Fırtına Vadisi’nde mahkeme kararına karşın inşaat çalışması

Fırtına Vadisi’nde mahkeme kararına karşın inşaat çalışması
15 Mayıs 2022 09:50

Rize’deki Fırtına Vadisi’nde dereye komşu 1. derece doğal SİT alanında mahkeme kararına karşın inşaat çalışmaları yapıldı. Yöre halkı kaymakamlığa başvurarak çalışmaların durmasını istedi.

 

 

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Fırtına Vadisi’nde dereye komşu alanı ‘Günübirlik Tesis Alanı’na’ dönüştürerek imara açılmasının mahkeme kararıyla iptal edilmesine karşın söz konusu alanda inşaat çalışmaları yapıldığı ortaya çıktı. Bölgede yaşayanlar, Çamlıhemşin Kaymakamlığı’na başvurarak çalışmaların derhal durdurulmasını istedi. Süreçle ilgili sorularımızı yöneltmek istediğimiz kaymakamlık yetkilileri ise telefonumuza dönüş yapmadı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 22 Nisan 2021 tarihinde Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Yolkıyı Köyü’nde Fırtına Deresi yakınındaki araziye ilişkin büyük ve küçük ölçekli imar planlarını yapmıştı. Planla söz konusu arazi ‘Günübirlik Tesis Alanı’na alınmıştı. Rizeliler, karara karşı dava açmıştı. Rize İdare Mahkemesi’nde görülen davaya eklenen bilirkişi raporunda özetle günübirlik tesis yerinin birinci derece doğal SİT alanı olduğuna dikkat çekilmişti. Bilirkişi raporunu dikkate alan mahkeme de birinci derece doğal sit alanlarının korunması gerekirken davaya konu koruma amaçlı imar planları ile alanda yapılaşma ve müdahalenin önünün açıldığını belirtmişti. Mahkeme, söz konusu planları, “şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve koruma mevzuatına uygun olmadığı ve hukuka uymadığı” sonucuna vararak iptal etmişti.

 

 

‘HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL’

 

 

Mahkemenin iptal kararının ardından söz konusu bölgede inşaat çalışmalarının yapıldığı öğrenildi. Bölgede yaşayanlar Çamlıhemşin Kaymakamlığı’na başvurarak söz konusu planların mahkeme tarafından iptal edildiğini anımsattı. Mahkemenin iptal kararına karşın söz konusu parsellerde herhangi bir inşai faaliyette bulunulmasının hukuken mümkün olmadığına dikkat çeken yöre halkı dilekçelerinde özetle şu ifadeleri kullandı:

“Buna karşın 1. derece doğal sit alanı olan bölgede çalışmalar devam etmektedir. Mahkeme kararı gereği, doğaya zarar veren ve geri dönülemez tahribata yol açan bu çalışmaların derhal durdurulmasını talep ederiz.”

 

‘DÖNÜŞ OLMADI’
Yöre halkı söz konusu dilekçeyi 22 Nisan 2022’de Çamlıhemşin Kaymakamlığı’na verdi. Süreçle ilgili sorularımızı iletmek üzere önceki gün kaymakamlığı aradık. Ulaştığımız kaymakamlık yetkilisine dilekçenin işleme konup konmadığını ve bölgedeki çalışmaların durdurulmasına ilişkin herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını sorduk. Yetkili sorularımızı not aldığını ve dönüleceğini belirtti ancak bir dönüş olmadı.