Faturalar katlandı, turistlerle heyecanlanan sektör otelleri açıp açmama ikilemi yaşıyor

Faturalar katlandı, turistlerle heyecanlanan sektör otelleri açıp açmama ikilemi yaşıyor
5 Kasım 2022 14:31

Artan gaz ve elektrik kullanımı ile turizm sektörünün en önemli giderlerinden biri enerji oldu. Faturalar katlandı, kış dönemi Avrupa’dan beklenen turistlerle heyecanlanan sektör, otelleri açıp açmama ikilemi yaşıyor.

 

 

Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre yaz döneminde devreye alınan zamlar, artan tüketimle birlikte vatandaştan, sanayiye, perakendeden turizme, tüm kesimlerin kış dönemi faturalarında cebini yakmaya başladı. Bu yıl Avrupa’da yaşanan enerji krizi nedeni ile hareketli geçmesi beklenen kış döneminde TL bazında 5-6 kata kadar artan fatura ödemeleri, otelleri kapıları açıp açmama ikileminde bıraktı. Bazı otellerde personel maliyetinin önüne geçen faturalar nedeni ile yeni rezervasyonların maliyetleri karşılamadığına dikkat çeken sektör temsilcileri, dolulukların kâr etmeye yetmediğine ve otellerin kış döneminde açmama kararı alabildiğine dikkat çekti.

 

 

KÂR SINIRINA ULAŞAMIYOR

 

 

Enerjinin şu anda otelciler için en büyük giderlerden biri haline geldiğini kaydeden Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, “Dolayısıyla zorlanıyoruz. Kış dönemlerinde çok fazla misafir ağırlayamadığımız için enerjinin giderlerdeki payı çok yüksek oluyor. Dolayısıyla bazı bölgelerde açık olan oteller kışın gelecek misafirleri ağırlayacak. Ama Avrupa’daki enerji sıkıntısından dolayı gelebilecek misafirler için açılacak çok fazla otel yok. Çünkü enerji ve personel maliyetleri maalesef o doluluklar ile kâr etme sınırına gelmiyor. Kış için enerji maliyetleri çok yüksek olduğu için birçok otel açmayacak. Zaten açmıyordu yine açmayacak” açıklamasını yaptı.

Sektörün Avrupa’dan gelecek misafirler için heyecanlandığını ancak enerji maliyetlerinden dolayı açmanın çok mantıklı olmadığını belirten Bülbüloğlu, geçen seneye göre enerji faturalarının 5-6 kat yukarıda olduğunu belirtti.

 

 

Personel maliyetiyle yarışıyor
Türkiye Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı Hediye Güral Gül, ise enerji faturalarının sektör açısından kritik seviyeye geldiğini aktardı. Kış dönemi öncesinde enerji maliyetlerinin iki katına çıktığına dikkat çeken Gül, “Bizde daha önce personel en önemli giderimizdi şu anda enerji de en kritik giderler arasına girdi. Kış döneminde bu iki katına çıkan rakam daha da yükselecektir. Şu anda maliyetler çok arttı ama idare edebiliyoruz. Nereye kadar gidecek bu faturalar kestiremiyoruz” diye konuştu.