Evren ve Şahinkaya'nın mal varlıklarına tedbir kararı

Evren ve Şahinkaya'nın mal varlıklarına tedbir kararı
21 Eylül 2012 21:05

Devrimci 78’liler Federasyonu, ”darbe nedeniyle gelir elde ettikleri konusunda kuvvetli şüphe olduğu ve davanın açılmasından sonra mal kaçırma girişimleri içinde bulundukları” gerekçesiyle 12 Eylül darbesi davasının sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın mal varlıklarına tedbir konulmasını istedi.
 

Devrimci 78’liler Federasyonu Hukuk Çalışma Grubu avukatları ile 12 Eylül döneminde işkence ya da idam nedeniyle ölenlerin yakınlarının avukatları, talep dilekçelerini Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdi.
 
Dilekçede, ”sanıkların atılı suça konu darbe eylemi sayesinde haksız kazanç elde edip etmediklerinin tespit edilmesi” amacıyla mahkemenin talebi üzerine Mali Suçları Araştırma Kurumu’nun (MASAK) sanıkların mal varlıklarıyla ilgili araştırma yaptığı ve sonucu mahkemeye gönderdiği anımsatıldı.
 
MASAK raporuyla dava dosyasındaki belge ve kayıtlara göre, ”darbe nedeniyle gelir elde ettikleri konusunda kuvvetli şüphe olduğu ve davanın açılmasından sonra mal kaçırma girişimleri içinde bulundukları” gerekçesiyle CMK 128. maddesi gereğince, duruşma günü beklenmeden sanıkların taşınmazları, şirket hisseleri, araçları ve bankalardaki mevduatları üzerine tedbir niteliğinde el koyma kararı verilmesi istendi.
 
Dilekçede ayrıca, mahkemenin, dosyaya ulaşan MASAK raporunda sanıklar dışındaki kişilerin mal varlığıyla ilgili bilgiler bulunması ve bu bilgilerin gizli tutulması amacıyla raporun 17-20 Eylül 2012 arasında örnek alınmadan incelenebileceğine yönelik ara kararından da dönülerek, belgelerin tamamının fotokopilerinin verilmesi talep edildi.