Esad; Erdoğan'ın sözlerine şaşırdım. Beni o davet etti.

Esad; Erdoğan'ın sözlerine şaşırdım. Beni o davet etti.
13 Ekim 2012 09:58

Esad, ‘tesadüfen bir araya geldik’ diyen Tayyip’e yanıt verdi:
Bodrum’a bizzat Erdoğan davet etti
Şam’da Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Türk halkının Suriye gerçeklerini öğrenmesini istedi.

2008 yılının Ağustos ayında ailece yaptıkları Bodrum tatili konusunda ‘Tesadüfen bir araya geldik’ diyen Başbakan Erdoğan’a da yanıt verdi: ‘Açıklamalarına çok şaşırdım. Beni Bodrum’a kendisi davet etti.’

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz’la görüşmesinin ardından Ankara Temsilcimiz İsmet Özçelik’in sorularını yanıtlayan Beşar Esad, “Suriye’de olaylar ne zaman biter?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Suriye’de yaşanan olay içerden kaynaklanmıyor. Suriye’de yaşanan olaylar dış kaynaklı. Şu anda en büyük sıkıntımız Türkiye’nin sınırlarını terörist gruplara açması. Terörist gruplar Türkiye sınırlarını kullanıyor, sıkışınca da Türkiye’ye kaçıyorlar.
Türkiye, sınırlarından Suriye’ye teröristlerin geçmesini önlerse Suriye’de yaşanan olaylar çok kısa bir süre içinde sona erer. Suriye’nin diğer sınırlarında sıkıntılar önemli ölçüde çözüldü. Ama Türkiye sınırında durum farklı. Teröristlere destek veriliyor. En büyük sorunumuz Türkiye sınırı. Türkiye sınırım teröristlere kapatırsa Suriye halkı huzur bulacak.”

Türk halkına mesajı

Yaptığı açıklamada sık sık Türk halkı ile Türk Hükümeti’ni birbirinden ayıran ve Türk halkı ile hiçbir sorunlarının olmadığım kaydeden Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, “Türk halkına bir mesajınız var mı? sorumuz üzerine şu yanıtı verdi:

“Türk halkı ile Suriye halkı arasındaki ilişkilerin iyi olması, dostluk içinde sürmesi iki halkın da çıkarınadır. Türkiye-Suriye ilişkilerinin iyi olmasından Türkiye’nin kârı daha fazladır. Komşuda bir yangın varsa, o yangmın söndürülmesine yardımcı olmak gerekir. Suriye, Türkiye halkını kardeş olarak görmektedir. Benim tek isteğim Türkiye halkının Suriye’de yaşanan olaylarla ilgili gerçeği öğrenmesi. Türk halkının Suriye’de yaşananlarla ilgili gerçeği görmeye başlaması sevindiricidir. Yalan büyükse inanılmaz. Ben tüm Türkiye’nin Suriye’de yaşanan olaylarla ilgili gerçeği görmesini arzu ediyorum.”

Suriye’de yaşanan katliamlarda Tayyip Erdoğan’ın izlediği politikaların payının büyük olduğunu vurgulayan Esad, “Ne yazık ki gerçek böyle” diye konuştu.

‘Bodrum’a Erdoğan’ın davetiyle gittim’

Beşar Esad, Başbakan Erdoğan’ın “tesadüfen bir araya geldik” dediği Bodrum tatili konusuna açıklık getirdi.

Esad, “Bodrum tatili tesadüf müydü, yoksa Erdoğan sizi davet mi etti” sorumuza önce gülümsedi, bir şey söyleyip söylememekte tereddüt eti. Sonra, “Erdoğan’ın açıklamasına çok şaşırdım. Ben Başkan olduktan sonra davetsiz hiçbir yere gitmedim” demekle yetindi. Daha sonra da davetli olduğunu belirtti.

‘Sınırlar teröristlere kapatılırsa Suriye ile ilişkiler normalleşir’

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’la görüşen CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, görüşme sonrası izlenimlerini Aydınlık’a anlattı. Şu anda Suriye ile en büyük sorunun Türkiye sınırlarının terör gruplarına açılması ve teröristlerin Türkiye topraklarını kullanması olduğunu kaydeden Eryılmaz, “Türkiye-Suriye sınırı acilen kontrol altına alınmalı ve sınırlar terör gruplarının giriş çıkışına kapatılmalıdır. İlk aşamada kamplardaki yoksul Suriyeliler dışındaki militanlar kamplardan uzaklaştırılmalıdır. Silahlı teröristlerin Türkiye topraklarını, sınırlarını kullanmaları önlenirse Suriye ile ilişkiler normalleşir. Görüştüğüm bütün Suriyeli yetkililer bu görüşteler. Zaman içinde Türkiye’ye gelen sığınmacılar da geri evlerine döner, sıkıntılar biter” dedi.

Suriyeli sığınmacıların Suriye’ye dönmeleri halinde kendilerine kötü muamele yapılmayacağı konusunda bilgi aldığını ifade eden Eryılmaz, Uzlaştırma Bakanı Dr. Ali Haydar’ın bu konuda güvence verdiğini bildirdi. Eryılmaz, Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi halinde bundan en çok yararlanacak olanların başta Hatay olmak üzere sınır illeri, Gaziantep, Kilis, Urfa, Mardin olduğunu, bütün Türkiye’nin kazanacağını söyledi.

Beşar Esad’ın ardından görüştüğümüz Suriyeli yetkililer, Aydınlık’a kritik bir bilgiyi de ilettiler.

Suriyeli bir üst düzey yetkili Türkiye-Suriye ilişkilerinin iyi olduğu dönemde ellerindeki tüm istihbaratı Türkiye ile paylaştıklarını bildirdi. Suriyeli yetkili, “Biz Türkiye’ye Ankara ve İstanbul’daki El Kaide’nin uyuyan hücrelerini ayrıntılarıyla bildirdik. Ama daha sonra bu hücrelere hiçbir şey yapılmadığı bilgisine ulaştık. Çok şaşırdık” dedi.

Suriyeli yetkililer Bin Ladin’in kardeşinin Barzani bölgesinde bir petrol şirketinin ortağı olduğunu da bildirdiler.