Filyasyon oranı dört günde yüzde 72 arttı!

Filyasyon oranı dört günde yüzde 72 arttı!
20 Mart 2021 09:20

Günlük vaka sayıları gibi filyasyon oranında da artış var. BirGün’ün ulaştığı verilere göre, Ankara’nın 10 büyük ilçesinde yapılan filyasyonlarda yalnızca dört gün içinde yüzde 72 oranında artış yaşandı.

 

 

Fotoğraf: Reuters

 

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, önceki gün 20 bin 49 olarak açıklanan vaka sayısı son 3 ayın en yüksek vaka sayısı olarak kayıtlara geçti. Uzmanlar salgında üçüncü pike doğru hızlı gittiğimizi belirtirken filyasyon ekiplerinde görev yapan sağlıkçılar da iş yüklerinin yeniden arttığını ifade ediyor.

BirGün’ün ulaştığı verilere göre, Başkent Ankara’nın Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle, Etimesgut, Sincan, Pursaklar, Altındağ, Gölbaşı ve Polatlı ilçelerindeki filyasyon ekipleri, 12 Mart’ta toplam 2 bin 200 temaslı veya Covid-19 hastasına yönlendirildi. Sadece dört gün sonra, yani 16 Mart’ta ise yine aynı ilçelerdeki filyasyon ekipleri tam 3 bin 786 Covid-19 hastasına veya temaslıya yönlendirildi.

 

 

16’DAN 26’YA FIRLADI

 

 

Söz konusu 10 ilçede 12 Mart’ta toplam 132 filyasyon ekibi görev yaparken, 16 Mart’ta bu ekiplerin sayısı 143’e yükseltildi. Bunun yanında, filyasyon ekiplerinin bir günde gittiği evlerin sayısında da artış yaşandı. 12 Mart’ta bir filyasyon ekibi günde ortalama 16 eve filyasyon için giderken 16 Mart’ta filyasyon ekibi sayısının artmasına rağmen bir ekip ortalama 26 eve gitti.

dort-gunde-yuzde-72-artti-854653-1

ÇILGINCA KOŞTURUYORUZ

 

 

En fazla filyasyonun uygulandığı Ankara’nın Çankaya ilçesindeki filyasyon ekibinde görev yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir sağlık emekçisi şunları anlattı: “Mart ayı başında vakalar düştü denilerek filyasyon ekiplerinin sayısı azaltıldı. Hasta sayısı artınca 15 – 20 gün sonra tekrar filyasyon ekibinde görevlendirildik. Ankara’da vaka sayısıyla birlikte mutant virüsün bulaştığı insanların sayısı da her geçen gün artıyor. Filyasyon ekipleri vakalara yetişebilmek için çılgınca koşturuyor. Ankara’da vaka sayısı yaklaşık bir ay öncesine göre iki katından fazla arttı. Ankara’nın bazı bölgelerinde vaka sayılarının üçe katlandığı söyleniyor. Her filyasyon ekibi mutlaka her gün bir mutasyon vakasına gidiyordur. Mutasyonlu Covid-19 hastaları Çankaya bölgesinde daha fazla gibi.”

 

 

DURMADAN ÇALIŞIYORUZ

 

 

Vaka sayısının en fazla olduğu ilçelerden biri olan Keçiören’endeki filyasyon ekibinde görev yapan bir sağlıkçı ise şöyle konuştu: “Yeni normalleşme dönemine geçilmeden önce, yani yaklaşık bir ay önce vaka sayımız baya azalmıştı. ‘Oh iyiye gidiyoruz’ demiştik. Açılmadan önce vaka sayıları yavaş yavaş artmaya başladı ve yeni normalleşmeyle bu artış daha da hızlandı. Son bir haftadır neredeyse hiç durmuyoruz. Önceki gün neredeyse hiç dinlenmedik. 1 ay önce 4-5 eve gidiyorduk bir günde. Önceki gün herhalde toplam 25’in üzerinde eve gittik filyasyon için.”

 

ÜÇÜNCÜ PİKE DOĞRU GİDİYORUZ

 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu tarafından yapılan açıklamada, salgında birinci dalganın üçüncü pikine doğru hızla gidildiği belirtildi. Açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre Türkiye’nin vaka sayısında dünyada 7’nci sıraya yerleştiğine işaret edildi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da İstanbul’daki duruma dikkat çekerek, mega kentte salgında üçüncü dalgaya girildiğini söyledi. Başkentte ise pandemi ile mücadelenin başlıca adreslerinden olan Ankara Şehir Hastanesi’nde, Covid-19 nedeniyle yoğun bakımda yatan hasta sayısının geçen haftalara göre yüzde 51 arttığı açıklandı.