Felaketin kapasitesini artırma başvurusu!

Felaketin kapasitesini artırma başvurusu!
21 Nisan 2022 17:02

Giresun’da kimyasal madde dolu atık havuzu patlayan, 12 milyon TL para ve faaliyetten men cezası alan Nesko Madencilik’in Balıkesir’deki madenine yapacağı ilave atık depolama tesisi için ÇED olumlu kararı verildi.

 

 

Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre Dört ay önce Giresun’da atık havuzu patlayan ve çevreye kimyasal atıklar karıştıran Nesko Madencilik A.Ş.’nin bir diğer maden ocağı için açacağı ilave atık depolama alanı için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Geçen aylarda Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde maden işleten Nesko Madencilik’in atık havuzu patladı. İşletmede kullanılan ve zehirli olduğu belirtilen atıklar, Darabul Deresi ile taşınarak Kılıçkaya Barajı’na ulaştı. 4 bin 500 tondan fazla kimyasal atığın çevreye yayıldıktan sonra temizlendiği kaydedildi. Şirkete, atıklar nedeniyle 12 milyon TL idari ceza uygulanarak faaliyetten menedildi.

 

 

FELAKETİN KAPASİTESİNİ ARTIRMA BAŞVURUSU

 

 

18 kasımda meydana gelen felaket öncesi şirketin kapasite artırımı için başvurduğu ortaya çıkmıştı. Havuzların patlaması sonucu bölgedeki tarım arazilerine ve Kılıçkaya Barajı’na kimyasal karıştıran şirket, projeyi 3 kat büyütmek istiyor.

 

 

YENİ ATIK DEPOLAMA ALANI KURULACAK

 

Son olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 12 milyon TL para cezası verdiği ve faaliyetten men ettiği Nesko Madencilik’in Balıkesir İvrindi’de bulunan kurşun-çinko-bakır madeninin kapasite artışı için ÇED olumlu kararı verdi. Şirket üretim kapasitesinde artış gerçekleştirecek ve ‘tarım alanı’na yeni bir ilave atık depolama alanı açacak. 2 milyon 750 bin TL’ye mâl olacak kapasite artışıyla birlikte tesisin cevher işleme kapasitesi yılda 14 bin tondan 90 bin tona yükselecek. Yeni yapılacakla birlikte 2 adet olacak atık depolama tesisinin toplam kapasitesi 249 bin metreküpten 395 bin 773 metreküpe yükselecek. Atık depolama tesislerinin toplam kapladığı alan ise 4,2 hektardan 8,9 hektara yükselecek. Kapasite artışıyla birlikte madende, içerisinde birçok tehlikeli kimyasalı barındıran atıkların üretim miktarı yılda yaklaşık 70 bin tona ulaşacak.