Euroya şimdi de Avrupalı fon darbesi

Euroya şimdi de Avrupalı fon darbesi
25 Mayıs 2012 14:08

Avrupa ve ABD’nin en büyük fonları, Yunanistan’ın eurodan çıkma olasılığına yönelik artan korkular nedeniyle ellerindeki euro varlıklarını bir bir azaltıyor.
Financial Times gazetesinde yer alan bir haberde Avrupalı ve ABD’li varlık fonlarının ellerindeki euro varlıklarını tek tek azalttıkları belirtildi.

Euronun bu ay dolar karşısında ani bir düşüş yaşaması, birçok yatırımcı tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Avrupa’nın ortak para birimi dolar karşısında geçtiğimiz üç haftada yüzde 5 değer kaybetti.    

Perşembe günü euro/dolar paritesi son 22 ayın en düşük seviyesini görerek, 1.2514 seviyesine geriledi.           

Avrupa’nın en büyük ikinci özel fon yönetimi şirketi Amundi ve İngiltere’nin önemli fon yönetimi şirketi Threadneedle Investments, Avrupalı siyasilerin krizi çözmeye çabalarının yatırımcıları kızdırması nedeniyle geçtiğimiz günlerde euro pozisyonlarını azalttı.      

ÇÖZÜM SÜRECİ MEMNUN ETMEDİ  

ABD merkezli Merk Investments şirketi ise bu ay bütün euro pozisyonlarını kapattı. Şirketin Başyatırım Uzmanı Axel Merk, “Son euroyu 15 Mayıs’ta sattık. Avrupa’daki borç krizinin çözüm sürecinden endişe ediyoruz” diye konuştu.

Avrupa’nın en büyük emeklilik fonları ve şirketlerinde para yöneten Amundi, krizin İspanya ve İtalya gibi daha büyük ülkelere yayılma riski arttığını çünkü politika yapıcılar krizi önleyeceklerine yönelik güven vermediğini belirtti.    

KRİZİN KÖTÜYE GİDİŞİ EURODA BASKI YARATIYOR  

Diğer büyük fon yöneticileri, “Grexit” olarak kısaltılan Yunanistan’ın eurodan çıkma olasılığının artmasından endişe ediyor.

İki yıldır ellerinde normal zamanlardan daha az euro varlığı tutan Finansal danışmanlık şirketi Standard Life Investments’ın yatırım direktörü Richard Batty, “Bu her geçen gün biraz daha kötüye giden bir kriz ve euro da bu yüzden baskı altında” dedi.

Avrupa’da borç sıkıntısı yaşayan ülkelerdeki varlığını neredeyse sıfıra indiren bir diğer yatırım fonu Hermes Fund Managers’ın Başekonomisti Neil Williams, “Politikacılar, piyasaları euro bölgesindeki sorunları çözeceklerine yönelik ikna etmekte başarısız oldular” diye konuştu.