Facianın önüne geçmişler!

Facianın önüne geçmişler!
4 Temmuz 2012 17:20

Samsun’un Canik ilçesinde Mert Irmağı’nın taşması sonucu, yapımına 2010 yılında başlanan Kuzey Yıldızı TOKİ Konutlarındaki apartmanların zemin katlarını su bastı. Beşi TOKİ konutlarında olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetti.Konutlarının iki derenin arasına yapıldığı ortaya çıktı. Felaketle ilgili TOKİ olağanüstü toplandı. Kısa süre sonra çok ilginç bir açıklama geldi ve aslında facianın önüne geçildiği belirtildi.

Söz konusu alanın TOKİ uygulamaları çerçevesinde ilgili belediyelerce onaylı imar planına göre yerleşime açık imarlı konut alanı olduğu bildirilen açıklamada, uygulamalar öncesinde de burada yaklaşık 2 bin 500 konut bulunduğu belirtildi. Eski halindeki konutların fen kuralları ve teknik açısından tamamen yanlış yapılaşmış bir durumda iken yapılan kentsel dönüşüm projesi ile birlikte bu yapılar, proje kapsamında hak sahipleri ile uzlaşma esaslı muvafakat görüşmeleri gerçekleştirilerek yapıldığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

“Yıkımlar sonrasında plan kullanımları korunarak birinci etap 960 konut, ihalesi idaremizce gerçekleştirilerek, uygulaması tamamlanmış ve hak sahiplerine konut teslimleri gerçekleşmiştir.

KAPICI DAİRELERİ BELEDİYE YÖNETMELİĞİ İLE OLUŞTURULDU

Bu bağlamda yapılan konutların tamamında ilgili çekme mesafelerine uyularak vaziyet planları oluşturulmuş ve can kayıplarının yaşandığı kapıcı dairelerinde ise Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin imar yönetmeliğinin 67’nci maddesi hükümleri uyarınca kapıcı daireleri oluşturulmuştur. Dolayısıyla proje, yürürlükteki plan ve yönetmeliklere tam olarak uygun icra edilmiştir.

Ancak yerel yönetimler ile yapılan görüşmemiz ve yerinde dairemizce yapılan tespitler sonucu, 4 Temmuz’da Samsun’da yaklaşık 3,5 saat süren sağanak yağış sebebiyle önce DSİ tarafından ıslah edilmiş olmasına ve taşkın kotlarına göre oluşturulmuş olan tahkimat duvarları yapılmış olmasına rağmen, yağan bu yağışın sonucu Yılanlıdere’de debisi tahmin edilenden yüksek bir akış olduğu ve bu akışın etkisiyle sürüklenen toprak , taş, moloz ve ağaç parçalarını etkisiyle Mert ırmağı ile birleştiği noktada bulunan köprüyü tıkadığı ve bir taşkın meydana geldiği, bu taşkın kotlarının oluşturulan tahkimat duvarlarının kotunun aştığı ve sonuç olarak bu bölgede daha önce idaremizce inşa edilen 960 konutun bulunduğu alanı etkilediği görüldü. Yaşanan sel afeti, sadece TOKİ bölgesini değil, Yılanlıdere’nin güzergahındaki tüm alanları etkiledi. “ESKİ

YAPILARIN DAYANMASI MÜMKÜN DEĞİLDİ”

Dikkat edilmelidir ki söz konusu alanda idaremiz eliyle uygulanan kentsel dönüşüm projesi sayesinde söz konusu taşkına yapısal olarak dahi dayanması mümkün olmayan eski yapıların yerine fen ve sanat kurallarına uygun sağlam ve dayanıklı konutlar inşa edilmesiyle facianın önüne geçilmiştir.

İdaremiz 2’nci etapta bin 344 konut yapımına yönelik ihale gerçekleştirmiş olup yapım süreci devam ediyor. Böylece uyulama öncesindeki 2 bin 500 hak sahibinin konutlarının dönüşümü yapılmış olacak”