Esma ile Emine; İki kadın, iki ayrı  dünya

Esma ile Emine; İki kadın, iki ayrı dünya
5 Eylül 2012 08:05

Birinin ailesi Suriye’nin Humus kentinden ama İngiltere’de Londra’da doğmuş, biri Siirt’te doğmuş ama İstanbul’da Üsküdar’da büyümüş ve ikisi de Arap asıllı.


Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

Esma’nın adı Esmaü’l-Hüsna: Allah’ın güzel isimleri.

- Hz. Esma: Hz. Ebu Bekir’in kızı, Hz. Aişe’nin ablasının adından, Emine de  Arapça’daki Amine kelimesinin Türkçeleştirilmiş şeklidir ve Hz Muhammed’in  annesinin adından gelir. İkisi de Müslüman ve Sunnidir.

Siirt’ten otomobil ile Diyarbakır, Şanlıurfa  Halep üzerinden giderseniz   767 km yol gidersiniz. Siirt’ten Üsküdar 1628 km dir. Suriye ve Türkiye Osmanlı’nın çöküşü ve Suriye’nin Fransız mandası, Türkiye’nin tam bağımsız Cumhuriyet olması ile keskin bir şekilde hatta arası mayınlanarak ayrıldı. Daha sonra soğuk savaşta iki ayrı cepheye giren bu iki komşu ülkenin arası daha da açıldı.

Emine Üsküdar’da büyürken soğuk savaş bütün şiddeti ile sürüyordu ve Emine’nin ailesini de etkiliyordu bir ağabey CHP’li gençlerle futbol oynarken öteki ağabey Emine’yi kapanmaya zorluyordu. Bu yüzden intiharı bile düşünen Emine’nin yardımına yine ağabeyi tarafından örtünen Şule Yüksel Şenler gelmiş. Bu sıkmabaşın mücidi soğuk savaş maşası kadının yönetiminde yetiştirilmiş eşiyle tanıştırılmış bu günlere hazırlanmıştır.

Öte yandan Esma Londra’da benim de kızımın doğduğu Acton’da büyümüş İngiltere’nin iyi bir üniversitesinde Bilgisayar mühendisliği ve Fransızca okumuş ve sonra bankalarda fon yöneticisi olmuş bir kadın. İngiltere’ye göz doktoru uzmanlığı okumaya gelen eşi ile tanışmış ve tam Harvard’da işletme yüksek lisansı yapacakken ve bankadan görevi nedeniyle yüksek bir bonus alacakken bırakıp evlenip Suriye’ye taşınmış bir kadın.  

911 km sınırı olan Türkiye ve Suriye’nin arası maalesef çoğunlukla gergindi. 1998 de ABD’nin karşı çıkmasına rağmen Adana Antlaşması ile giderilen bu gerginlik Emine’nin eşi tarafından tekrar en yüksek seviyeye çıkarıldı  ve bir savaşın eşiğine getirildi.  

Esma ve Emine daha 2008 yılında aileleri ile beraber Bodrum’da tatil yaptılar. Tabii bu tercih edilen bir durum olmakla beraber aslında o zaman da sırıtıyordu.
Şimdilerde gazetelerde ki haberlere göre Esma Türkiye’ye sığınması için kucak açmış Emine’nin kalbini kırmış  ve cevap bile vermemiş. Teröristlere kucak açan silahlandıran komşu ülkelere saldırtan, katilleri af edip, masum insanları sahte delillerle hapishanelerde çürüten, küçücük yaşta okuldan alınıp kapatılıp evlendirilen sonra Avrupa’ya sıkmabaşla okuyabilmek için müraacat yapan ama sonra bunu yine geri çeken Cumhurbaşkanı eşleri olan bir devlete  sığınacak Esma. Esma adına yakışan şekilde sığınacaksa allaha sığınır. Emine’nin nereye sığınacağını bilse bilse allah bilir.


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı