Fithc’e manipülasyondan dava açıldı

Fithc’e manipülasyondan dava açıldı
14 Kasım 2012 19:41

Türkiye’nin ekonomi notunu geçen hafta yükselten Fitch’e İtalya’da manipülasyon davası açıldı.

 
Safile USUL H&H YORUM

Bunu önceki gün öğrendim; yine Avrupa basınından.
 
Size önce bu haberi aktarayım:
 
“İtalya’da bir savcı, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor’s ve Fitch çalışanları hakkında, piyasada manipülasyona yok açtıkları suçlamasıyla dava açtı.
 
Savcı Michele Ruggiero, iki yıllık soruşturmanın ardından iki kuruluşun yedi çalışanı hakkında dava açtı. Davalılardan beşi S&P, ikisi ise Fitch’te görev yapıyordu.
 
Savcılıktan yapılan açıklamada, söz konusu kuruluşların ‘finans piyasalarına bilerek ve isteyerek önyargılı ve gerçeği yansıtmayan bilgiler sunduğu’ belirtildi.
 
Davalılar, İtalya’nın imajı, prestiji ve finans piyasalarındaki güvenini sarsmaya çalışmak, İtalyan tahvillerinin faizlerini manipüle etmek ve Euro’yu zayıflatmakla suçlanıyor.
 
S&P’den yapılan açıklamada ise, iddiaların temelsiz olduğu ve görevlerinin de, şeffaf bir metodoloji ile hazırlanan bağımsız görüşlerin yayınlanması olduğu kaydedildi.
 
Dava görülse bile, şüphelilerin İtalya dışında bulunması sebebiyle büyük ölçüde sembolik öneme sahip olması bekleniyor. Ancak dava yine de İtalya’da büyük yankı uyandırdı.
 
Soruşturma çerçevesinde Fitch ve S&P’nin Milan’daki ofislerine baskın düzenlenmiş, iç yazışmalara el konmuş ve analistlerin telefon görüşmeleri dinlenmişti.”

 
Haber böyle. Şimdi…
 
Hatırlayalım, bundan önceki salı grup toplantılarında bir bahtsız bedevi tartışması olmuştu.
 
Başbakan Erdoğan o gün Kılıçadroğlu’na, “Bizim ekonomik yönetimimizi eleştirdiği gün Fitch notumuzu yükseltti. Kılıçdaroğlu bahtsız bedeviye benziyor.” demişti.
 
Yani, bahtsız bedeviyi çölde kutup ayısı bulur anlamında.
 
Çöl’de kutup ayısı yoktur ya, ama Kılıçdaroğlu o kadar bahtsız ki, Çöl’de gezerken kutup ayısına rastlayan bedevi gibi, ekonomimizi eleştirdiği gün Fitch notumuzu yükseltti, şeklinde alay etmişti Kılıçdaroğlu ile.
 
Fakat yanlış ve büyük konuşmak iyi değil.
 
Çünkü Fitch Hükümet’in notunu yükselttikten yaklaşık 1 hafta sonra piyasa manipülasyonu yapmaktan dolayı İtalya’da hakkında dava açıldı.
 
Bahtsız bedevilik diye birşey varsa, o kim oldu şimdi bu halde?


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar