Ev fiyatları düşüyor mu? Yeni normalde nasıl evler tercih ediliyor?

Ev fiyatları düşüyor mu? Yeni normalde nasıl evler tercih ediliyor?
2 Nisan 2021 13:23

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) paylaştığı verilere göre konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,6 oranında azalarak 81 bin 222 adet olarak gerçekleşti. Satış rakamlarında bu yılın Ocak ayına göre bir miktar artış gözlense de henüz düşüş trendinin sona erdiğini söylemek zor. Faizlerin artmaya başlamasıyla birlikte azalma eğilimi gösteren konut satışları 2021’in ilk aylarında dibe vurdu. Ocak ve Şubat aylarında ipotekli konut satışları çok düşük seviyelere gerilerken satışların büyük kısmı ikinci el konut piyasasında gerçekleşti. Aşı çalışmalarının arzu edilen hızda ilerleyememesi ve vaka sayılarının artışıyla birlikte yeni kısıtlama tedbirlerinin yürürlüğe sokulması ekonomik faaliyetlerin canlanmasının önüne geçiyor. Bu durum konut piyasası için de olumsuz bir etki teşkil ediyor. Faizlerin yüksek seviyelerde seyretmesine karşın enflasyonun maliyet kaynaklı olarak yükselmeye devam etmesi fiyatlar üzerinde baskı unsuru. Konut satışlarında yaşanan dramatik düşüşe rağmen ev fiyatları güçlü seyretmeye devam ediyor. Başkent Ankara’da konut fiyatları geçen sene yüzde 30,2 üzerinde artış gösterdi. Üç büyük kentimiz içerisinde konut fiyatlarının en çok arttığı il Ankara oldu. Buna karşın bu yılın Ocak ve Şubat aylarında Ankara genelinde satılan konut adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,1 oranında azalarak 14 bin 392 adede geriledi. İpotekli konut satışlarında ise düşüş yüzde 73,4’ü buldu.

 

 

Diğer taraftan inşaat maliyetleri hızla artmaya devam ediyor. TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksine göre inşaat maliyetleri Ocak ayı itibarıyla yıllık yüzde 27,82 oranında artış gösterdi. Ekonomi yönetiminde yaşanan çalkantıların neler getireceği piyasalarda merak konusu.

İnşaat sektörü, geçen sene salgının etkilerine karşı alınan ekonomik önlemlerin benzerlerinin bu sene de hayata geçirilmesi konusunda büyük bir beklenti içerisinde. Sıfır konut satış adetlerindeki düşüşün devam etmesi durumunda maliyetlerdeki yüksek artışlara rağmen fiyatlarda gevşeme yaşanması kaçınılmaz.

Resim2

 

Ankara’daki ev fiyatları

 

Ankara’da konut fiyatlarındaki artış oranı 2020’de yüzde 30,2 ile ülke ortalamasına çok yakın seyretti. Bu yılın Mart ayı itibarıyla Ankara satılık daire fiyatlarını Flatfy tarafından açıklanan sektör raporundan faydalanarak derledik. 3+1 apartman daireleri için Ankara genelinde 2021 Mart ayı ortalama satış fiyatı 294.500 TL seviyesinde gerçekleşti. Ankara’nın en kalabalık ve merkezi konumdaki ilçesi Çankaya’da 3+1 daire Mart ayı ortalama satış fiyatı 409.000 TL olurken ikinci en yüksek nüfusa sahip ilçe Keçiören’de 3+1 daire ortalama satış fiyatı 288.500 TL düzeyinde oluştu. Ankara’nın batı kısmında yer alan Etimesgut ilçesi, 3+1 daireler için 304.500 TL olan ortalama satış fiyatı ile komşu ilçesi Sincan’ın 251.500 TL’lik rakamının üzerinde yer aldı. Son yıllarda gayrimenkul yatırımcılarının büyük ilgi gösterdiği Gölbaşı ilçesinde 3+1 daire Mart ayı ortalama satış fiyatı 379.500 TL şeklinde gerçekleşti. Şehrin kuzeyinde yer alan Yenimahalle ilçesi, 397.500 TL olan 3+1 daire ortalama satış fiyatı ile bu rakamın 237.000 TL seviyesinde olduğu Mamak ilçesine göre fiyatların daha yüksek seviyede oluştuğu bir bölge konumunda. Mamak ilçesine komşu olan Aldındağ’da ise 3+1 daireler için ortalama satış fiyatı 262.500 TL mertebelerinde gerçekleşti.

Ankara’nın Çubuk ilçesinde 3+1 dairelerin Mart ayı ortalama satış fiyatı 256.500 TL olurken komşu ilçe Kazan’da 3+1 daire ortalama satış fiyatı 315.000 TL seviyelerinde oluştu. Bir diğer ilçe Polatlı’da ise 3+1 dairelerin Mart ayı ortalama satış fiyatı 173.500 TL oldu.

