Filistin’e 26 bin ton un hibe edildi!

Filistin’e 26 bin ton un hibe edildi!
9 Kasım 2022 10:52

Türkiye’de son dönemde enflasyona bağlı olarak yaşanan pahalılık, temel gıda ürünlerine erişimi de güçleştiriyor. Başta un ve unlu mamul ürünleri olmak üzere birçok ürüne birbiri ardına gelen zamlar tepkilere neden olurken, İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik toplumun kitleler halinde yoksullaştığı bir dönemde Türkiye’nin çeşitli ülkelere yüksek miktarlarda un hibesi yapmasını Meclis gündemine taşıdı.

 

 

‘FİLİSTİN’E 26 BİN TON UN HİBE EDİLDİ, 20 MİLYON DOLAR ÖDENDİ’

 
Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından, Filistin’e hibe edilecek 26 bin ton unun tedarik edilmesi için ihale yapıldığını, AFAD aracılığıyla yürütülen hibe işlemi için 20 milyon Dolar ödeme yapıldığını hatırlatan Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye söz konusu hibenin gerekçesini sordu.

 

 

SOYLU: AFAD ARACILIĞIYLA 7 ÜLKEYE UN HİBE EDİLDİ

 

 

İYİ Partili Çelik’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Süleyman Soylu, Filistin’e hibesi gerçekleşen 26 bin ton unun gerekçesi olarak ‘ülkede yıllar boyunca devam eden insani krizin etkilerini hafifletmek’ olarak açıkladı.

AFAD’ın kurulduğu 2009 yılından bu yana Suriye, Afganistan, Lübnan, Somali, Yemen ve Nijer’e de insani yardım faaliyetleri kapsamında çeşitli miktarlarda un yardımları yapıldığını belirten Soylu, “İlaveten, uluslararası insani yardım çağrılarına, bütçe imkânları çerçevesinde bundan sonra da ülkemizi temsilen cevap verilmeye çalışılacaktır” ifadelerini kullandı.

 

 

‘İÇ PİYASAYA OLUMSUZ YANSIMADI’

 
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ise Çelik’in önergesine verdiği yanıtta, Cumhurbaşkanı Kararı ile 2005 yılından itibaren ihtiyaç sahibi ülkelere Kızılay ve AFAD aracılığıyla un hibe işlemleri gerçekleştiğini söyledi. Bakan Kirişci, Çelik’in yoksulluğun arttığı bir dönemde yapılan un hibesi eleştirilerini de “Söz konusu uygulamanın iç piyasaya olumsuz bir yansıması bulunmamaktadır” şeklinde yanıtladı.

 

‘16 MİLYON AÇLIK SINIRINDA YAŞARKEN SİYASİ GİRİŞİMLERİ İYİ NİYETLİ GÖRMÜYORUZ’

 
Behiç Çelik, iki bakanın soru önergesine verdiği yanıtları değerlendirdi. Covid-19 salgını sonrası daha da artan kriz ortamında yoksullaşmanın hızlandığına, gıda tedarikinde aksamalar yaşandığına dikkat çeken Çelik, şöyle konuştu: “Tüm bu şartlar içerisinde, halkının 16 milyon insanı açlık sınırının altında yaşarken, AKP hükümetinin Filistin’e 26 bin ton un yardımı yapması mantıklı gelmemektedir. Fırıncılarımız iflasın eşiğindeyken, maliyetler bu kadar artmışken, buğday-un-ekmek fiyatları her geçen gün yükselirken, milletimizin mağduriyetlerine odaklanmak yerine, başka ideolojik ve siyasi girişimlerde bulunulmasını iyi niyetli görmüyoruz. Filistin’e yardım yapma girişimi, İslam ülkeleri arasında bir dayanışma modeliyle geliştirilmeli, böylece sadece Filistin’e değil dünyanın birçok bölgesindeki Müslümanlara yardım eli uzatılmalıdır.”