Fidel öldü mü dediniz!

Fidel öldü mü dediniz!
26 Kasım 2016 13:13

İspanya İç Savaşı’na katılmış olan Kübalı Alberto Bayo’nun yönetiminde gerilla savaşı eğitimi görerek 26 Temmuz Harekatı adını verdikleri örgütle Batista rejimine karşı gerilla savaşı başlatmak için 2 Aralık 1956’da Granma yatıyla Küba’ya dönerek Oriente’de karaya çıktığında Fidel Alejandro Castro Ruz ve arkadaşları100 kişi kadardılar.

 

 

 

 

Yunus BÜLBÜL H&H YORUM

 

 
1953 yılı başlarında 1953 Batista diktatörlüğünü yıkmak amacıyla küçük bir grup oluşturan Castro, 26 Temmuz’da Santiago’daki Moncada Kışlası’na 165 arkadaşıyla birlikte bir baskın düzenledi; baskın başarısızlığa uğradı ve tutuklanan Fidel Castro. 16 Ekim 1953’te Santiago’daki Küba Yüksek Mahkemesi’nde yapılan yargılamasında ‘Sayın yargıç siz beni mahkûm edin! Tarih beni haklı çıkaracaktır’ sözleriyle biten ünlü savunmasını yaptı. Mahkeme sonunda 16 yıla mahkûm oldu. 21 ay hapis yattıktan sonra Batista’nın emriyle cezasının geriye kalan bölümü bağışlandı.

 
1955’te Küba’dan ayrılarak ABD’ye geçen Fidel hem Küba,hem,Dünya hem,kendi yaşamına damga vuracak olan 26 Temmuz Hareketini kurduğunda henüz 29 yaşındaydı.Bu yeniden örgütlenme sürecinde Castro, Arjantinli doktor Ernesto “Che” Guevara ile tanıştı, 30 Yaşına geldiğinde 100 civarındaki arkadaşı Küba’nın Orinte kıyılarında karaya çıktıklarında Batista güçlerinin pususu ile karşılaştılar. Batista’nın kuvvetleriyle girişilen çatışmalarda arkadaşlarının çoğunu yitiren Castro, aralarında kardeşi Raul Castro ve Ernesto Che Guevara’nın da bulunduğu 12 arkadaşıyla birlikte Oriente’nin güneybatısındaki Sierra Maestra dağlarına çekildi. Bu dağlarda iki yıl boyunca Batista’nın kuvvetlerine karşı bir gerilla savaşı yürüttü.

 
Che Guevara’nın da yer aldığı örgütün Aralık 1956’da Küba’da başlattığı gerilla hareketi, zamanla öteki gruplardan da destek alarak Batista’ya bağlı birliklere önemli darbeler indirdi. 1 Ocak 1959’da diktatör Fulgencio Batista’nın Küba’yı terketmesinin ardından Fidel Castro’ya bağlı bin kişilik bir kuvvet Havana’ya girdi.

 
Siyasi desteğini yitiren ve bir dizi askerî yenilgiye uğrayan Batista, 31 Aralık 1958’de Dominik Cumhuriyeti’ne kaçtı.Küba’da yeni bir dönem başladı.Hukukçu Doktor Manuel Urrutia Leo devlet başkanlığına, Castro da başbakanlığa getirildi.

 
Önceleri Castro’ya karşı çıkmakla beraber 1959’a doğru gerilla hareketini desteklemeye başlayan Küba Sosyalist Halk Partisi (PSP), ile ilişkilerini geliştiren Fidel Castro parti içinde etkili bir konum kazandı.

 
Küba Devrimi zafere ulaştıktan sonra Küba toplumunun ekonomik ve sosyal hayatında çok önemli değişiklikler gerçekleşti. Özellikle başta Shell ve ITT gibi yabancı işletmelerin kamulaştırılması, toprak reformunun gerçekleştirilmesi gibi uygulamalar ülke ve ülke dışında yoğun ilgi çekti. Adada büyük yatırımları bulunan ABD, Castro yönetimini devirmek için çeşitli girişimlerde bulundu.Bunların en bilineni ABD desteğini alan Batista yanlısı ordunun artıklarından meydana gelen toplama askeri birliklerle Domuzlar Körfezi Çıkartması olarak bilinen saldırıyla Küba’yı işgal ederek Castro yönetimini devirmeye girişimi oldu. İşgal girişiminin püskürtülmesiyle Küba hızla sosyalist sisteme geçti ve Sovyetler Birliği ile ilişkilerini sıkılaştırdı.

 
ABD Burnunun dibinde Sovyet yanlısı Sosyalist rejimle yönetilen Küba’dan hep rahatsız oldu.Fidel Castro’dan kurtulmak demek Küba’da sosyalist rejimden kurtulmak olarak algılayan ABD Castro’ya karşı toplamda 638 kere çeşitli yol ve yöntemlerle suikast girişiminde bulundu.
1926 doğumlu tam adı Fidel Alejandro Castro Ruz olan ezilen halkların Fidel’in ülkesi Küba bu gün 11.000.000 nüfusu ile küçük bir ada ülkesi olmasına rağmen 55 yıldır dünya gündemine damgasını vurdu vurmaya devam ediyor.

 
Dünya sol sosyalist hareketlere ilham kaynağı olan Küba devrimi ve Önderleri Fidel Castro, Ernesto Che Guevara, Raul Castro, Camilo Cienfuegos birer efsane olarak yaşadılar yaşamaya devam ediyorlar.

 
Şimdi Fidel öldü mü dediniz!

 
Fidel ölür mü hiç.

 
O özgürlük bağımsızlık eşitlik adına yüreklerde yaşıyor.

 

 

 

Yunus BÜLBÜL Twitter

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Milli Eğitim Bakanı’nın sivil toplum kuruluşları olarak gösterdiği tarikat ve cemaatler
Salim Çoruk Mamak Belediye Başkan aday adayı oldu
CHP’li belediyeler soluk alınan hava kabarcıklarıdır