Geçilmeyen köprüye ödeme için ‘Türk Modeli’ savunması!

Geçilmeyen köprüye ödeme için ‘Türk Modeli’ savunması!
26 Ekim 2020 09:25

Türkiye son yıllarda kamu-özel iş birliğiyle yapılan yatırımların maliyetinin kamuya zararını tartışıyor. Şehir hastanelerinden köprü ve havalimanlarına kadar bütçeden tek kuruş çıkmadan yapıldığı açıklanan yatırımların verilen garantiler nedeniyle halka maliyeti konuşuluyor.

 

Fotoğraf:© AFP 2020 / Arşiv

 

 

İYİ Parti bir araştırma önergesiyle konuyu bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. Doğrudan kamu eliyle yapılmayıp özel sektöre ihale edilen ve karşılığında uzun yıllar işletme hakkı devredilen bu projeler dünyada ilk değil ama ihalelere Hazine garantisi getirilmesi ve işletme hakkı devrindeki uzun süre açısından dünyada tek örnek olarak nitelendiriliyor.

Söz konusu projeler nedeniyle vatandaş geçmediği köprünün, otoyolun parasını ödüyor. Her kesimden tepki toplayan sisteme eski Ulaştırma Bakanı ve halen AK Parti Kars Milletvekili olan Ahmet Arslan sonuna kadar sahip çıkıyor.

Aslan Meclis’te yaptığı konuşmada, “Geçmişte dünyada uygulanan yap-işlet-devret veya yap-kirala modellerinin yanlışlıkları görüldü, bunların tamamı düzeltilmiş ve dünyaya ‘Türk modeli’ diye örnek olmuş bir uygulamayı yapıyoruz” dedi. “Türk modeli KOİ”lerin katma değer ve istihdam açısından da ekonomiye büyük fayda sağladığını savunan Aslan sistemi eleştirenlere de, “Eleştirmek yerine öğrenin” diye sesleniyor.