Fazıl Say'ın 1.5 yıla kadar hapsi isteniyor

Fazıl Say'ın 1.5 yıla kadar hapsi isteniyor
1 Haziran 2012 15:37

Ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say hakkında twitter mesajları nedeniyle “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçlamasıyla 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi. Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın hakkında, sosyal paylaşım ağı ‘Twitter’daki yazıları nedeniyle 1,5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre, Ali Emre Bukağılı, Turan Gümüş ve Orkun Şimşek, Fazıl Say hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Şikâyetçiler dilekçelerinde, Say’ın çeşitli tarihlerde Twitter’da yazdığı ve alıntı (retweet) yaptığını iddia ettiği yazılarında dini değerleri alenen aşağıladığını iddia etmişlerdi. İddianamede, Say’ın yazıları için, “İnsan ilişkilerinin gelişmesine yarayan kamusal tartışmaya hiçbir katkıda bulunmayan ve yeryüzünde yaşayanların büyük çoğunluğunun mensubu oldukları üç büyük dinin mensuplarının ortak değerleri olan Allah, cennet ve cehennem gibi kavramlara yönelik hisselerini nedensiz yere incitecek ve bu kavramların anlamsız, gereksiz ve değersiz olduğu kanaatini uyandıracak şekilde dini değerleri aşağılamak kastıyla yazıldığı kanaatine varılmıştır” denilmişti.

Say’ın alıntı yaptığı ve şikâyete konu olan Ömer Hayyam’ın şiirinin dörtlüğü şöyle:
‘Irmaklarından şaraplar akacak’ diyorsun
Cennet-i alâ meyhane midir?
‘Her mümin’e iki huri’ diyorsun
Cennet-i alâ k…… midir?