Ezogelin’in kızı Gaziantep’e sığındı!

Ezogelin’in kızı Gaziantep’e sığındı!
22 Ağustos 2013 12:57

Güzelliği, aşkı ve vatan hasreti ile türkülere ve filmlere konu olan Ezo Gelin’in 71 yaşındaki kızı Celile Bozgeyik, yaşamını sürdüğü Suriye’den kaçarak Gaziantep’e geldi. 9 çocuğundan 6’sı ve torunlarıyla birlikte Gaziantep’e yerleşen Celile Bozgeyik, “Savaştan kaçarak annemin memleketine geldim. “Şimdi tek isteğim Türk vatandaşı olmak ve bir an önce annemin mezarına giderek dua etmek” dedi.

 

Yaşam öyküsüyle efsaneleşen ve mezarı 1999 yılında Türkiye’ye getirilen Ezo Gelin’in, Suriye’nin Rakka kentine bağlı Telabyad İlçesi’nin Ağdaş Köyü’nde yaşayan 71 yaşındaki kızı Celile Bozgeyik beraberinde 5’i kız 6 çocuğu, damatları ve torunlarıyla birlikte savaştan kaçarak 1 ay önce sınırı geçip Türkiye’ye geldi. Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nde bulunan sınır kapısından Türkiye’ye gelen 20 kişilik aile, Ezo Gelin’in memleketi olan Gaziantep’in Etiler Mahallesi’nde kiraladıkları 2 odalı eve yerleşti. Maddi durumu iyi olmayan aile, Gaziantep Valiliği tarafından kurulan Suriyeli Misafirler İl Koordinasyon Merkezi’ne kayıt yaptırarak yardım başvurusunda bulundu.

 

‘BÜYÜK İLGİ VE YARDIM VAR’

 

Suriye’deki savaşın şiddetlenmesiyle birlikte tedirginlik yaşadıklarını ve evlerini terk etme kararı aldıklarını ifade eden Celile Bozgeyik, Her geçen gün şiddet artınca can korkusu yaşamaya başladık. Uzun süre evimizde kaldık ama şiddetin tırmanması ile Türkiye’ye gelmeye karar verdik. 9 çocuğumdan 6’sı, damatlarım ve torunlarım ile birlikte annemin memleketi olan Gaziantep’e geldik. Burada kiraladığımız evde kalıyoruz. Ezo Gelin’in annem olduğunu öğrenenler bize büyük ilgi gösteriyor ve yardımcı oluyor dedi.

 

‘TÜRKİYE’DE KALMAK İSTİYORUM’

 

Annesinin mezarının 1999 yılında Suriye’den Türkiye’ye getirildiğini, kendisinin de bir an önce annesinin mezarına giderek dua etmek istediğini anlatan Bozgeyik, Bizler zaten Türk’üz, Suriye’de bile bütün aile Türkçe konuşuyoruz. Annemin mezarı getirilirken yetkililerden Türk vatandaşı olmak için yardım istedim. O zaman şehrin valisi olan ve şimdi İçişleri Bakanlığı görevini yürüten Muammer Güler bu konuda yardımcı olma sözü verdi. Ama o günden sonra bu isteğim gerçekleşmedi. Ben şimdi sadece anavatanım olan Türkiye’de kalmak ve Türk vatandaşı olmak istiyorum diye konuştu.

 

KIZINA ANNESİNİN ADINI VERMİŞ

 

Eşini 7 yıl önce kaybeden 9 çocuk annesi Celile Bozgeyik, kızlarından birisine annesi Ezo’nun ismini verdiğini belirterek, Annem çok güzel bir kadındı. Yokluk ve yoksulluk içerisinde yaşamasına rağmen güzelliğinden hiçbir şey kaybetmedi. Öyle ki, çevre ilçelerden ve köylerden sadece annemin güzelliğini görmek için gelenler bile vardı. Ben de kızımın birinin adını annem gibi güzel olsun diye Ezo koydum. Tek isteğimiz Türk vatandaşı olmak ve Suriye’deki savaşın bir an önce sona ermesidir dedi.

 

GÜZELLİĞİ, AŞKI, HASRETİ İLE EFSANELEŞTİ

 

Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan Ezo Gelin 1909 yılında Gaziantep’in Oğuzeli İlçesi’ne bağlı Dokuzyol Köyü’nde dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren Ezo diye çağrılan Zöhre Bozgeyik, güzelliği ile dillere destan oldu. Berdel usulü ile evlilik yapan Ezo Gelin, ağabeyinin eşinden ayrılması nedeniyle çok sevmesine rağmen kocasından mecburen ayrılır. Güzelliği dilden dile dolaşan ve herkesin sadece görmek için köyüne geldiği Ezo Gelin, 1936 yılında Suriye’deki bir akrabasıyla evlendirilerek bu ülkeye gönderilir. Güzelliği, mecburen ayrıldığı kocasına olan aşkı ve Suriye’de çektiği vatan hasreti ile Ezo Gelin’in hikayesi dilden dile dolaşır. Adına türküler yakılan, hayatı filmlere konu olan ve bir çorbaya adı verilen Ezo Gelin, 1956 yılında vefat etti. Ölümünden önce sürekli Türkiye’ye ya da ülkesini gören bir tepeye gömülmek istediğini isteyen Ezo Gelin’in mezarı 1999 yılında yapılan girişimler sonucu Türkiye’ye getirildi ve doğduğu Dokuzyol Köyü’ne nakledildi