 

Salgın döneminde konut tercihleri nasıl şekillendi

 

Salgın nedeniyle konut satın alma arayışında olan birçok insan için ailelerine daha güvenli ve daha sağlıklı bir yaşam ortamı sağlayabilmek öncelikli bir konu hâline geldi. Pandeminin sürecinde dış mekâna ve doğaya olan özlemimiz büyük ölçüde arttı. Sadece yürüyüşe çıkma veya parkta oturma isteği bile, açık alan konseptli gayrimenkullere olan talebi yükseltti. Sonuç olarak, ev tasarımcıları her türlü ev stili için özel dış mekânlar geliştirmeye başladı. Artık çatı bahçeleri, mikro arka bahçeler ve geniş balkonlar, en kompakt evlere bile entegre edilebiliyor. Doğa ile yakın bağlantılar kurulmasını destekleyen tasarımlar, insanların daha çok ilgisini çekiyor. Evlerdeki dış mekân yaşam alanları, mahrum kalınan açık alan deneyimlerinden oluşan boşluğu dolduruyor, arkadaşlarla ve komşularla daha güvenli bir ortamda sosyalleşmeye olanak tanıyor.

Diğer yandan evden çalışmanın bir zorunluluk haline gelmesiyle birlikte salon, oturma odası ve mutfak gibi alanlar ev-ofis ortamlarına dönüştü. Fakat zorunluluktan kaynaklı bu yeni “ofisler” verimli bir çalışma alanı sağlamıyorlar. Bağımsız bir çalışma odasına olan gereksinim, apartman dairesi ve diğer tipteki konut tasarımlarını da oldukça etkiledi. Büyük pencereler, konforlu mobilyalar, teknik açıdan elverişli ve ses yalıtımlı çalışma odaları, evden çalışanların beklentilerini karşılayabilmek için yaygın kullanılan opsiyonlar hâline geldi. Fonksiyonel biçimde tasarlanmış çalışma odası içeren gayrimenkul seçenekleri artık daha fazla rastlanır oldu.

 

Pandeminin iç mimariye olan etkisi iyi tanımlanmış, uyarlanabilir alanlara derinlemesine odaklanmak olarak özetlenebilir. Ev sahipleri, az kullanılan bodrum katlarından, yatak odalarından ve garajlardan yararlanarak; bunları egzersiz yapmak, film izlemek ve pandemi sırasında aileyi eğlendiren diğer aktiviteler için ekstra alanlar olarak farklı amaçlarla kullanıyorlar. Haliyle bir apartman dairesi ya da herhangi bir konutta oda sayısının önemi de artmış oluyor. Gayrimenkul satın alacak kişiler, oda sayısına ve çok yönlü kullanım imkânı sunan alanlara dikkat ediyor.

 

Eskiden evlerin yakınında veya balkonlarda küçük bahçeler oluşturmak modaydı. Fakat şimdi salgın nedeniyle yaşanan kısıtlamalarla birlikte bu uygulamaların keyifli bir biçimde gerçekleştirilebildiği bahçeli ev konsepti oldukça popüler. Bahçeyle uğraşmanın sakinleştirici ve sağlığı destekleyici etkisini fark eden insanlar, evlerinde bitki ve çeşitli meyve ve sebze yetiştirmeye istekliler. Organik gıda, sürdürülebilir yaşam ve sağlıklı beslenme gibi konuların önem kazanmasıyla beraber, bahçeciliğe olan ilgi de arttı. Bahçe işleriyle uğraşmak zihinsel sağlığı da olumlu anlamda etkiliyor. Pandemiyle birlikte daha çok insan bunun farkına varmış durumda. Yiyecek üretmenin yanı sıra, kapalı bahçeler insanları rahatlatan birer hobi merkezi hâline geldi. Tüm bunlar gayrimenkul arayışında olan kişiler için bahçe ve açık alan opsiyonunun önemini de artırıyor.

Kiralık ya da satılık ev ararken çeşitli emlak ilan sitelerini gezerek aradığınız özelliklerde ve bütçenize uygun bir seçenek bulmaya çalışıyorsanız bu web sitelerinin sayısı hiç de az olmadığından bu iş hayli zaman alan yorucu bir süreç hâlini alabiliyor. https://tr.flatfy.com adresinde hizmet veren Flatfy, emlak ilan platformlarında ve yerel emlak ofislerinin web sayfalarında yayımladıkları ilanları tek bir yerde toplayarak istediğiniz kriterlere göre arama yapılabilmenize olanak sağlıyor. Flatfy ile aradığınız evi bulmak çok daha kolay bir şekilde bulabilirsiniz.