi günkü köşe yazısında şöyle diyor…
 
“CHP yönetimi şöyle bir bilgi aldı; iktidar içindeki yeni düzenlemenin bir ayağı da CHP içinde çalkantı yaratmaya yönelik.” (anadilde savunma düzenlemesi)
 
Şükür Küçükşahin’in verdiği bu bilgi önemli ve iktidarın CHP içinde çalkantı yaratmak için bu konuları kullanmayı hedeflediği bence de çok doğru.
 
“CHP’de ulusalcılarla yeni CHP’ciler birbirine girdi, parçalanıyorlar” resmini oluşturmak için yani.
 
İyi de, CHP’siz bir Türkiye olur mu ya? Kansız vücut nasıl olmazsa CHP’siz de Türkiye olmaz.
 
Hayalin bu kadarı da epey bir fazla yani.


Yazarın Son Yazıları:
Köfteden de gitti birkaç puan
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı