Evren ve Şahinkaya'nın yargılanmasına başlanılıyor

Evren ve Şahinkaya'nın yargılanmasına başlanılıyor
4 Nisan 2012 09:12

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanacağı tarihi 12 Eylül Davası bugün başlıyor.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanacağı tarihi 12 Eylül Davası bugün başlıyor.

 

Mahkemenin suçtan zarar gördükleri iddiasıyla iddianamenin birer örneğini gönderdiği TBMM ve Başbakanlık’ın yanı sıra CHP, MHP ve Ülkü Ocakları da dün mahkemeye müdahil olmak için başvurdu.

 

Müdahillik taleplerini Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi karara bağlayacak.

 

 

 

 

Parti ve dernekler

Davaya 476 kişi ile 18 dernek, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu müdahil olmak için başvurdu. 321 kişi bireysel, 155 kişi avukatı aracılığıyla mahkemeye dilekçe verdi. CHP, MHP, BDP, BBP, EDP, Milliyetçi Türkiye Partisi ve Diyarbakır Barosu’nun da bulunduğu toplam 17 siyasi parti, dernek ve sivil toplum kuruluşu da yönetici veya avukatları aracılığıyla davada müdahil olma talebinde bulundu. Yaşı küçültülerek idam edilen Erdal Eren’in ailesi, Bahçelievler Katliamı hükümlüsü Haluk Kırcı, öldürülen Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi ve Savcı Doğan Öz’ün aileleri, Dev-Yol ve Ülkü Ocakları gibi farklı kesimler de duruşmaya katılma talebinde bulundu.

 

Son dakika önceliği

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın ilk duruşmasına iddianamede ismi geçen ”mağdur-müdahil” 22 kişi, müdahillik talebinde bulunanlardan isimleri belirlenen 40 kişi ve yine müdahillik talebinde bulunan tüzel kişilerin temsilcilerinin alınmasına karar verdi. Böylece, son dakikada başvurmalarına rağmen TBMM, Başbakanlık, CHP ve MHP’nin temsilcileri de salonda olabilecek.
İddianamede ismi geçen ”mağdur-müdahil” kişiler Nimet Tanrıkulu, Namık Kemal Zeybek, İbrahim Ünal, Yaşar Yıldırım, Celalettin Can, Yaşar Okuyan, Dev-Yol davası sanıklarından Oğuzhan Müftüoğlu, Doğunun Başbuğu olarak tanınan Yılma Durak, Selim Dindar, öldürülen Musa Anter’in yeğeni, siyasetçi-yazar Orhan Miroğlu, Kahramanmaraş Katliamı’nda ismi geçen BBP’li Ökkeş Şendiller ve Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İzet İpekçi, salonda yer alacak. “Müdahillik” talebinde bulunanlardan duruşmaya alınmasına karar verilen isimler arasında, yaşı küçültülerek idam edilen Erdal Eren’in ağabeyi Erkan Eren, öldürülen Savcı Doğan Öz’ün eşi Sezen Öz de yer alıyor.

 

Son dakika kırığı

Davanın ilk duruşmasına Ankara ve İstanbul GATA’da tedavileri devam eden sanıklar Evren ve Şahinkaya katılmayacak. Evren’in, sindirim sistemi ameliyatı sonrasında tedavisinin sürdüğü hastane odasında düşerek köprücük kemiğini kırdığı belirtildi. Avukatı Bülent Acar ise müvekkilinin kolunun kırıldığını söyledi. Mahkemenin, sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılıp katılmayacakları, telekonferansla ifadelerinin alınıp alınamayacağını sorduğu Adli Tıp Kurumu’ndan da yanıt gelmedi. Bu durum, mahkemenin eleştirilmesine yol açtı. Mağdur yakınları, duruşmaya sayılı günler kala Adli Tıp’tan bu bilginin sorulmasının Evren ve Şahinkaya’ya avantaj yarattığını savundu. Bugünkü duruşmada, sanıklar yerine avukatları Bülent Acar hazır bulunacak. Sanıklar olmadığı için kimlik tespiti de yapılamayacak.
.